Skocz do zawartości

323Ci Problem z odpaleniem po długim postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem sam coś z tym zrobić, ale muszę sie poradzić ekspertów jednak, bo jak tak dalej pójdzie to stracę całkowicie zaufanie do tej marki. A więc problem polega na tym, że po dłuższym postoju, powiedzmy całą noc, aby odpalić samochód muszę kręcić czasami tak długo, że boję się, iż pojemność akumulatora w pewnym momencie nie wystarczy. Po tym, jak już silnik załapie i wkręci się na obroty (bo robi to dosyć ciężko) mogę zgasić silnik i od tej pory będzie łapał od pierwszego "strzału". Dodam tylko, że mam gaz. Próbowałem go odpalić bezpośrednio na gazie to odpala dużo szybciej. Co prawda muszę chwilkę pokręcić, ale jest to chyba wina obecnej temperatury. Poza tym na gazie wkręca się od razu na obroty.

Błędy jakie odczytałem INPĄ to:

227 lambda control tolerance Bank 1 to big

228 lambda control tolerance Bank 2 to big

203 lambda control Bank 2 control block

Temperatura cieczy rano jest ok (sprawdzane INPĄ przed odpaleniem), gaz zakręcony na całą noc oraz wyjeżdżony do tego stopnia, że na wolnych obrotach przerzucało na benzynę, pompka paliwa wymieniona była jakiś rok temu, ale ją nie biorę pod uwagę, bo potem odpala bez problemu.

Jakieś sugestie, rady? Gdzie szukać problemu? Jest to dosyć problematyczne, bo zaraz będę miał akumulator albo rozrusznik do wymiany.

Za wszystkie rady, nawet i mocno logiczne bardzo dziękuję, może nie wziąłem czegoś pod uwagę.

Opublikowano
Paliwa nie dostaje.Albo się zapowietrza albo pompa nie podaje. jak to sprawdzisz to przejdziemy do następnego etapu. To że pompa paliwowa była wymieniona rok temu nie jest gwarancja jej pracy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Paliwo dostaje. Po przekręceniu kluczykiem w stacyjce na zapłon (tak aby sie pompka załączyła) sprawdzałem na listwie wtryskowej czy jest paliwo. Po naciśnięciu zaworka odpowietrzającego paliwo wytryskuje, więc jest i paliwo i ciśnienie. Sprawdzałem to na samym początku.
Opublikowano

Podeślę Ci linka jak sprawdzano dopływ paliwa.

viewtopic.php?f=68&t=161058

Dalej to pozostało sprawdzanie sterowania; przełączanie benzyna -gaz.

Jaki masz system ?

..........................................................................................

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W linku który podałeś, koledze cały czas nie odpalał na benzynie. Mi tylko po długim postoju nie odpala. Najłatwiej będzie to wytłumaczyć pokazując Wam ten filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=fsn0pFjYbRQ

Przez przypadek przerwałem video, ale zostało od razu ponownie włączone:

https://www.youtube.com/watch?v=1d6PSe2cON0

Tutaj widać jak to wygląda. Ogólnie mam wrażenie, że silnik nie pracuje tak równo jak kiedyś.

Zastanawiałem się nad czujnikiem temperatury. Może on przesyła złą temperaturę do ECU i stąd ten problem. Niestety nie wiem, który czujnik za to odpowiada. Wiem, że są 3. Jeden jest w bloku silnika, drugi na wężu do chłodnicy, a 3 przy termostacie. Niestety nie wiem który za co odpowiada. Pomożecie?

Sprawdzałem INPĄ wartości temperatur. Przy temp. 10 stopni na dworzu pokazało mi:

Coolant temperature 14,02

cooling water outlet temperature 12,38

air intake temperature 14,16

oil temperature 14,02

Niby wszystko jest ok.

Opublikowano
Spróbuj zakrecic butle z gazem, wyjezdzij do konca az zgasnie odpal na benzynce. Zostaw auto i sprawdz rano. Jest jeszcze opcja, ze moze to byc czujnik położenia wałka
Opublikowano

Czy brałeś pod uwagę

Dalej to pozostało sprawdzanie sterowania; przełączanie benzyna -gaz.

Odłączyć całą instalację gazową ? Nam tu łatwo pisać ale w warunkach amatorskich nie tak łatwo jest przeprowadzenie odpowiednich testów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wiem, że trochę późno, ale zapomniałem wcześniej napisać. Problem rozwiązałem i chciałem się podzielić z innymi co było przyczyną. Otóż okazało się, że któryś wtrysk od gazu był zabrudzony. Przez to nie zamykał się do końca i po dłuższym postoju zalewało silnik gazem. Po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy.

Co do błędów sond to gdyby wyskakiwały komuś takie to najpierw polecam sprawdzić podciśnienie w układzie dolotowym. Jeżeli jest ok to znaczy, że dolot jest cały i nigdzie nie łapie lewego powietrza, jak to większość mówiła przy tym rodzaju błędach. Wówczas wtedy warto wymienić świece. U mnie to pomogło. Mam wrażenie, że samochód pracuje równiej, lepiej wkręca się na obroty a co najważniejsze nie męczy mnie już żółta kontrolka "check engine"

Opublikowano

Biały radził

Spróbuj zakrecic butle z gazem, wyjezdzij do konca az zgasnie odpal na benzynce. Zostaw auto i sprawdz rano.

A Ty mu odpisałeś

Gaz juz zakrecalem. Bez skutku.

Widocznie musiało być drugie dno ale najważniejsze że silnik teraz ładnie pracuje.

Opublikowano
Tylko, że gazu do końca nie wyjeździsz. Jeżeli ciśnienie w listwie spadnie poniżej ustawionej wartości to przełączy się na benzynę. W takim przypadku gaz w listwie pozostanie pod mniejszym ciśnieniem, ale jednak go jeszcze tam będzie, dlatego też polecam innym aby zamiast zakręcać butlę, po prostu wyłączyli gaz przełączając na benzynę, a następnie odkręcili przewód, który idzie do listwy. Ja tym sposobem właśnie odkryłem usterkę u siebie.
Opublikowano
Dzięki za wyjaśnienia