Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów :)

Mam pytanko odnośnie swapu silnika :) Otóż kupiłem e90 LCI bez silnika i skrzyni biegów. Oryginalnie było n47D20C 143KM, oczywiście chciałbym coś mocniejszego, chciałbym wstawić silnik ze skrzynia automatyczna, 2.0D 184KM lub 3.0D. O koszta nie pytam, czy tak czy tak są spore, silnika i skrzyni nie ma w aucie więc i tak i tak muszę coś wstawić:) Zastanawiam się nad włożeniem wersji mocy 184, lub od razu 3.0 skoro i tak i tak będę wstawiał. Moje pytanie co trzeba wymienić dodatkowo przy wymianie silnika z 143KM na 184KM, i co przy zmianie z 2.0D na 3.0D.

Czy przy zmianie z 143KM na 184KM muszę wymienić komputer silnika? Czy wystarczy dograć mapę? I jaka skrzynia do tego, czy tam też były różnice ze względu na moc?

Opublikowano

Komputer będziesz musiał zmienić chyba że uda się wgrać na ten, który siedzi w Twoim aucie "dane dla nowego silnika". Tyczy się to raczej tylko n47 bo w m57/n57 zapewne jest inna cała wiązka silnika.

Zapytaj ludzi od kodowania np prmax lub dziqsek lub tunerów np Tc performance.

Na silniku na pewno jest numer części więc gdy go odnajdziesz sprawdzisz w elektronicznym katalogu np realom.

Sam silnik to nie wszystko szczególnie w przypadku zmiany na 3.0d. Przecież tam jest inny wał, dyfer, zawieszenie, hamulce itp