Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, auto które opisuję to mój pierwszy automat, dlatego mam pytanie. Pojawił się ogromny wyciek oleju (po dalszej ekspertyzie okazało się że to ze skrzyni). Skrzynia jeździła gładko, czasami falowały obroty i nie mógł zdecydować się na bieg. Wymieniłem olej w znanym warsztacie w Warszawie (MIDPARTS). Skrzynia zaczęła po wymianie oleju chodzić jak nowa, idealnie zmieniała biegi, zero falowania z jednym ALE. Po około 100km jazdy olej ze skrzyni leci ciurkiem z połączenia silnika i skrzyni, jutro okaże się skąd dokładnie. Pytanie jest krótkie.

Czy warsztat mógł wlać np. zbyt dużo oleju do skrzyni, w konsekwencji czego powstało za duże jego ciśnienie w skrzyni i wypchnęło jakiś uszczelniacz ?

Opublikowano
Jeśli auto było ustawione w poziomie (a zapewne tak było) i napełnianie odbywało się strzykawą, to nie sposób wlać za dużo oleju. Dlaczego zaczęło lecieć? :?:
Opublikowano
Dokładnie tak było napełniane, nie mam pojęcia czemu cieknie, jest to nowe auto i może poprzedni właściciel jeździł na zbyt niskim poziomie oleju i już nie miało co wyciekać... Jutro dokładna ekspertyza
Opublikowano
olej ze skrzyni leci ciurkiem z połączenia silnika i skrzyni, jutro okaże się skąd dokładnie. Pytanie jest krótkie.

Czy warsztat mógł wlać np. zbyt dużo oleju do skrzyni, w konsekwencji czego powstało za duże jego ciśnienie w skrzyni i wypchnęło jakiś uszczelniacz??

Czyli prawdopodobnie cieknie z uszczelniacza na konwerterze

Pisałeś że przed wymianą oleju ciekło, skasowano ten wyciek?? bo może to po prostu powróciło po uzupełnieniu oleju

Opublikowano

Podzielam opinię że przy wymianie oleju w skrzyni metodą statyczną czyli spuszczenie oleju przez korek , zdjęcie miski , wymiana filtra itd oraz napełnienie skrzyni po przez dolny korek to w takim wypadku nie można napełnić ponad stan a raczej odwrotnie , może być za mało.

Ale jak ktoś się pokusi o wymianę dynamiczną po przez włączenie się np w szereg z chłodniczką ASB i robi wielką prowizorkę to teoretycznie można nalać ponad stan.

Jednak w tym wypadku to bym się skłaniał że nieszczelność była przed wymianą oleju ale że był niski stan to się nie rzucało w oczy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Proszę autora tematu o podanie ewentualnych informacji o przebiegu naprawy. Będzie to pomocne dla innych - również jestem przed napełnieniem oleju w ASB i również uciekł mi przez ten sam uszczelniacz. Będę wdzięczny za każdą sugestie w sprawie.