Skocz do zawartości

E90 318i 320i N46b(18)20 praca silnika filmiki ODMA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To jest olej wydobywający się spod obudowy filtra. W każdym N46 należy wymieniać te i inne uszczelki (m.in. elektrozaworów vanosa). Prawdopodobnie uszczelniacze zaworowe również do roboty.

Co robić? Znaleźć dobrego mechanika i wymienić wszystkie zużyte gumy.

Te z zewnątrz możesz wymienić sam.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz, z uszczelniaczami to juz jestem zrezygnowany bo w Poznaniu wołąją za to 3000 zł. Przeciez to szalenstwo! Podobno mozna wymienic bez sciagania glowicy, ale obdzwoniłem chyba 10 mechanikow to niektorzy mowia ze nawet 6000 zł. Takie koszty za auto ktore jest warte moze 20k.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Cześć Koledzy. Moje pierwsze auto tej marki wiec to mój pierwszy post… Odświeżam temat ponieważ przeczytałem dziesiątki stron różnych forum i nadal nic nie wiem. Silnik N46150KM.

Reasumując wszystko to czy istnieją jakieś objawy które świadczą a tym ze odma na pewno nadaje się do wymiany?

U mnie przebieg 20k km auto mam od niedawna. Olej łyka ok 1,2l/1000km. Oczywiście auto dymi (raczej na szaro) i czuć przepalony olej. Dymi ciagle, nie tylko przy rozruchu.

Po odkręceniu korka wlewu oleju przy lekkim jego uniesieniu, zasysa korek. Przy całkowitym zdjęciu korka powietrze dmucha przez wlew i lekko pryska olejem. Bez żadnego wpływu na obroty.

Po za tym musze jeździć na włączonej klimie ponieważ bez niej po rozgrzaniu silnika obroty spadają do ok 600/min i czasem auto gaśnie na postoju. Z klimą jest OK (obroty trzyma ok 800/min). Wyczyściłem ostatnio przepustnice i sprawdziłem szczelność przed przepustnicą.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Opublikowano
czy olej w odmie to przyczyna uszkodzonego separatora ponieważ odpiołem dziś przewód od odmy i było w nim trochę masła i dość spora ilość oleju czytałem gdzieś że to przez to masło sie zapycha i ciągnie olej miał ktoś cos podobnego albo wie jaka to przyczyna?