Skocz do zawartości

[E36]Metaliczny stuk 1.8is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Niedawno zakupiłem E36 z silnikiem 1.8is. Auto na zimnym silniku hałasuje, wydaje metaliczny stukot, po nagrzaniu problem znika. Spytałem się poprzedniego właściciela to stwierdził, że w każdym 1.8is na łańcuchu tak jest . Czy to prawda?
Opublikowano

Oczywiście że nie. Kupiłeś auto które w każdym momencie może powiedzieć, że dalej nie jedzie, no spoko :cool2:

Skąd ten dźwięk dochodzi, silnik nie faluje, ma moc? Nagraj filmik, przy jakich obrotach się ten dźwięk pojawia? Raczej nic dobrego Ci to nie wróży, w najlepszym przypadku nowy rozrząd :D

btw. 1.8is był tylko na łańcuchu, m42 i m44.

Opublikowano
Nie wiem jak jest w is`ie z widocznością rozrządu pod deklem, ale ściągnij pokrywę zaworów i zobacz w jakim jest stanie, a przede wszystkim ślizgacze. Ogarnij gdzieś najpierw na google czy będzie w ogóle widać, bo nie wiem, serio :). Może być tak że ślizgacze nie istnieją już, albo łańcuch mógł się rozciągnąć i dlatego stuka.
Opublikowano
Może być i tak, nie mówię nie. Same popychacze (16szt.) to koszt ok 250zł, febi. Robota gdzieś ze 150-200zł +/-.
Opublikowano
...

tylko że m44 to nie 1.8 tylko 1.9, ale łańcuch ma

Jasna sprawa, ale dalej oznaczenie 1.8is ;)

Opublikowano
...

tylko że m44 to nie 1.8 tylko 1.9, ale łańcuch ma

Jasna sprawa, ale dalej oznaczenie 1.8is ;)

oznaczenie 318is