Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy. Bawilem się trochę w kodowanie przy pomocy ncs expert i nie wiem co zrobilem, a mianowicie zniknal polski język z idrive (w tej chwili jest angielski, francuski i hiszpanski) oraz skasowaly sie wszystkie zapamietane stacje FM. Co mam zrobic by wszystko wrocilo do poprzedniego stanu? Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Który rok e60

masz CCC lub CIC

i czy masz ori CCC/CIC z twoim vin (jak masz inny vin w CCC lub CIC to masz problem)

jak CCC to musisz dodać do fa rosyjski język i zakodować NCS CAPPL

wpis do FA $6UD

Usunac istniejące języki np. $851 – język niemiecki $853- język angielski reszta komend w pliku o nazwie wyjaśnienia

lub inny jaki znajduje się w FA

W 6S1 TUERKISCH //Language version Tuerkisch

W 6S3 PORTUGIESISCH //Language version Portugisisch

W 6S4 SCHWEDISCH //Language version Schwedisch

W 6UD RUSSISCH //Language version Russia

W 8AA CHINA //China version

W 8AC //SKD_RUSSLAND //SKD_RUSSLAND

W 801 DEUTSCHLAND //CAS//Germany version

W 802 KOREA //CAS//Korea version

W 807 JAPAN //CAS//Japanese version

W 810 AUSTRALIEN //CAS//Australia version

W 812 ENGLAND //CAS//English/Irish version

W 818 //Battery main switch

W 822 GOLF //CAS//Gulf version

W 823 HEISSLAND //CAS//Hot climate version

W 825 OZEANIEN //CCC_ANT//Radio control Oceania 645

W 838 KANADA KM_TACHO //CAS//Canadian version

W 840 HIGH_SPEED //MSV//High-speed tuning

W 842 KALTLAND //KMB//Cold climate version

W 843 MOTORAUSLEGUNG //DDE//Engine layou

W 845 AK_GUWA //ACSM2//Acoustic belt warning

W 850 //Additional fuel tank filling for export

W 851 DEUTSCH //CAS//Language version German

W 852 JAPANISCH //TCUM//Language version Japanese

W 853 ENGLISCH //MASK//Language version English

W 854 FRANZOESISCH //MASK//Language version French

W 855 ITALIENISCH //MASK//Language version Italian

W 856 SPANISCH //MASK//Language version Spanish

W 858 MIND_KRAFTSTOFF //IHKA//Engine settings for lower-quality fuel

W 859 OHNE_TV_VORN //CCC_APP//Decoding TV

W 861 MILANSTEUERUNG //MSV //Change of coding data set

W 863 //Europe /dealer directory

W 864 //Overseas /dealer directory

W 866 CHINESISCH_TRAD //TCUM//Language version Chinese

W 867 KOREANISCH //TCUM//Language version Korean

W 868 NIEDERLAENDISCH //TCUM//Language version for Netherland

W 869 SCHWEIZ //TCUM//Language version for Switzerland/German

W 879 //German owner's handbook/service booklet

W 880 //English owner's handbook/service booklet

W 881 //French owner's handbook/service booklet

W 883 //Spanish owner's handbook/service booklet

W 884 //Italian owner's handbook/service booklet

W 885 //Swedish owner's handbook/service booklet

W 886 //Dutch owner's handbook/service booklet

W 887 //Arabian owner's handbook/service booklet

W 888 //Danish owner's handbook/service booklet

W 889 //Portuguese owner's handbook/service booklet

W 891 //RUSSIAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET

W 892 //Chinese simplified

jak masz CIC to wpisujesz do FA język polski i kodujesz CIC do serii

W 8A1 POLNISCH //Sprachversion Polnisch //Polnisch/Englisch/Deutsch

jak pierwsze wersje CIC to aby pojawił się język polski trzeba zrobić aktualizacje CIC (ista P/ winkfpt i seria F ESYS)

Opublikowano
bmw 2004 r. posiadam CCC. Wczoraj udało mi się to przywrócić nie wiem jakim sposobem, lecz dziś podczas próby aktywacji mp3 wcisnalem coding car i wszystko przepadlo lacznie z dziennymi, jezykiem itd. jest szansa by przywrocic wszystkie poprzednie ustawienia?
Opublikowano
Pewnie cos z kodowaniem robisz nie tak.... przywrócić można pustym plikiem MAN .... zrób jakieś foto w jaki sposób robisz kodowanie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawsze fizyk w szkole mówił :"Nie dotykaj tego, że cię nie dotyka" ))))))

Dlaczego kodowal cały samochód ?

Teraz każdy blok sterowania osobno ponownie zakodować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie cos z kodowaniem robisz nie tak.... przywrócić można pustym plikiem MAN .... zrób jakieś foto w jaki sposób robisz kodowanie...

Wałśnie przywrócił do serii z FA, jak byś miał w FA $6UD język rosyjski to by nic się nie zrobiło w CCC polski by pozostał

a tak to ktoś dopisał $6UD tylko na 1 kodowanie CAPPL dopóki nie wyłączysz ncs , wtedy stare FA powraca ponieważ nie zostało zapisane w CAS i LMA

a już napewno nie koduje się do serii całego (CODE CAR) samochodu jak masz zakodowane dzienne , teraz od nowa musisz kodować nie da się przywróć wcześniejszych ustawień

Tyle osób tu pisze aby w ncs nie robić nic na chybił trafił , tylko dokładana instrukcja, a jak nie to dać komuś co się zna na NCS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tylko dokładana instrukcja, a jak nie to dać komuś co się zna na NCS

A jaki jest sens robić według instrukcji, jeśli nie ma pojęcia procesu ?

P. S. Sens wtedy tylko jeden - zabić samochód, a potem płacić za naprawę . I dopiero wtedy przychodzi zrozumienie - aby zacząć czytać sto razy, a następnie nacisnąć przycisk.

Opublikowano
no i już odzywają się znawcy, co to od urodzenia wszystko umieją i nic nigdy nie spaprali. Kodowanie robię profilem expertenmodus, zczytuje vin, (f1), potem f3, wybieram e60, modul cas, potem back f6, nastepnie f4, wybieram modul np. LMA, potem f2 i COdierdaten_lesen, potem f3, kopiuje plik fsw_psw.trc na pulpit, w pliku zmieniam na np. aktiv, zapisuje zmiany w pliku, zmieniam końcówkę nazwy na .man i zamieniam go w folderze ncs/work, po wszystkim wciskam f3 i mam rozumiec, że opcja jest zakodowana, tak? Czy cos robie zle?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kodowanie robię profilem expertenmodus, zczytuje vin, (f1), potem f3, wybieram e60, modul cas, potem back f6, nastepnie f4, wybieram modul np. LMA, potem f2 i COdierdaten_lesen, potem f3, kopiuje plik fsw_psw.trc na pulpit, w pliku zmieniam na np. aktiv, zapisuje zmiany w pliku, zmieniam końcówkę nazwy na .man i zamieniam go w folderze ncs/work, po wszystkim wciskam f3 i mam rozumiec, że opcja jest zakodowana, tak? Czy cos robie zle?

tak, to nic dziwnego że kodujesz do serii ten profil to do edycji FA i kodowania do serii

wybierz Revtor's NCS Expert Profile, a tak to wszystko ok

i naucz sie używać coding tool lub NCS dummy do zmany opcji łatwiej jak dla mnie sa filmy na youtube

ale języka to tak nie zmienisz musisz edytować FA poczytaj viewtopic.php?f=48&t=260787

dopiero zakodować CAPPL do serii (tylko nie zapomnij że po każdym zamknięciu ncs usuwa się pliki z work tylko pusty man zostaje )

mi sie kiedyś zdarzyło usunąć tempomat ale nie ncs tylko ista d a w ncs to jeszcze nigdy nic nie popsułem ale pamiętam moje pierwsze kodowanie

na e46 BC :D

Opublikowano
język już udało mi się zmienić wczoraj :) dodałem do FA i poszło, jeszcze tylko chciałbym włączyć te dzienne jak były i mp3 aktywować.. Dzięki za info :wink: