Skocz do zawartości

zestaw Audio

rcone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na Forum.

Konfiguruję nowe BMW 328i i zastanawiam się nad jakością zestawu HIFI (676). Czy warto dopłacać do H-K?

W testówce był właśnie H-K i dźwięk zrobił spore wrażenie, szczególnie jego czystość, przestrzenność i moc.

O ile mi nie zależy na tak dużej mocy, to czystość i dynamika oraz przestrzenność powinna być na wysokim poziomie. Różnica w cenie to 3 tys. zł

Po 4 latach z Hi-Fi chcieliśmy zrobić upgrade systemu do Harmana w nowym aucie ale... się zdecydowaliśmy pozostać przy Hi-Fi. :8)

Jest różnica, szczególnie na postoju. Niestety F30 jest dość głośne w czasie jazdy więc muzyki lepiej posłuchać w domu. ;)

Słucham H-K dość głośno i szczególnie przy gęstych źródłach jest super.

Dodam, że mam wydech M performance i to nie "przeszkadza" :)

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

Wg mnie warto dopłacić te 3k i cieszyć się dobrym audio, niż brać HiFi i potem żałować i kombinować jak tu polepszyć audio.

Ja mam HK i sobie chwalę, audio HI-FI było dla mnie nie do zaakceptowania w aucie klasy premium.

Najlepiej poproś sprzedawcę w salonie i posłuchaj sobie obu zestawów, porównaj i sam zdecyduj. Jak tak zrobiłem i dla mnie sprawa była jasna.

Czyli warto H-K.

A jak wygląda wyciszenie F30 z silnikiem 330i przy prędkości 140-150 km/h?

W 430i GC przy tych prędkościach miałem wrażenie, że szyby są nieszczelne :evil:

Być może pewien wpływ na hałas ma budowa bezramkowa?

Ja miałem podobnie testując właśnie F30... straszny szum od lusterek przy większych prędkościach i wg mnie paradoksalnie 4GC jest lepiej wyciszone niż F30.

Wydaje mi się, że nic nie może być gorszego niż hałas powietrza w 4 GC. Poza tym lusterka w F30 i F36 mają taki sam kształt :8)

Trzeba było okna zamknąć podczas jazdy... Jeśli jednak na poważnie tak uważasz, to zapomnij o serii 3 i od razu kieruj się w stronę 7 a najlepiej RR ;)

A czy ktoś jechał F30 benzyna po lifcie? Może wyciszenie zmieniło się na lepsze?

Na innym wątku przeczytałem, że "prawdopodobnie w wersji H-K dużą rolę odgrywa też dodatkowe wytłumenie karoserii, które wg moich informacji jest zupełnie inne gdy zamawiamy H-K (między innymi akustyczne folie wygłuszające na wszystkich drzwiach, progach i dachu)."

Mam F31 330i z H-K po LCI niestety nie mam porównania do F31 przed LCI ale jeździłem kilka dni F36 i moim zdaniem różnicy nie ma.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

• 4 tygodnie później...

F34 po lifcie (odebrane kilka dni temu). HIFI na pokładzie (rzekomo, bo jakoś nie mogę doliczyć się tych 9 głośników). Gra więcej niż przeciętnie :(, jestem bardzo na siebie zły że pożałowałem na HK.

No chyba że jednak nie dostałem HIFi tylko standard - tylko jak to zweryfikować - czy ktoś z HiFi (najlepiej z Warszawy) pomógł by mi sprawdzić czy to faktycznie to nagłośnienie?

Zarówno na zamówieniu jak i w bmwvin ta opcja rzekomo jest - jeśli tak, wolę nie myśleć jak gra standard :(.

Pozdrawiam

marioogt

Jeśli masz tweetery w słupkach to masz Hifi.

Dzięki za info. Są tweetery. To jak tak, to powiem szczerze, że dźwięk duszy nie urywa :/. Jeśli ktoś dopiero konfiguruje a nie używa aparatu słuchowego, zalecam rozważenie dopłaty do Harman Kardon (np. zamiast kompletnie bezsensownego Connected Drive) bo zestaw HiFi gra gorzej niż nagłośnienie w golfie VII.

Pozdrawiam

marioogt

Do mojego H-K wpiąłem jeszcze filtr szumów AudioQuest JitterBug i efekt mnie pozytywnie zaskoczył. Wydatek relatywnie nie duży a poprawa w czystości i przestronności dźwięku jest odczuwalna.

Może w HiFi też będzie.

Jakiego źródła używasz ? Hifi szału nie robi ale najgorzej gra na słabych mp3, przy wysokiej jakości typu CD lub spotify / Apple Music jest dużo lepiej.

Na razie tylko radio (różne) i empetrójki ale 320kbps, CD jeszcze nie testowałem a deezerów i podobnych jeszcze nie ogarnąłem ;). Martwi mnie brak equalizera a przynajmniej nie znalazłem takowego, jedynie basy i soprany.

Do mojego H-K wpiąłem jeszcze filtr szumów AudioQuest JitterBug i efekt mnie pozytywnie zaskoczył. Wydatek relatywnie nie duży a poprawa w czystości i przestronności dźwięku jest odczuwalna.

Może w HiFi też będzie.

A gdzie tego szukać i kto montuje? ASO?

Pozdrawiam

marioogt

Montujesz sam, ma to postać pena. Trzeba wpiąć między źródło dźwięku a gniazdo usb. Kosztuje ok. 200 pln i znajdziesz na popularnym portalu aukcyjnym.

Ale bzdura. Audio VooDoo!!! :evil: :evil: :evil:

AudioQuest JitterBug to filtr szumów danych i zasilania USB, którego zadaniem jest redukcja szumu i „dzwonienia” – czynników, które negatywnie wpływają na przesyłane dane oraz zasilanie z portu USB. JitterBug w wymierny sposób ogranicza jitter i błędy bitowe, a także poprawia kontrast dynamiki i rozdzielczość oraz zwiększa ciepło brzmienia.

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:

Ale bzdura. Audio VooDoo!!! :evil: :evil: :evil:

AudioQuest JitterBug to filtr szumów danych i zasilania USB, którego zadaniem jest redukcja szumu i „dzwonienia” – czynników, które negatywnie wpływają na przesyłane dane oraz zasilanie z portu USB. JitterBug w wymierny sposób ogranicza jitter i błędy bitowe, a także poprawia kontrast dynamiki i rozdzielczość oraz zwiększa ciepło brzmienia.

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:

Kwestia subiektywna, też byłem sceptyczny ale wg. mnie to działa :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

• Zasłużeni forumowicze

Dlatego żeby potem nie kombinować zamówiłem z hk ibmam nadzieję że Nie będę żałował....

Z jakiego źródła muzykę puszczać? Mp4 przez USB z telefonu bezprzewodowo... Czy nagrywać cd?? Skąd ściągać najlepiej pliki?

Pozdrawiam

male-bmw-2.png

Słucham głównie spotify, słuchałem też Tidala-a oba w najwyższej jakości ale wg. mnie nie ma różnicy. Mam też kilkanaście płyt w wysokiej rozdzielczości (192/24), które ściągnąłem z HD tracks. Wszystko odtwarzam z iphona, a geste pliki przez apkę onkyo HF Player i jest mega :cool2: