Skocz do zawartości

M52b20 wymiana sprzęgła w spartanskich warunkach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moje sprzęgło już powoli umiera więc czytam i czytam na temat jego wymiany. E36 rocznik 95 z Klima i według realoem jest dwumas. Pierwsza rzecz, nie mam kanału więc będę to robił na 90% na kobylkach. Następnie, czytałem że w b20 nie trzeba ściągać wydechu, wiadomo że pewnie to utrudni manewrowanie skrzynia Ale mam pytanie czy to prawda? Czy muszę ściągać cały wał czy mogę go odkręcić od łącznika wału, odkręcić nasz poluzowac podpore i odsunąć go na bok? Dalej- czy skrzynia jest cała przykrecana twórcami czy może są na górze jakieś inne śruby? Skrzynia bym manewrowal na zabie żeby nie targac w rękach 30kg kloca:D no i teraz kwestia sprzegla, dwumas nie wykazuje podczas użytkowania śladów zużycia Ale tarcza jest cienka bo bierze wysoko i docisk pewnie swoje przeszedł bo szarpie przy ruszaniu. I teraz tak jeśli dwumas by się okazał w dobrym stanie to jak założę kompletne nowe sprzęgło to będzie wszystko dobrze i nie rozpadnie się np dwumas po roku? Czy może lepiej kupić zawczasu dwumas używany w dobrym stanie np z e39(e39 jest młodsze i z m52 pasuje według realoem). Czy może kupić gotowy zestaw jednomasu z valeo? Albo poskładać swój zestaw jednomasu czyli zestaw sprzęgła do m50b20 gdzie w tarczy sprzęgła są sprężyny do drgań skretnych i do tego zamach z ww silnika z krótkimi srubami do koła i łapa sprzęgła z m50? Panowie jaką opcje wybrac i czy moja spartanska wymiana sprzęgła jest realna? Pozdrawiam
Opublikowano

U mnie w M50 trzeba było zdjąć wydech. Wał można odkręcić na łączniku i odłożyć na bok.

Ja chciałem wymieniać sam skrzynie, ale odpuściłem i dałem do kolegi mechanika. Skrzynia ma chyba 6 czy 7 śrub dookoła. Nie wiem czy dasz radę na leżąco. My jeszcze opuszczaliśmy silnik, żeby skrzynia weszła.

Opublikowano
Tak, ale nie wiem czy podporę wystarczy poluzować czy całkowicie zdjąć, już nie pamiętam. Chyba wystarczy poluzować.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Wydech wystarczy odsunąć, a wał najlepiej zdjąć bo mocno przeszkadza. Kłopotliwe jest odkręcenie śrub u góry którymi skręcone są skrzynia i silnik.

Nie ma co dalej drążyć...z gleby tego nie zrobi.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Widziałem e39 jak było wymieniane sprzęgło na kobylkach bez kanału. Moja była tak robiona to jak, ktoś, się uprze to zrobi. Jest ciężko mało wygodnie ale jeśli chodzi o to czy się da to tak.