Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Konieczne jest kodowanie i inicjalizacja kasety sterującej daną lampą.

Oczywiście sama lampa oraz kaseta sterująca muszą być kompatybilne z danym autem.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie napisałem że kodować trzeba moduły TMS tylko je zainicjować.

Po wymianie kasety sterującej konieczne jest kodowanie modułu FEM.

W F30 z oświetleniem typu xenon TMSy są niekodowalne.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam .

Mam problem z kaseta w f10 rocznik 03.2010

Lama Bix. Nieskrentna

po wymianie kasety nieswieci mi kierunek.

przyuczalem go 2 razy ale bez efektu.

czy musze cos kodowac?

dominik Nowy Targ
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam .

Mam problem z kaseta w f10 rocznik 03.2010

Lama Bix. Nieskrentna

po wymianie kasety nieswieci mi kierunek.

przyuczalem go 2 razy ale bez efektu.

czy musze cos kodowac?

Vin auto?

Numer kasety?

Opublikowano

WBAFW31090C281395

teraz wlozylem kasete z nr 7316208

535212805 BIX F07

jak zakladam kasete z lewej lampy to dziala wszystko normalnie (nr z lewej 7269631 532384807 BIX/TFL )

dominik Nowy Targ
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
WBAFW31090C281395

teraz wlozylem kasete z nr 7316208

535212805 BIX F07

jak zakladam kasete z lewej lampy to dziala wszystko normalnie (nr z lewej 7269631 532384807 BIX/TFL )

Jak pokazuje praktyka - od F07 nie pasuje - inne hardware. Oczywiście możesz czarować, ale raczej nie pomoże.

Była niedawno identyczna sytuacja. Sprzedawca sprzedał właścicielowi też od F07. Długo jeździł, tancy z bębnem wokół maszyny nawec nie pomogły )))

http://katowicebimmertvo.blogspot.com/2017/04/inicjalizacja-sterownika-lewej-lampy.html

Twoi numery

Номер детали Снята с производства

1 63 11 7 316 217 Выпускается

2 63 11 7 305 235 13.06.2013

3 63 11 7 304 905 29.07.2011

4 63 11 7 279 625 25.10.2010

5 63 11 7 274 400 21.04.2010

6 63 11 7 267 044 26.01.2010

Opublikowano

cze doszedl mi dzis niby nowy sterownik z nr 7316217

ale przy prubie przyuczenie wyskakuje mi blad brak polonczenia ze sterownikiem.

musze cos wczesniej zakodowac? przy innych sterownikach przechodze normalnie do adaptacji.

dominik Nowy Targ
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Odkopie trochę temat, bo chyba też mam problem z modułem tms??

Problem taki ze prawa lampa nie zawsze poziomuje sie do pozycji zero z lewą lampa i zostaje na dole.

Drugą dziwna rzecz zauważyłem ze jak czujnik zmierzchu wykryje że już pora zapalić światła to lewa lampa zapala sie w odpowiedniej pozycji a prawa odrazu jest na dole i nie idzie do góry.

W czym leży problem nie mam pojęcia juz, ktos mi mówił ze jakis silniczek krokowy sie zacina.

Proszę o jakąś sugestię co to może być.

• 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja tez odgrzeje trochę temat.

Czy wymieniając sama lampę (BMW LED) bez osprzętu, będzie trzeba ją kodować? Wszystkie moduły przełożę z obecnej lampy.

Czy do demontażu przedniej lampy, trzeba zdejmować również zderzak, czy wystarczy go tylko poluzować?

Auto BMW F30 polift

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zderzak musisz zdjąć.

Teoretycznie lampa powinna działać bez problemu, aczkolwiek miałem przypadek w X1 F48, że przy aucie z USA, europejska goła lampa nie działała prawidłowo, mimo że osprzęt się nie zmienił. To samo było w F10 z USA. Te reflektory nie są do końca takie same, mimo identycznego osprzętu.

Opublikowano
Zderzak musisz zdjąć.

Teoretycznie lampa powinna działać bez problemu, aczkolwiek miałem przypadek w X1 F48, że przy aucie z USA, europejska goła lampa nie działała prawidłowo, mimo że osprzęt się nie zmienił. To samo było w F10 z USA. Te reflektory nie są do końca takie same, mimo identycznego osprzętu.

Dzieki za odpowiedź, w takim razie poczekam aż się trochę ociepli i spróbuję ją wymienić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zebys mnie zrozumial dobrze. To, ze cos nie działało, nie oznacza, ze w ogole nie bedzie dzialalo. Chodzilo mi o to, ze potrzebne bylo kodowanie, mimo ze teoretycznie moduly przeciez byly od tego auta, a zmienialem tylko same gole reflektory.
Opublikowano
Spoko, rozumiem.

Powiedz mi jeszcze, czym trzeba zakodować jeśli będzie taka potrzeba?

Jak pytasz czym zakodować to znaczy ze nie masz o tym zielonego pojęcia , oddaj to do kogoś , zapłać parę cebulunów i ciesz się sprawnym autem.

Opublikowano
Generalnie, to kodowałem inne auta, ale z BMW będę dopiero zaczynał i właśnie liczyłem na jakąś podpowiedz, czy np da się to zrobić bimmercode czy trzeba robić przez eneta i jaką wersją programu