Skocz do zawartości

[E39] gniazdo zapalniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy normalne jest ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki caly czas mam napiecie na gniezdzie zapalniczki? jak to sie ma do automatycznego startowania oraz stopowania rejestratora samochodowego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Patrząc na schematy, zasilanie jest cały czas.

Przewód plusowy dochodzi do gniazda bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników, zabezpieczony 30A bezpiecznikiem.

Nie ma żadnego odcięcia po drodze.

pzdr

yaz

Opublikowano

Można to łatwo zmienić - ja tak zrobiłem jak sobie dorabiałem gniazdo USB i zasilanie monitorów zagłówkowych (zresztą to nie mój pomysł, ale któregoś z forumowiczów).

Najprościej podpić przekaźnik pod ładowarkę/gniazdo latarki - wyłącz się równo z klulczykiem - i w ten sposób sterować dodatkowymi gniazdkami, albo i zapalniczką.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się, że zapalniczka "usypia" po 20 minutach, ale pewności nie mam.

Natomiast u siebie miałem podłaczony trójnik zapalniczkowy w schowku - jest tam wyjście na ładowanie oryginalnej samochodowej latarki. Bardzo łatwo można się wpiąć i zasilanie jest odcinane w momencie wyłączenia zapłonu.

Miałem tam podłączony rejestrator, BT oraz ładowarkę na 3 wwyjścia USB, wszystko na bezpieczniku 10A - śmigało pięknie.