Skocz do zawartości

[F10] - czujniki ciśnienia TPMS a felgi nieoryginalne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Kupiłem małżonce do F10 (2016) felgi firmy ATS w rozmiarze 17 cali na opony zimowe. Dokupiłem do tego drugi komplet czujników niśnienia BMW.

Niestety żona dzwoniła że MOTORICUS nie założył jej czujników na te felgi gdyż będzie nieszczelność i że ogolnie nie pasują (podobno przez dziure w feldze na wentyl przechodzą).

Ktos sie spotkał z taką sytuacją - podjade pewnie wieczorem do innego wulkanizatora - ale troche to dla mnie dziwne

Czekam na opinie

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie każda felga swoim kształtem pozwala na montaż TPMS. Całkiem możliwe że tutaj tak jest.
Opublikowano

wysiliłem się trochę i znalazłem tabelke firmy ATS, w której to tabelce firma ATS podaje które czujniki lubią się z konkretnym modelem i rozmiarem ich felgi.

Okazuje się że model Radial+ który kupilem lubi sie z czujnikami fabrycznimi BMW, robionymi przez HUF / BERU

zakladam zatem ze motoricus w miedzylesiu dal ciała i musze sam pojechać gdzieś gdzie to założą.

Opublikowano
...zakladam zatem ze motoricus w miedzylesiu dal ciała i musze sam pojechać gdzieś gdzie to założą.

Może chodzi o ats radial?

We Wro również nie udało mi się założyć czujników do tych felg mimo że na stronie jest inaczej i felgi zwróciłem.

Przy okazji dokupywania kolejnej felgi po prostu wziąłem komplet zimówek na v spoke ;)

jest moc, będzie szmoc ;)
Opublikowano
nie mam czasu kiedy pojechac wiec na razie wykodowalem RDCi i zakodowalem RPA dzieki czemu bledu nie ma na desce i navi a jak znajde czas to podjade
Opublikowano
wulkanizacja na wawelskiej w warszawie zamonowala te czujniki bez najmniejszego problemu smiejac sie z motoricusa i faktycznie - bezproblemowo sie udalo - wszystko trzyma dziala itd
Opublikowano

Aby nie zakladac nowego tematu:

mam te wersje systemu, ktory pokazuje cisnienie w kazdym kole.

W zimowych kolach czujnikow nie mam i przez cayl sezon musze kasowac blad, po kazdym odpaleniu.

Pytanie:

czy da sie prze/zakodowac, zeby system czytal cisnienie jako dobre/zle i nie wywalal bledu?

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano

da sie

trzeba zakodować HU/NBT i KOMBI. Kiedys tak mialem w f20 ze wpadlem na genialny pomysl jazdy bez czujnikow i jakby deaktywowalem RDCi a aktywowalem RPA - czyli auto mierzylo nadal spadek cisnienia w oponach na podstawie obwodu kola z ABS ale nie pokazywal dokladnych danych. Jednak koszt kompletu czujników nowych na poziomie ok 900zł powoduje ze wrocilem do zalecen producenta

Opublikowano
wulkanizacja na wawelskiej w warszawie zamonowala te czujniki bez najmniejszego problemu...

Jeszcze raz podjechałem do serwisu który nie chciał zamontować tpms-ów do ats radial.

Pokazali że niektóre felgi w tym ats-y mają dodatkowy nadlew i po przykręceniu czujnika do zaworu powstają naprężenia.

Oczywiście można to olać i skręcić całość ale oni 'nie są idiotami' tak powiedzieli.

Oczywiście prawdę zna tylko Bóg i naczelny technolog beru ;)

Pozdr Czujnik

jest moc, będzie szmoc ;)
Opublikowano

no wg wulkanizacji 24h na wawelskiej nic nadzwyczajnego w tych felgach nie ma co by powodowalo trudnosci / problemy z montazem czujnikow

czujniki dzialają jezdzą i wszystko gra i buczy

• 1 rok później...
Opublikowano

A ktoś się orientuje czy czujniki o numerze 36106890964 można zastąpić 36106798872 lub 36106874830?

Ktoś przerabiał temat..?

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017