Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mnie osobiście również wnerwiają kierowcy, któryz jeżdżą w dzień na przeciw mgielnych- nie wiem dlaczego, ale przynajmniej ja mam wrażenie, ze najczęściej są to kierowcy BMW :8) Wnioskuje, że jest to chyba sposób lansu młodych "chłopców z miasta" - tyle tylko, że akurat robią totalną wiochę i utrwalaja złe mity i skojarzenia pokutujące w społeczeństwie.

Jeśli zaś chodzi o jazdę w nocy, to niejednokrotnie mam wątpliwą przyjemność podróżowania w nocy droga otoczoną lasami (droga krajowa, asfaltowa dla jasności) i udało mi się już zabić lisa (łamiąc przy okazji wszystkie spoilery z przodu), uderzyć w sarnę (połamana przednia atrapa, zbity prawy reflektor), przejechać przez dzika (wprawdzie wczesniej został potrącony przez TIR-a, ale w nocy w deszczu w ostatniej chwili zauwazyłem tylko na 20 m przed autem jasną plamę brzucha (byłem przekonany, że przejechałem człowieka, wiecie co to za sraczka??), od tamtej pory wali mnie kto cos sobie o mnie pomysli, w nocy w deszczu jeżdżę na halo i ich poświata pozwala mi na dostrzeżenie szczegółow pobocza własnie, gdzie może czaić sie do skoku przez jednie jakieś zwierzę.

Co do wnerwiających świateł, to zupełnie podobnie jak halogeny, wnerwic potrafia kierowcy używający bez najmniejszefo powodu światła przeciwmgielnego, z tyłu!! :mad2:

Witam.

W takich warunkach proponowałbym , zmniejszyć prędkość.

Często pokonuje w nocy spore odległości po drogach otoczonych lasem i jakoś niejestem notorycznie zaskakiwany przez dzikie zwierzęta.

Odpowiednie prędkości + ustawione poprawnie światła to podstawa !!

Jak lecisz w nocy i deszczu ponad sto...ileś... km/h to przeciwmgielne napewno nic ci niepomogą , a najwyżej ktoś oślepiony wpadnie na ciebie czego oczywiście Ci nieżycze.

Pozdrawiam.