Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam bmw 1 2005r 1.6i terkoce mi silnik na wolnych obrotach mechanik po odpytaniu komputerem stwierdził awarie elektrozaworu vanos i przepustnicy .Wymieniłem więc przepustnice i dwa nowe elektrozawory vanosa po wymianie i skasowaniu adaptacji vanosa silnik pracuje równo i terkotanie znika ale tylko na parę kilometrów.Zdemontowałem więc kapę by stwierdzić czy przypadkiem niema luzu na łańcuchu rozrządu , po zamontowaniu blokad rozrządu łańcuch jest ok niema luzu . A terkot jest co jeszcze mogę zrobić ????
Opublikowano

Dzięki za podpowiedz sprawdzę i dam znać

Rozmawiałem z moim mechanikiem i mówi że ślizgi są ok nawet nr3 jest nawet nowsza bo z lewej i prawej strony

Opublikowano

Wez stetoskop (nawet lekarski) i sprawdz z ktorej strony silnika wydobywaja sie te odglosy.

Jesli rzeczywiscie beda z silnika to trzeba bedzie spuscic olej na sitko w poszukiwaniu odlamkow w misie(metalowych badz plastikowych)

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego nastepnym razem maseczka w gore , kolega gazuje a Ty nagrywasz przemieszczajac telefon dookola silnika...

Podepnij jeszcze raz komputer.

Wyglada na to ze vanosy dalej zle pracuja.

Autko dobrze przyspiesza jak dasz gaz w podloge?

Czy podczas tego terkotu auto wolniej schodzi z obrotow?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak mozesz to nagraj filmik tak jak opisalem.

Powiedz mi jak dlugo masz to autko, czy ten terkot pojawil sie nagle czy tez sie nasilal,oraz jakie miales przeprowadzane naprawy przed tym terkotem.

Opisz kiedy ten terkot sie pojawia czy znika i jak sie auto zachowuje podczas tego terkotu.

Opublikowano
Witam wszystkich dzisiaj mechanik odłączył wtyczkę wanosa po odpaleniu auto jak nowe nie terkoce co myślicie czy mogę jeździć z odpiętą wtyczką wanosa
Opublikowano
Kolego nastepnym razem maseczka w gore , kolega gazuje a Ty nagrywasz przemieszczajac telefon dookola silnika...

Podepnij jeszcze raz komputer.

Wyglada na to ze vanosy dalej zle pracuja.

Autko dobrze przyspiesza jak dasz gaz w podloge?

Czy podczas tego terkotu auto wolniej schodzi z obrotow?

Witam autko dobrze przyspiesza i dobrze schodzi z obrotów jedynie przy ruszaniu delikatnie się przydusza, a i jeszcze na zimnym silniku gdy wyłączy się ssanie to falują obroty ale gdy odpinam wtyczkę wanosa to wszystkie problemy znikają i auto jedzie normalnie nie faluje nie terkoce

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego - chcesz usunac przyczyne czy tylko skutek?

Co Ci powiedzial meches odpinajac wtyczki vanosow i jak stwierdzil ze elektrozawory sa do wymiany?

Jak dlugo posiadasz to auto?

Czy przebieg jest pewny?

Kiedy byl wymieniany rozrzad?

Ustreka sie nasilala czy pojawila sie nagle?

To sa wazne pytania wiec odpowiedz na nie...

Opublikowano
Kolego - chcesz usunac przyczyne czy tylko skutek?

Co Ci powiedzial meches odpinajac wtyczki vanosow i jak stwierdzil ze elektrozawory sa do wymiany?

Jak dlugo posiadasz to auto?

Czy przebieg jest pewny?

Kiedy byl wymieniany rozrzad?

Ustreka sie nasilala czy pojawila sie nagle?

To sa wazne pytania wiec odpowiedz na nie...

Witam auto mam półtora miesiąca przebieg 125000 pewniak , rozrząd nie wiadomo a usterka pojawiła się nagle z dnia na dzień

elektrozawory a właściwie jeden wywala komputer dlatego wymieniłem jeden i nic więc wymieniliśmy drugi i też kicha

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
elektrozawory a właściwie jeden wywala komputer

I to mnie wlasnie zastanawia jak mechanik stwierdzil ze to elektrozawor skoro komputer tego nie powie...

Komputer powie Blad Vanosa a przyczyn moze byc wiele.

Skoro nie wiesz kiedy byl rozrzad robiony to pierwsze trzeba z nim zrobic porzadek.

Sprawdz czy lancuch nie przeskoczyl i wymien napinacz lub jesli potrafisz to caly rozrzad.

To co nazwales terkotem to przedmuch miedzy wydechem a ssaniem.

Mysle ze lancuch jest juz w jakims stopniu rozciagniety a napinacz sie zawiesza i go nie napina tak jak powinien.

Opublikowano
elektrozawory a właściwie jeden wywala komputer

I to mnie wlasnie zastanawia jak mechanik stwierdzil ze to elektrozawor skoro komputer tego nie powie...

Komputer powie Blad Vanosa a przyczyn moze byc wiele.

Skoro nie wiesz kiedy byl rozrzad robiony to pierwsze trzeba z nim zrobic porzadek.

Sprawdz czy lancuch nie przeskoczyl i wymien napinacz lub jesli potrafisz to caly rozrzad.

To co nazwales terkotem to przedmuch miedzy wydechem a ssaniem.

Mysle ze lancuch jest juz w jakims stopniu rozciagniety a napinacz sie zawiesza i go nie napina tak jak powinien.

W piątek rozbieramy cały rozrząd i się okaże

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ok.Zatem czekamy na wiadomosci.

Jak sciagniesz korek oleju czy tez dekiel zaworow to miedzy walkami rozrzadu bedzie zwisal lancuch i to jest jego naciagniecie zatem zanim zalozycie blokady aby sprawdzic punkty to zaloz klucz na wal i krec nim jesli podczas krecenia bedzie sie ten zwis pokazywal to swiadczy to o niesprawnosci napinacza - mysle ze tak wlasnie bedzie.

Koszt napinacza to ok.200 zl a caly rozrzad ok. 500 wiec jesli sie okaze ze napinacz szwankuje a wszystko bedzie i tak rozebrane to ja na twoim miejscu wymienil bym caly komplet i nie myslal o nim przez kilka lat ale decyzja nalezy oczywiscie do Ciebie...

Opublikowano
Ok.Zatem czekamy na wiadomosci.

Jak sciagniesz korek oleju czy tez dekiel zaworow to miedzy walkami rozrzadu bedzie zwisal lancuch i to jest jego naciagniecie zatem zanim zalozycie blokady aby sprawdzic punkty to zaloz klucz na wal i krec nim jesli podczas krecenia bedzie sie ten zwis pokazywal to swiadczy to o niesprawnosci napinacza - mysle ze tak wlasnie bedzie.

Koszt napinacza to ok.200 zl a caly rozrzad ok. 500 wiec jesli sie okaze ze napinacz szwankuje a wszystko bedzie i tak rozebrane to ja na twoim miejscu wymienil bym caly komplet i nie myslal o nim przez kilka lat ale decyzja nalezy oczywiscie do Ciebie...

Witam tak jak mówiłem zdemontowaliśmy pokrywę obracaliśmy wałem tak jak pisałeś i nie ma żadnego luzu łańcucha ale po założeniu blokad okazało się że rozrząd jest przestawiony po jednym zębie na każdym wałku ustawiliśmy więc prawidłowo po złożeniu i skasowaniu adaptacji vanosa auto na jeździe próbnej ma lepsze przyspieszenie ale terkot powrócił mało tego silnik zaczął gwizdać po prostu ciągnie powietrze do silnika tak mocno że nie idzie odkręcić korka oleju co mogło się stać . Jestem załamany

A i jeszcze jedno odnośnie rozrządu pierwszy mechanik spartolił sprawę bo mówił że sprawdził i jest dobrze a nam po zablokowaniu wału na dole górne tylne blokady wałków nie pasowały więc popuściliśmy wałki ustawiliśmy poprawnie tak by blokady pasowały czyli wyszło po jednym oczku na wałku dokręciliśmy zdemontowaliśmy blokady obróciliśmy wałem na sucho i przyłożyliśmy blokady ponownie i pasowały idealnie

i jeszcze sprawa vanosa przed ustawieniem rozrządu błąd strony wylotowej a po ustawieniu prawidłowym rozrządu błąd strony dolotowej vanosa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie zalamuj sie-nie ma auta ktorego nie da sie naprawic.

Skoro rozrzad byl przeskoczony to bedzie przeskakiwal-ja bym wymienil caly komplet razem z zebatkami.

Wykonaj teraz pomiar sprezania wraz z pruba olejowa da to odpowiedz czy tloki oraz zawory sa Ok oraz czy nie przedmuchuje z cylindra do cylindra...

Opublikowano
Nie zalamuj sie-nie ma auta ktorego nie da sie naprawic.

Skoro rozrzad byl przeskoczony to bedzie przeskakiwal-ja bym wymienil caly komplet razem z zebatkami.

Wykonaj teraz pomiar sprezania wraz z pruba olejowa da to odpowiedz czy tloki oraz zawory sa Ok oraz czy nie przedmuchuje z cylindra do cylindra...

Witam rozrząd nie przeskoczył tylko był źle ustawiony łańcuch jest napięty jak struna jutro zmieniam kapę zaworów bo wyczytałem że to gwizdanie silnika to odma w kapie i przy okazji zobaczę czy ci co robili rozrząd nie pomylili kół vanosa bo jak tak złożyli rozrząd to wszystko możliwe że założyli odwrotnie i stąd ten terkot bo niemożliwe że był po stronie wylotowej a teraz jest po ssącej

• 5 lat później...
Opublikowano
Dla potomnych po latach wszystko co wymieniłem w bmw nie przyniosło rezultatów czyli kasa w błoto i w końcu wypłukałem silnik chodzi jak złoto po prostu zatkany był kanał olejowy i elektro zawory nie sterowały wanosami