Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post. Posiadam BMW e61 LCI rocznik 2010. Przydarzyła mi się dzisiaj pewna sytuacja. Starałem się znaleźć podobne problemy na forach ale znalazłem dużo pochodnych ale nie takich samych. Sytuacja taka:

1. Wsiadam do auta na parkingu i ruszam

2. Wszystkie drzwi się zamykają

3. Po chwili staję by wziąć czekające na mnie zakupy, nie gaszę silnika

4. Otwieram drzwi, wysiadam i zamykam drzwi kierowcy zmierzając do bagażnika celem go otwarcia

5. Auto zatrzaśnięte, wraz z telefonem, portfelem, kurtką i wszystkim

Dziękuję jeszcze raz Panu, który w 10 minut się zjawił i otworzył awaryjnie ;)

Chciałbym z ciekawości zapytać czy to normalnie? Czy komuś się to zdarzyło? Zdarzyło mi się kiedyś zatrzasnąć kluczyki w BMW e36, mojej żonie również, ale w innych okolicznościach. Czy elektronika zgłupiała czy może mam włączoną jakąś bawarską funkcję?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W menu masz opcje zamykania auta po ruszeniu , zobacz czy nie jest włączona.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

e60/61 nie mają funkcji samozamykania jeśli się nie ruszy, to samo dotyczy samozamykania po czasie (po zgaszeniu auta itp), taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie masz czasem dokładanego autoalarmu z funkcją domykania?

A co do zamykania drzwi pojazdu w czasie jazdy, drzwi zamykają się po przekroczeniu ok 10-15 km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgadza się ta funkcja działa po ruszeniu i wyłącza się po wyjęciu kluczyka z stacyjki , u kolegi moźe wariować (moźe być teź róźnie zakodowana)- jak ma w menu w ustawieniach drzwi "Verriegeln bei Anfahren" niech to wyłączy i spróbuje , mając drugi kluczyk zawsze w kieszeni.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Tak czy inaczej spróbuję wyłączyć funkcję zamykania drzwi po ruszeniu, zresztą nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Autoalarm jest fabryczny, tzn. nic mi nie wiadomo o jakichś przeróbkach, raczej wszystko seryjne. W tym aucie, które mam już prawie rok, sytuacji jak opisana wyżej było wiele, ale nigdy nie kończyło się zatrzaśnięciem. W tym przypadku odgłos zamykania był jakby inny, pewnie przez zaryglowanie się zamka, i od razu mnie coś tknęło, poszedłem pociągnąć za klamkę drzwi kierowcy i okazało się to co się okazało. Tak czy inaczej, jak nie ufam elektronice tak dalej ufać nie będę, szkoda tylko że nie byłem ostrożny wcześniej ;p
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś testowałem tą funkcje:

włączyłem zamykanie auta po ruszeniu,

ruszyłem-zamkneły się wszystkie drzwi

zatrzymałem się nie gasząc silnika

wysiadłem z auta i zamknołem drzwi i nie zamkły się.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo to jest samo z siebie bez sensu, żeby w takim przypadku nastąpiło zaryglowanie zamka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego a masz wejście komfortowe ? Jeśli tak to stawiał bym na wilgoć w klamce lub walniety przycisk od pilota

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
@BaX: oczywiście że bez sensu, tym bardziej że robiłem tak wiele razy wcześniej. Robiłem także testy po incydencie i już się nie zamknęły. Zamykanie auta po ruszeniu wyłączyłem i iDrive. Dostępu komfortowego nie mam, jest kluczyk/ pilot. Nawiasem mówiąc, ze 3 miesiące temu miałem problem, że nie działał żaden przycisk na pilocie, ani na pilocie zapasowym. Uruchamianie auta działało. Ponieważ bateria nie jest wymienna, z braku czasu na jakiekolwiek naprawy, posiłkowałem się fizycznym kluczykiem, otwierając auto z zamka w klamce. Po tygodniu problem się naprawił i nie wystąpił ponownie ;) Elektronika...