Skocz do zawartości

[E60 525I] Wymiana poduszek silnika N52 jak wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Sprawa wygląda następująco, mam do wymiany poduszki silnika. Jak się okazało na dniach lewa poduszka jest wyrwana a prawa bardzo miękka. Nie czekałem długo i dziś zamówiłem od razu te poduszki firmy LEMFÖRDER, wydaje mi się że to najlepszy wybór ze wszystkich marek jakie są dostępne na rynku do mojego auta. Moje pytanie brzmi czy ktoś kiedyś wymieniał poduszki w swoim aucie? Dziś wjechałem na kanał i popatrzyłem od spodu jak je wymienić, z lewej strony jest dojście do poduszki ale z prawej troche mnie to martwi bo jest bardzo ciasno. Czy trzeba wyciągać po prawej stronie pompę wody i termostat aby się dostać bo one stoją na przeszkodzie? Może ktoś ma inny pomysł? Mój silnik to N52B25 i pompę mam właśnie od dołu. Może ktoś zna jakieś instrukcje w języku angielskim lub niemieckim? Za wszystkie pomocne informacje z góry dziękuję.

Opublikowano
Jakieś 1,5 roku temu w swoim silniku m54 zleciłem wymianę poduszek (też kupiłem Lemforder) - silnik trzeba było troszkę unieść (zresztą, jak w każdym silniku), mocowanie/poduszka skrzyni była poluzowana, więcej nic nie było demontowane; a, jakość samych poduszek bdb, po wymianie była wyczuwalna poprawa, choć moje stare nie były jakoś mocno zużyte.
Opublikowano

A ile u Ciebie w okolicy kosztuje wymiana poduszek silnika? Mówię o komplecie bo ja jak dzwoniłem i pytałem to za 1szt 250zł a jak w komplecie to 2x200zł. Nie wiem czy to dużo czy mało za taką wymianę. Z reguły wszystko robię sam przy samochodzie. Nie jestem mechanikiem ale lubie sam coś zrobić.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wymieniałem kiedyś poduszki silnika w E60 520d i płaciłem chyba ok. 60 euro za wymianę (w Irlandii), roboty nie było aż tak dużo, fakt że do jednej był utrudniony dostęp ale wystarczył jakiś sprytny klucz i poszło bez problemu.
Opublikowano
A ile u Ciebie w okolicy kosztuje wymiana poduszek silnika? Mówię o komplecie bo ja jak dzwoniłem i pytałem to za 1szt 250zł a jak w komplecie to 2x200zł. Nie wiem czy to dużo czy mało za taką wymianę. Z reguły wszystko robię sam przy samochodzie. Nie jestem mechanikiem ale lubie sam coś zrobić.

Zabieg wymiany poduszek silnika robiłem razem z wymianą poduszek/łożysk amortyzatorów, na fakturze: za wymianę poduszek silnika 2x150 i za wymianę poduszek/łożysk amortyzatorów 2x250. Wtedy, jak się dowiadywałem - to mniej-więcej w dobrych lokalnych serwisach BMW (nieautoryzowanych) chodziły takie stawki, teraz mogło pójść w górę, bo wszystko poszło..

Opublikowano

Ok. Zobaczę jak przyjadą części do auta. Na razie tylko sie rozglądałem pod samochodem jak to wymienić i wygląda to średnio. Może jak już wszystko będę miał to zacznę na poważnie rozbierać auto aby to wymienić a jak nie to za prowadzę do mechanika.