Skocz do zawartości

[F10/F11] Webasto - Independent heating not responding

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem swiezym posiadaczem F11 z Webasto. Co prawda jeszcze nie testowalem tego cudu, ale zdazylem juz kilka razy poskanowac auto i ciagle wywala mi blad:

E70C2F Independent heating: not responding.

000135.jpg

Czy ktos mial podobny przypadek?

Dzieki za pomoc.

EDIT:

Generalnie webasto dziala. Ustawilem na I-Driver wlaczenia i rano autko bylo nagrzane. Nie do konca rozumiem dzialanie pilota i jego obslugi. Niby dusze wlaczenie I/0 i pali sie zielona lampka. Pozniej nadusilem START ale nie dostalem zadnego potwierdzenia rozpoczecia grzania. Pozniej jakims cudem zaczelo dzialac to nie moglem zastopowac tego klawiszem STOP z pilota.

Ale to juz raczej problem obslugi z mojej strony.

Co do bledu to nie wiem dlaczego wyswietla blad.

Opublikowano

Niestety nie pomogę Ci w przypadku błędu. W zeszłym roku nie mogłem w żaden sposób odpalić webasto, ani z pilota, ani z iDrive. Pojechałem na kompa i okazało się, że zablokowała się opcja i wyskoczył jakiś błąd. Mechanik powiedział, że mogło to być spowodowane przez paliwo (webasto strasznie kopciło).

Odnośnie pilota, to naciskasz I/0, zapali się zielona lampka i następnie naciskasz Start. Jeśli dioda zaczyna migać, oznacza to, że Webasto powinno wystartować. Sprawdź czy nie masz baterii do wymiany.

Opublikowano

Generalnie webasto dziala. Ustawilem na I-Driver wlaczenia i rano autko bylo nagrzane. Nie do konca rozumiem dzialanie pilota i jego obslugi. Niby dusze wlaczenie I/0 i pali sie zielona lampka. Pozniej nadusilem START ale nie dostalem zadnego potwierdzenia rozpoczecia grzania. Pozniej jakims cudem zaczelo dzialac to nie moglem zastopowac tego klawiszem STOP z pilota.

Ale to juz raczej problem obslugi z mojej strony.

RTFM :-)

Jeśli temperatura jest poniżej 15 stopni, działa funkcja grzania. Jeśli powyżej, działa wentylacja. Zarówno z pilota, jak i aplikacji z telefonu.

Co do zatrzymania - nie używałem pilota webasto za wiele, ale zarówno start jak i zatrzymanie grzania chwilę czasu zajmuje. Webasto ogrzewa ciecz chłodzącą, trochę zajmie zanim poczujesz efekt operacji.

Opublikowano

Jak na razie testowalem ogrzewanie postojowe przez I-Driver. Na poczatku blednie robilem bo zaznaczalem ogrzewanie postojowe i ustawialem timer. Bylem zdziwiony, ze webasto startuje od razu a nie rano. Pozniej doczytalem instrukcje, ze samo ustawienie timer powoduje zalaczenie w zaleznosci od temp. ogrzewania lub wentylacji. Ustawilem sam timer 1 i ladnie rano wchodzilem do cieplego autka.

Co do pilota to musze sie jeszcze nim pobawic. Nie moglem otworzyc tej klapki gdzie sie wymienia baterie. Chcialem zobaczyc jaka w ogole kupic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Awaria komunikacji może mieć następujące przyczyny:

Uszkodzona niezależna systema ogrzewania

Przerwane połączenie z magistralą LIN, przeprowadzone od bloku sterowania układu klimatyzacji przez Junction Box do autonomicznego systemu ogrzewania.

Autonomiczny system ogrzewania jest połączony z wiązką przewodów urządzenia ogrzewania i klimatyzacji, ale na niej nie dociera napięcie zasilania

Jeśli samochód wyposażony jest w elektryczny sprężarki klimatyzacji i autonomiczny system ogrzewania, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem z magistrali LIN w zakresie Junction Box dla obu składników jest rejestrowany błąd "nie odpowiada".

Jeśli w opisanej wersji tylko jeden składnik zachował błąd, można wyjść z założenia, że połączenie w dziedzinie Junction Box w porządku.