Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zabralem sie do demontazu tylnej kanapy w celu nasmarowania uszczelek (irytujaco skrzypi na wybojach) i poleglem na oparcu (mam stale, nie dzielone bez loading through na narty)

1) zdjalem siedzisko

2) odkrecilem zatrzaski pasow

3) odkrecilem 2 sruby mocujace oparcie od dolu

... I dalej gdzies trzyma.

Ponoc od strony bagaznika sa zapadki ktore blokuja oparcie od gory, chyba je zlokalizowalem ale ani nie drgna przy jakiejkolwiek probie odblokowania. Czy ktos moze mi pomoc?

Opublikowano

Lekko nie jest ,bo zamki mają dość mocną sprężynę. Najlepiej robić to we dwie osoby, jedna w bagażniku a druga ciągnie za oparcie. Do otwarcia potrzebujesz kombinerki i śrubokręt ,zamek otwierasz ruchem po łuku, przy czym nie da się go otworzyć na stałe (po to druga osoba).

Zamek o ,którym mowa to część nr 9

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NX31-EUR-10-2007-E60N-BMW-520d&diagId=52_3017

A tu na żywo

http://www.ebay.com/itm/BMW-E46-E60-3-5-SERIES-REAR-BACK-SEAT-BASIS-LOCK-LATCHES-OEM-/170689290715

Opublikowano

Dzieki,

Moglbys jeszcze tylko napisac po co mi kombinerki?

Zdjecia lokalizacji zamkow od strony bagaznika mile widziane- ja u siebie widze tylko 2 haczyki wystajace z dziur

I nic przypominajace zamki z zalaczonych zdjec- te zamki sa na widoku czy trzeba sciagac oslony?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te zatrzaski przykręcone są do budy na dwie śruby. Odkręć i wyjmij razem z oparciem. Sam tak zrobiłem, dużo to łatwiejsze niż siłowanie się z zapadkami.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Zamki są w półce za siedzeniami, jak się położysz na plecach w bagażniku na pewno je znajdziesz, przyda się też latarka. Ja użyłem kombinerek/szczypiec na samym początku, aby trochę odciągnąć bolec, widać go na zdjęciu z drugiego linku np. na lewym zamku "prawa dolna ćwiartka", jak już lekko go ruszyłem to wcisnąłem w szczelinę śrubokręt i przesunąłem zabezpieczenie do końca. Potwierdzam również sposób kolegi wyżej kilka śrub i wychodzi razem z oparciem. Powodzenia.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dzięki za wszystkie rady ale wciąż nie mogę zdemontować, nawet we 2 osoby. Gdy odkręcę zawiasy od strony bagażnika to nie chcą wyjść, jakby otwór był za mały. Walczyliśmy z dobre 30 minut.