Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w tytule mam problem z podporą wału, od 6 miesięcy wymieniłem ją 4 razy, jutro będzie piąty po rekordowym dla mnie czasie 2tyg. Powiem tak k.... :( pomóżcie bo mam już dość. Lubię sobie często depnac zwłaszcza że silnik 2,8 na to pozwala :) ale coś jest nie tak. Za każdym razem łożysko jest wyrwane z podpory a po gumie nie ma śladu, łącznik flexi też za każdym razem wymieniam bo zawsze jest bardzo uszkodzony. Jaki może być tego powód? Nie wyważony wał? Czy może to że przegnilo podwozie jakiś czas temu i sanki wpadły do środka po lewej stronie było to wyciągnięte i pospawane i wygląda że jest prosto wszystko. Boję się że wał może nie iść prosto przez to i z tad takie wibracje że rozwala podpore. W takim razie pytanie czy gdziekolwiek można sprawdzić czy punkty konstrukcyjne w okolicy spawania są na miejscu.

Z góry dziękuję za jakieś mądre rady, rada typu musisz sprzedać to auto hahaha to nie rada :p

Opublikowano

Ja tego nie montuje tego i nie wiem jak to jest montowane, tzn mój mechanik twierdzi że wszystko jest ok. Zapytałem go czy jak rozpiol wał to czy go spiol tak samo na co dostałem odpowiedź "ja w moim nigdy nie zwracalem na to uwagi, rozpisałem mnóstwo razy i jest ok" on ma e46 330ci. Powiem szczerze że mnie to zaniepokoilo gdyż według moich informacji to ma zasadnicze znaczenie gdyż na koncowkach są bodajże metalowe odwazniki i oczywiste jest że zmiana ich położenia to brak odpowiedniego balansu.

Wczoraj zmieniłem znowu, jeżdżę bez "frajdy" bo czuje wibracje :(, następnym razem jadę do innego mechanika

Opublikowano
No i jeszcze jedno, muszę wywazyc wał a to koszt 90£, mam też do kupienia za 50£ wał z podpora uzywka w dobrym stanie (podpora jest nie naruszona co sugeruje że wał jest wyważony) tylko że to jest od 325, ktoś mi mówił że nie ma problemu bo są identyczne czy to prawda?