Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ponownie.

Mam problem, zakupiłem nowe radio business w miejsce starego.

Wszystko działało bez problemu ale postanowiłem zmienić VIN w radio ponieważ miało inny.

Operację przeprowadziłem Winkfp również wszystko ok.

INPA pokazuje nowy vin ale powstał inny problem.

Sygnały ostrzegawcze (gongi) są bardzo ciche a ja nie mogę zakodować radia do serii, NCS pokazuje

"COAPI-2020:no answer from ECU IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTOL UNIT"

Sp-daten v59.0 czyli to nie stare pliki.

Komunikacja z innymi modułami ok prócz PDC tutaj również ten sam problem.

cd36eb722e96.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie bardzo proszę o pomoc.

Próbowałem już chyba wszystkiego, nawet zmianę daty produkcji w NCS

Przed przypisaniem VIN radio ładnie działało, gongi były głośne tylko brakowało dźwięków od PDC. Teraz to już klapa. Gongi ciche, dźwięk pdc nie działa a zakodować dalej się nie da.

cd36eb722e96.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz zakodować moduł do serii samochodu z FA błąd IFH-0009 to błąd komunikacji tak jak by takiego sterownika nie było

podaj datę oprogramowania samochodu (143KM to pewnie po 2007 roku ) i datę sterownika masz ją w INPA / Radio 1/2

w ident F2 pisze data sterownika zobaczysz w którym roku zostało wyprodukowane

teraz podaj swoje FA masz je w ncs po zczytaniu z CAS w pliku NCSEXPER/WORK/ FA.trc otwórz plik FA.trc w notatniku i podaj tutaj

możesz podać 7-ostatnich znaków vin aby go rozkodować

business to kod

$662 RADIO_BUSINESS //Radio BMW Business CD

PROFESSIONAL to kod

$663 PROF_RADIO //RADIO BMW PROFESSIONAL

zobacz co masz w FA do business musi być kod $662 inaczej nie zakodujesz ja inny kod to ncs kieruje na inny sterownik którego nie masz

Opublikowano

Din79 , bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Więc tak. Data oprogramowania samochodu hm.. nie umiem sprawdzić ale autko wyszło z fabyki w październiku 2007.

FA to E81_#0907&EAAT%0A51*UB31$1CA$1CB$1CC$1CD$249$255$320$423$428$441$473$493$494$4AK$502$507$520$521$522$530$548$662$7RP$801$851$863$879

Vin: VH39317

Data sterownika Radia : INPA pokazuje 29.10.2007 czyli dokładnie tak jak data produkcji samochodu.

w załączeniu również błąd w RAD hmm.. jakbyś mógł rzucić okiem https://zapodaj.net/528018a3ea016.jpg.html

Dodam że próbowałem już zmiany daty w FA ale nadal nic nie pomogło. Boję się że przy zmianie VIN przez WinKfp coś skopałem, chociaż robiłem to zgodnie z instrukcją.

Mam nadzieję że uda się to zrobić.

Raz jeszcze bardzo dziękuję za pomoc.

Musisz zakodować moduł do serii samochodu z FA błąd IFH-0009 to błąd komunikacji tak jak by takiego sterownika nie było

podaj datę oprogramowania samochodu (143KM to pewnie po 2007 roku ) i datę sterownika masz ją w INPA / Radio 1/2

w ident F2 pisze data sterownika zobaczysz w którym roku zostało wyprodukowane

teraz podaj swoje FA masz je w ncs po zczytaniu z CAS w pliku NCSEXPER/WORK/ FA.trc otwórz plik FA.trc w notatniku i podaj tutaj

możesz podać 7-ostatnich znaków vin aby go rozkodować

business to kod

$662 RADIO_BUSINESS //Radio BMW Business CD

PROFESSIONAL to kod

$663 PROF_RADIO //RADIO BMW PROFESSIONAL

zobacz co masz w FA do business musi być kod $662 inaczej nie zakodujesz ja inny kod to ncs kieruje na inny sterownik którego nie masz

cd36eb722e96.jpg
  • 4 tygodnie później...