Skocz do zawartości

[E46] [M43Tu b19] bardzo duże cisnienie przy górnym wężu chł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie i Panie jest problem i proszę o pomoc, mianowicie:

Ze trzy tygodnie temu wymieniałem z powodu wyciekow (nie za dużych) termostat i króciec z tylu silnika.

Nie wiem jak było wcześniej ale po wymianie przy odpowietrzaniu pierwsze co rzuciło mi się w oczy to gorący bardzo twardy wąż górny od chłodnicy, i lodowaty dość miękki wąż idący od termostatu do chłodnicy... Temperatura nie zauważyłem żeby wyszła poza pion. Wreszcie dzisiaj parkując auto poczułem z nawiewu słodki zapach-już wiedziałem czego mogę spodziewać się pod maska... Wywalało płyn przez opaske górnego węża kolo zbiorniczka na górnym wężu. Czy może to być objaw że termostat się nie otwiera? Można by powiedzieć że uszczelka pod głowicą i robi się ciśnienie, ale przed wymianą dwóch elementów mialem całkowity spokój nawet w największe upały...

Opublikowano
Może po prostu króciec pod opaską był skruszały i w końcu puściło. Termostat do pewnego czasu też się nie otwiera, choć wiadomo jakby był lekki przedmuch to dopiero po czasie pójdzie ciśnienie. Ale gdyby przekroczyło dopuszczalną normę to powinno korkiem puścić. Więc jak bym na początku może postawił na króciec. Ja kiedyś miałem tę samą sytuację w tym miejscu i to jeszcze ręką ruszyłem i wtedy wywaliło i mnie trochę pochlapało. Założyłem nowy wąż i było ok.
Opublikowano
Dałem bardziej po garach i termostat się otwiera... Z tym wywalaniem plynu to jest tak: doleje płynu do normalnego poziomu to wywali po 10km (wywali koło tej opaski powiedzmy szklankę płynu i później mogę jeździć do woli i nic nie wyleci (wczoraj zrobilem 200km). Rano odpale auto, wyskakuje kontrolka że mało płynu, doleje tą brakującą część (ok 0,3L), przejade kilka km i dalej robi sie duże ciśnienie na wężu, wywali nieco płynu i mogę jeździć... Wąż zmienić nie problem, ale czuję po kościach że jak zmienię wąż, dobrze zacisnę nowa opaską to w razie wysokiego ciśnienia rozj.... np zbiirnik wyrownawczy o czym nie raz ludzie na forum pisali.
Opublikowano

No juz o tym myślałem, zrobię gdzieś na weekendzie może:-)

Ja już powiedziałem autku że jak jeszcze raz wypluje płyn to więcej nie dostanie i będzie cała zimę bez płynu jeździć :mrgreen: może sobie weźmie do serca :)