Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam bmw e38 m60b40 ze skrzynią automatyczną 5hp30.

Ostatnio podczas ostrego ruszania pojawił mi się problem. Gdy chcę ruszyć autem mam wrażenie, że "ślizga się sprzęgło", obroty rosną a samochód bardzo wolno rusza, naprawdę muszę go wysoko kręcić. Zauważyłem, że na biegu wstecznym jest raczej normalnie. Teraz pytanie, czego to może być przyczyna? Uszkodzona skrzynia, czy może sprzęgło hydrokinetyczne. Możliwe, że wysypał by się kosz w skrzyni, czy może jednak wina tego sprzęgła?

Pozdrawiam Metarix

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, rozumiem że skrzynia do wymiany, ewentualnie naprawa :) Jeszcze jedno pytanie: skrzynia coraz częściej zaczynała szarpać, najczęściej gdy się ruszało, a szczególnie podczas zmiany z "D" na "R" lub z "R" na "D". Nie wiem czego mogła być to przyczyna podejrzewam, że sprzęgło hydrokinetyczne, raczej ono jest odpowiedzialne za szarpanie skrzyni, czy się mylę ? Nie wiem czy podczas naprawy zająć się od razu sprzęgłem, czy może zostawić je w spokoju, bo to wina skrzyni i po naprawie już by ustąpiło to szarpanie ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Skrzynię postanowiłem naprawić sam dlatego, że nie mam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o skrzynie automatyczne i pomyślałem, że warto spróbować ją naprawić na własną rękę. Skrzynię rozebrałem. Tarczki sprzęgłowe były dość mocno popalone i tylko je powymieniałem, żadnego innego uszkodzenia nie zauważyłem. Skrzynię złożyłem i na dniach będę wsadzał do Auta, mam nadzieję, że naprawa się udała. Później podzielę się z wami czy naprawa się udała, czy nie :) Ogólnie czas jaki poświęciłem na wyjęcie skrzyni i naprawę to około 20h, prawdopodobnie dojdzie jeszcze 5h na włożenie skrzyni do samochodu :D
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
A nie mówiłem że popalone tarczki :) Powodzonka w uruchomieniu skrzyni po naprawie. Daj znać jak poszło.