Skocz do zawartości

Nie działa podświetlanie licznika, Help :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

zostawiłem autko na 5 dni pod chmurką, akumulator prawie nowy - ledwo odpaliła i zgasło podświetlenie zegarów, panel od klimy świeci normalnie, podświetlenie skrzyni i szyb, wskaźniki komputera też działają. Dodatkowo nie świecą kontrolki kierunkowskazów (kierunki działają ale brak charakterystycznego dźwięku gdy kierunki włączone) i świateł długich. Po wyciągnięciu kluczyka pojawia się alarm włączonych świateł choć są wyłączone. Po zamknięciu auta z pilota nie świecą kierunki. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie i wskazówki. Model 318d z 12.2004r

Opublikowano

odpiąłem akumulator (pół godziny), w międzyczasie sprawdziłem wszystkie bezpieczniki nawet te zapasowe, zrobiłem test zegarów, wyciągnąłem przełącznik świateł rozebrałem przedmuchałem kompresorem - nie wiem po co ale .... Nie mam webasto. Jedyne co się zmieniło to brak alarmu włączonych świateł po wyciągnięciu kluczyka, teraz nie dźwięczy nawet gdy są włączone. Podświetlenie włącznika, klimy, szyb i skrzyni świeci normalnie :mad2:

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Opublikowano

Czy podłączenie auta do diagnostyki wykaże usterkę modułu komforu?

Czy tego modułu szukać na aukcjach po numerze , czy po prostu lepiej jechać z tym na warsztat, bo pewnie trzeba będzie coś przeprogramować po jego wymianie?

na RealOEM piszą Część 61356963026 (Moduł podstawowy 5 niekodowany) została znaleziona w następujących pojazdach (i tam jest też mój model) skoro niekodowany to może obejdzie się bez warsztatu, no chyba że źle myślę.

I jeszcze jedno, zatankowałem na stacji i po zerowaniu licznika kilometrów wskaźnik spalania oszalał 10,20,30, 40 l na 100 po kilkunastu kilometrach się ustabilizowało i po przejechaniu 100 km wyszło 5,4 l. WTF???

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat.

Po wypruciu deski dywanów itd później włożeniu wszystkiego na swoje miejsce przestało działać: podświetlenie rejestracji, zegarów i deski (komputer i kierownica się świeci i reaguje na zwiększanie/zmniejszanie siły oświetlenia) gdzie szukać przyczyny?

Po zmianie wnętrza pojawiły się jeszcze problemy:

Brak odczytu prędkościomierza (wyleczony)

Coś jak klakson podczas pierwszego włączenia świateł po przekręceniu zapłonu (bez odpalenia silnika) po każdym następnym wyłączeniu i włączeniu sygnał cichnie/znika, do momentu wyłączenia zapłonu i włączenia ponownie, sytuacja od nowa. (problem zdiagnozowany, jeszcze nie usunięty, zwarcie na kablach od h7 prawego reflektora, jutro wymieniam wiązkę. Spece określali jako magia oraz awaria modułu świateł pod schowkiem -> błąd odczytany z komputera)

Test zegarów:

http://s10.ifotos.pl/mini/CAM00004j_sspwhwa.jpg

http://s10.ifotos.pl/mini/CAM00005j_sspwhwq.jpg

:mad2: Pomocy, musiał to ktoś już przerabiać...

Opublikowano
Może ktoś wie, która wtyczka i które piny są odpowiedzialne za podświetlenie zegarów i czy to jest jakoś bezpośrednio powiązane z podświetleniem deski?
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Posiadam e46 316 2003 r. Wymyśliłem sobie kierownicę wielofunkcyjną. Zakupiłem oryginalną instalację. Po podłączeniu kiera śmiga bez zarzutów tylko znikło mi podświetlenie zegarów, kontrolki kierunków z tykaniem nima, brak sygnału o światach długich na liczniku i moduł światła nie brzęczy jak drzwi otworze przy światłach na zgaszonym silniku. Dodam, że na zew auta instalacja działa poprawnie. Nie mam pojęcia co to może być. Nigdzie na forach odp nie znalazłem. Sprawdzany licznik, moduł oświetlenia w innym bmw i działają poprawnie. Bezpieczniki ok.Kostkę stacyjki też wymieniłem na nową i też to nic nie zmieniło. Rozłańczanie akumulatora też nie pomaga. Po podłączeniu kompa wyskakuje jakiś dziwny bład - opóznienie w zapisie danych LZV - coś w tym stylu. Sprawdzałem też wszystkie kostki które wypinałem i piny są na swoich miejscach. Może jakieś pomysły ?? ;)

Mogłbym też poprosić o rozpis pinów kostki modułu świateł - przełącznika , i kostek liczniki. Spróbuję jeszcze coś na piechotę znaleść jak dowiem się które kabelki są odpowiedzialne za oświetlenie.

Bedę wdzięczny za zaangażowanie.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Witam

Temat nie aktualny. Dla osób którzy będą w podobnych problemie - to brak napięcia na kablach które ulegają modyfikacji 21,27. Trzba szukać problemu w tych kalach. W moich przypadku miałem wykorzystane oryginalną instalację bmw. W jednej z kostek nie dochodziło do połączenia kabli. Niby proste i banalne, ale trochę czasu mi to zajęło ;) Dodzwoniłem się także do innego właściciela, któy podawał, że te same objawy mu występowało przy zwarcie na kostce zielonej w kolumnie kierownicy. Życze powodzenia innym. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie będę tworzyć nowego posta, podłączę się tutaj. W mojej e46, którą mam od tygodnia nie działa podświetlenie zegarów i nawiewów. Wszystkie kontrolki świecą. Bezpieczniki sprawdzone. Zapewne uszkodzony jest też moduł świateł. Wczoraj przekładaliśmy z takiej samej bmw ten moduł sprawny i nic. Światła się włączały - zegary nie. Mój moduł natomiast nie podświetlił zegarów w e46 kolegi. Stąd przynajmniej wiadomo, że w nim też tkwi problem. Czytałam już tyle for, że idzie zgłupieć w czym może tkwić problem. Poprzedni właściciel twierdził, że te podświetlenia najpierw pomrugiwały aż zgasły na raz wszystkie (zegary,nawiew). Coś widocznie zrobiło zwarcie, ale co?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam Panowie sprawa wyglada tak mam e36 1.9 compact. Nie działa mi podświetlenie licznika i deski rozdzielczej. Bezpieczniki Ok sprawdzone, lampki w liczniki także Ok i sprawdzone. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Prawdopodobnie tak jak i u mnie (E46) nie dochodzi Ci + do sterownika świateł albo do samych zegarów.

Musisz poszukać po schematach który to kabelek.

Napisz mi PW jeśli dalej masz ten problem to Ci poszukam jakichś stronek ze schematami albo programu gdzie wszystko jest rozpisane.

• 2 lata później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam czy ktoś może pomóc z podświetleniem zegarów? Dodam iż stało się to po pół rocznym postoju. Przestał działać cały licznik. Po wymianie licznika wszystko zaczęło działać oprócz podświetlenia zegarów. Wszystkie moduły jak i same zegary działają poprawnie. (sprawdzane w drugim aucie)

Help!!!