Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW E87 (118d) i chciałbym się dowiedzieć czy da się na stałe wyłączyć system oszczędzania paliwa, który się wyłącza silnik w korku, gdy samochód jest na "luzie". Jest opcja przycisku w panelu, który trzeba włączać za każdym uruchomieniem silnika, co jest trochę denerwujące. Czy trzeba to systemowo robić? jeśli tak to czy trzeba skorzystać z usług ASO bądź jakiegoś mechanika czy samemu można to zrobić?

Opublikowano

Da się.

Trzeba interfejsu diagnostycznego.

Nie musi być w aso.

Można ustawić, żeby pamiętało wcześniejsze ustawienie (jak zgasisz auto, tak zastaniesz po powrocie) albo żeby domyślnie było wyłączone.

Opublikowano
A mógłbyś mi to objaśnić krok po kroku, bo jestem ciemny w tych sprawach, a BMW posiadam od kilku dni :D Natomiast tak jak mówisz jeśli przycisk jest włączony to komputer nie zapamiętuje żeby był ciągle włączony. Na zwykłej stacji diagnostycznej mi to zrobią?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mnie to wkurza, ale zastanawiam się jeszcze który kabel kupić do tego auta i czy jest sens dopłacać do takiego z przełącznikiem. Doczytałem już jak to zrobić. W module IHK zmienić opcje MSA_MEMORY na aktiv. Wtedy auto będzie pamiętało w jakim stanie był ostatnio przycisk. Ja tego jeszcze nie testowałem, ale ludzie pisali że działo.
Opublikowano
Też mnie to wkurza, ale zastanawiam się jeszcze który kabel kupić do tego auta i czy jest sens dopłacać do takiego z przełącznikiem. Doczytałem już jak to zrobić. W module IHK zmienić opcje MSA_MEMORY na aktiv. Wtedy auto będzie pamiętało w jakim stanie był ostatnio przycisk. Ja tego jeszcze nie testowałem, ale ludzie pisali że działo.

A mógłbyś podesłać link, gdzie wyczytałeś ten sposób? Mozna to zrobić samodzielnie bez podpinania do komputera?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczytaj jak się koduje ncs, ktory moduł i co zmienić to już wiesz. W dziale Zrob to sam jest pełno instrukcji jak go używać. Bez kabla i podłączenia do kompa nie da rady.