Skocz do zawartości

320i automat 2002 problem z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bylem na wakacjach dwa tygodnie nie używałem samochodu po przyjeździe nie mogę odpalić. Po przekręceniu kluczyka kręci ,kręci i nie może zaskoczyć.Gdy wyciągam kluczyk słychać jakiś wiatrak jak się kręci dosyć szybko .Sprawdzałem kluczyk serwisowy niestety to samo.

Co to może być koledzy ?

Opublikowano

Może się paliwo cofnęło.

Bywa tak że jak jest słaba pompa paliwowa to przy codziennej jeździe jakoś to się toczy ale po dłuższym postoju już nie zaciągnie.

Jak kluczyk przekręcisz na zapłon to słychać pompę paliwową ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

No właśnie pierwszy raz postawiłem samochód przodem do domu ,samochód stoi na górce .Może to miało jakiś wpływ ?

Sczerze jestem lewy w temacie .Jak usłyszeć ,że pompa działa

Opublikowano
Zacznij od zdjęcia tych pięknych plastikowych nakladek z silnika (z logo BMW) trzymają się na 2 srubkach kazda. I będziesz miał przed oczami listwe paliwowa z zaworkiem jak przy kolach do pompowania. Wez kawałek szmatki i maly śrubokręt i wcisnij ten zaworek jakbyś upuszczal powietrze z kola. Jak nie trysnie paliwem to znak ze paliwo nie dochodzi i sprawa rozwiązana. Ale jeśli nie znasz się na tym jak napisałeś to może warto odwiedzić mechanika..
Opublikowano
Teraz już jak kręce to jest pyknięcie ,a za rozbieranie sie nie biore .Zostawie to dla kogoś bardziej obrotnego :oops:
Opublikowano

Powiadasz że już jest puknięcie ? hmm... tylko tym sposobem do rozładujesz aku no ale coś za coś , można go poczęstować samostartem ?

jeszcze jak aku ma siłę to możesz spróbować odpompować paliwo bez kręcenia rozrusznikiem , tz kluczyk na zapłon odczekać 5 -7 sekund następnie kluczyk na zero i odnowa na zapłon odczekać 5-7 sekund dalej kluczyk na zero ... i dopiero za 5 razem zakręcić rozrusznikiem.

Jak zapali to będziesz miał czas na wizytę u mechanika ale już bez lawety.

Ile masz w baku , powinno być co najmniej ponad połowa

..........................................................................................

Opublikowano

Teraz bylem sprawdzic odpiac aku ,ale dalej to samo.Chociaz teraz znowu krecil po paru razach ponownie cykanie.

Ps patrzylem ten system z pompowaniem paliwa nie dalo rady .Teraz juz cyka caly czas. Czy to moze byc aku jednak ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cykanie czyli chcesz zakręcić rozrusznikiem ale nic już się nie dzieje i tylko słychać cykanie?

Jeżeli tak to rozładowałeś akumulator. Ewentualnie padł.

Opublikowano

Jeszcze możesz spróbować spróbować zapalić na tz lejce czyli podpiąć się się kablami do aku z innego auta.

Po prostu jak byłeś na wakacjach to słaby akumulator poprzez mały wewnętrzny upływ sam się rozładował i za słabo kręci.

Jak wyjmiesz aku z auta i zaniesiesz tam gdzie dużo sprzedają akumulatorów to Ci go za 10 zł sprawdzą czy jest dobry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli akumulator jest uszkodzony, to na kable też się go nie odpali. Uszkodzony akumulator podczas próby rozruchu "gubi" sporą część napięcia.
Opublikowano

Kent masz rację że w niektórych wypadkach jak jest duże wewnętrzne zwarcie w akumulatorze to nic nie da podłączanie do drugiego auta.

W przypadku gdy w aku cela się oberwie , płyty się oberwą lub się pokrzywią to z aku jest już trup ale jak na przykład aku jest zamulony tj ma dużo osadu co już do płyt sięga to taki aku jak samochód postoi kilka dni to się będzie rozładowywał, popularnie mówiąc nie trzyma napięcia ale go można podładować lub podłączyć kablami (lejcami) do innego auta i na kilka dni jeszcze jeździć oraz się rozglądać za nowym.

Z mojej praktyki 38 letniego użytkowania samochodu; kable powinny być miedziane i dużego przekroju, bo czasem te chińskie to są dobre ale do dekoracji.

Przed podłączeniem kabli wyjąć kluczyki z martwego auta.

Jak aku jest głęboko rozładowany to po podłączeniu kabli lekko zwiększyć obroty w samochodzie dającym prąd do około 1500 obr. i poczekać 10 minut, niech biorca się trochę wzmocni.

Ja osobiście tym sposobem nie miałem kłopotu z odpaleniem.

Co do przypadku co opisuje Dunker radzę spróbować bo to prawie nic nie kosztuje.

Opublikowano
Akumulator wymieniony na nowy dalej to samo. Chociaż dziś już prawie odpalił gdzieś na sek ,ale go odłączyło. Jemu ogólnie tak lekko falowały obroty tzn przytykało go po odpaleniu ,nie zawsze ale były takie objawy.Teraz łącze fakty.