Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jakis czas temu zmienil mi sie styl zycia i pokonuje swoim dieslem odcinki po 5 km do pracy. W ciagu miesiaca mam takich odcinkow srednio 15 w jedna strone, plus czasem jazdy po miescie ogolnie Łódź. Raz na dwa tygodnie przejezdzam samochodem odcinek okolo 100 km autostrada do rodziny . Jakie moga byc skutki takiej eksploatacji diesla i to jeszcze z dpf gdzies w okresie 2-3 lat. Silnik i dpf w bardzo dobrej kondycji, pytam dlatego poniewaz nie wiem czy mam sie powoli przesiadac na benzyne, czy jednak nie warto i czy mozna wykonywac pewne czynnosci, aby zapobiegać awariom. Przebieg: 244 tys., srednio mysle ze w roku nie przekrocze 10k.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja swoim robie 15 tysięcy rocznie. Silnik M47N bez DPF. Średnio 3x5km dziennie po mieście plus weekendowe dłuższe wyjazdy, koło 200km. Ogólnie mam to auto ponad 6 lat i oprócz większego spalania nie zauważyłem aby coś złego się działo. Wiadomo przez 5km nie zdąży się nagrzać, więc pali więcej. Nie wiem tylko jak twój DPF to zniesie. Ja bym został przy kopciuchu.
Opublikowano
Moja żona rok jeździła X3 po 10 KM dziennie do pracy i co ?I nic....nawet trasy nie było ani razu w tym czasie.Dla mnie ci co mają problemy z dpf to albo wina serwisowania auta (badziewne oleje,tanie paliwo na małych stacjach itp) albo poprzedni właściciel miał gdzieś serwis .Na wiele aut z fap lub dpf (liczmy 10 aut) z żadnym żadnych problemów.
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco