Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o pomoc. Auto jak w tytule. Na kompie wyrzuciło błąd "brak komunikacji ze sterownikiem świec". Sterownik wymieniony, ale błąd powraca. Gdzie szukać przyczyny? Czy może nią być akumulator nietrzymający w pełni napięcia? Bateria ma już bowiem 8 lat i często zdarza się, że auto gubi pamięć licznika trasy, datę, itp.

Opublikowano
Z tym brakiem komunikacji niepotrzebnie kupowałeś nowy sterownik bo uwalony najczęściej nie widzi świec lub pokazuje że jedna jest uwalona, gdy w rzeczywistości jest sprawna. U mnie był ten sam problem rok temu. Uszkodzona była wiązka, kabel dotykał do jakiegoś osprzętu silnika i z czasem się przetarł. Jedź do elektro-mechanika który na prawdę ogarnia elektronikę w BMW żebyś nie pakował już więcej kasy jak ja. Na początku pierwszy mechanik kazał mi zmienić sterownik, no to kupiłem i dalej nic. Drugi zmienił mi świece i dalej nic aż kolega polecił mi tego kolesia, biegał cały dzień koło mojej fury ale ją zrobił. Teraz jeżdżę na starym sterowniku i świecach bo te elementy były sprawne w 100 % i nie takie stare jak się okazało, a nowe czekają na swoją kolej :)