Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, od kilku tygodni zmagam się z problemem dymu spod maski. Przejrzałem dużo tematów na forum niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. A wiec po odpaleniu auta na biegu jałowym po chwili zaczyna się dymić, dym wydostaje się spomiędzy przegrody kabiny a silnika. Czytałem na forum ze dużo ludzi miało problem z uszczelka pokrywy zaworów, uszczelkę wymieniłem niestety problem pozostaje. Tak wiec forumowicze, może wam się uda mnie nakierować co to może być. Jeżeli będzie potrzeba mogę załączyć zdjęcia lub filmy. Pozdrawiam
Opublikowano

Dym czy spaliny? Silnik pracuje ok czy bardzo głośno? Wkreca sie na obroty? Elektronika sprawna?

W tym miejscu o którym piszesz to raczej mi pasuje do spalin z nieszczelnego tłumika, ewentualnie para wodna z rozwalonego weza chlodniczego. W drugim przypadku objaw bedzie wystepowal po dogrzaniu silnika.

Opublikowano
Spaliny maja charakterystyczny zapach to raczej nie śmierdzi jak spaliny. Bardziej śmierdzi jak zapach palonego oleju. Elektronika sprawna, chłodziwa nie ubywa, silnik pracuje równo ładnie się wkręca na obroty. Auto nie straciło na mocy. Pod inpa nie pokazuje żadnych usterek.
Opublikowano

Może rzyga spod uszczelki na wydech?

U mnie uszczelka pod klawiaturą jest do wymiany od dawien dawna tylko jakoś się zebrać nie mogę i jak dostanie w palnik bawara to rzygnie na barany i smierdzi palonym olejem w srodku.

Silnik jest chłodniejszy od tłumika więc olej w kontakcie z blokiem się nie zajmie, dopiero jak kapnie na tłumik.