Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Witam. Wymieniłem amortyzator w sprężynie klapy tylnej. Zastosowałem amortyzator tak jak sugerowano z Hyundai Santa Fe uchylnego okna tylnej klapy. Pomimo bezproblemowego przełożenia końcówek oraz długości samego siłownika niestety nie zdał egzaminu. Lewa sprężyna jest wyregulowana na najniższy naciąg pokrywa bagażnika i dalej uderza w krańcową część zawiasu z dość dużą siłą. Amortyzator ten akurat nie jest w stanie wyhamować pokrywy przy jej otwarciu. Chyba musi być większa siła sciskania. Amortyzator który zastosowałem ma 100N więc chyba za mało. Na fabrycznym oznaczeń jakiej siły powinien być niestety nie ma. Edytowane przez Robinero
Opublikowano
Ja zastosowałem 160Nm też chyba jakiegoś hyundaia, nie wiem jakiego bo akurat taki miałem pod ręką. 100Nm to zdecydowanie za mało ja się zastanawiam czy na 200 nie zmienić żeby jeszcze łagodniej się otwierał
Opublikowano
Jak ktoś sprawdzi jaka najlepsza siła sprężania amortyzatora będzie wystarczająca aby pokrywa łagodnie się otwierała niech się podzieli. Już wiadomo że 100 i 160N jest zbyt mało aby wychamować ja przy maksymalnym otwarciu. Na rynku jest ich bardzo dużo ale chodzi też aby długość pasowała. Wiadomym jest że na aliexpress są dostępne za ok. 80zł kompletne ale nie wiadomo czy ona zdaje egzamin. Może ktoś stosował ja i może się podzielić czy prawidłowo działa. https://m.pl.aliexpress.com/item/32997520252.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&mb=j3oGRx7nk5rJ5Dy&srcSns=Samsung%20Internet&tid=white_backgroup_101&tt=sns_Other&rdtUrl=https://www.aliexpress.com/item/32997520252/32997520252.html?mb=j3oGRx7nk5rJ5Dy&srcSns=Samsung%20Internet&tid=white_backgroup_101&aff_platform=default&cpt=1574862505057&sk=6pPOQHQWJ&aff_trace_key=619b85245fc34c828c05616ed6b0546b-1574862505057-07601-6pPOQHQWJ&businessType=ProductDetail&templateId=white_backgroup_101&platform=AE&terminal_id=6f23773840e74b3ab6a0177008807a52
Opublikowano

Ja mam z alie.... działa ale nie jak oryginalna. Plus ze nie wali pod koniec;)

Z silownikami z hjundaja dajcie sobie spokój. To inna budowa i inna zasada działania teleskopu. Wiem bo próbowałem i skończyłem na tym z chin.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Ja mam z alie.... działa ale nie jak oryginalna. Plus ze nie wali pod koniec;)

Z silownikami z hjundaja dajcie sobie spokój. To inna budowa i inna zasada działania teleskopu. Wiem bo próbowałem i skończyłem na tym z chin.

Na chwilę obecną chyba mnie też to czeka. Całe szczęście że amortyzator z Hyundai kosztował jedynie 18 zł. Przysłali dwa czyli jeden 9zł ale i tak lipa. Śmietnik. Nie zakładajcie tego bo nie zadziała.

Opublikowano
Sam oryginalny silownik (stabilus jak dobrze pamietam) mozna zamówić ale trzeba płacić w EURO i na firme ;) Takie info dostalem od polskich przedstawicieli tej firmy. Poległem na braku firmy :D Cena jak dobrze pamietam to około 30 euro.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dziś zamontowałem nowy amortyzator klapy w swojej e60, zamówiony w kraju ryżu. Na razie działa, ciekaw jestem jak długo?

Ja też zamówiłem i czekam bo ten sposób z zamianą amortyzatora wykorzystując go z z Hyundai SantaFe to porażka. Klapa wali z taką siłą o zawiasy ze chce je wyrwać. Mam gorzej jak na starym oryginalnym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Amortyzator klapy bagażnika doszedł z Chin. Potwierdzam działa jak oryginalny super. Jest więc ulga przy otwarciu że nie wyłamie zawiasów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile takie chińskie cudo? Możesz podać skąd brałeś?
Opublikowano
Ooo, a mi powiedzieli, że jest tylko oryginał w ASO BMW, tanio nie było.
Opublikowano (edytowane)
Ooo, a mi powiedzieli, że jest tylko oryginał w ASO BMW, tanio nie było.

Gdyby powiedzieli o aukcji ASO by nie zarobiło.

Edytowane przez Robinero
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W komentarzach u chinola pojawiają się opinie, że klapa nie otwiera się do samego końca /90 stopni/ tylko 70-75 stopni :?:

Jeżeli występuje taki problem, a za otwieranie odpowiada sprężyna może można ją przełożyć ze starej, a sam siłownik gazowy z nowej?

Opublikowano
U mnie otwiera się do końca ale pod koniec zdecydowanie wolniej jak na starej zużytej.

Kolego, otwiera się wolniej od zużytej, ale daleko jej do oryginału i długiego żywota nie wróżę, obym się mylił.

Opublikowano
U mnie otwiera się do końca ale pod koniec zdecydowanie wolniej jak na starej zużytej.

Kolego, otwiera się wolniej od zużytej, ale daleko jej do oryginału i długiego żywota nie wróżę, obym się mylił.

Kolego zamierzony cel jest osiągnięty na chwilę obecną.bez druciarstwa. Zobaczymy oby było jak najdłużej za 1/10 ceny oryginału. Nie ma co malkontencić.

Opublikowano
Trzeba by znaleźć firmę która zregeneruje lub dobierze siłownik który jest w środku bo to on jest problemem.

Starałem się szukać po necie odpowiedniego siłownia ale słabo mi to wychodziło. Szukałem siłowników po wymiarach i nawet coś by się dobrało ale dalej nie znam jakie inne parametry musi mieć amortyzator ponieważ nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu jak również nie ma takich oznaczeń na oryginalnym.

Opublikowano
Ja miałem jeden klips od strony lampy tylnej natomiast od strony zawiasu jest wsuwany na wyprofilowane pręt. Nie trzeba nic odkręcić. Wymiana bardzo prosta.
Opublikowano
Witam właśnie przyszedł mi siłownik klapy z ali z chin i wszystko dziala jak należy. Wkoncu klapa nie wyskakuje i jest bezpieczniej. Przyszedł po 1.5 tygodnia. Polecam. Okaże się ile bedzie działał ale za tą cene mysle ze sie oplaca. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja czekam na dostawe, w sumie nie wiem nawet czy mój już umarł ale się dowiem jak podmienię na chinola :D