Skocz do zawartości

[E46][320D][Compact 2003r] - jaka szyba czołowa na wymianę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w ostatni weekend, na trasie, przejeżdżająca wywrotka uszkodziła mi szybę czołową.

Odprysk jest po stronie pasażera, ale mniej niż 10cm od brzegu szyby, więc naprawa odpada.

Chciałem ją wymienić (mam AC), ale... nie wiem jaki konkretnie numer szyby (części) mam.

realoem podaje kilka numerów części, ale za diabła nie wiem który ja mam...

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AT71-EUR-05-2003-E46-BMW-320td&diagId=51_4386

VIN FU67035

Gość z NordGlass wycenił wymianę na 405zł brutto, ale... nie wiem którą szybę brał pod uwagę.

Czy ktoś z was jest mi w stanie powiedzieć, po numerze VIN, jaka w tym aucie jest zamontowana oryginalna szyba?

No i na jaką ew. wymienić, bo jeśli da się zamontować lepszą, to czemu nie...

Z góry dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według VIN masz zwykłą szybę czyli 51317010371. Chyba że chciałbyś sobie doposażyć np w czujnik deszczu lub z zielonym paskiem u góry to kup wtedy z taką opcją. Co do firmy to oryginalnie jest Pilkington i taką bym brał. Nordglass to słaba szyba. Mogę polecić jeszcze Sekurit, są bardzo dobre.
Opublikowano
Od siebie dodam, że mam szybę Nordglass - wymiana w Autoszyba PZU. Szybka jest beznadziejna, rysuje się od patrzenia. Dodatkowo zielony pasek przeciwsłoneczny nie spełnia żadnej funkcji - słabo przyciemniony. Więc nie polecam tej firmy.
Opublikowano
Nie kupuj z paskiem, bo to szajs. Mam Pilkington i też nie zachwyca jakością. Jak będą wycinać to przypilnuj uszczelki, bo do compacta jest inna. Element nr 1:http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AT71-EUR-05-2003-E46-BMW-320td&diagId=51_4388
Opublikowano

Jeśli chcesz wymieniać z AC i masz porządne AC, to wstawiaj do ASO na bezgotówkową naprawę, tam dobiorą co trzeba, tak jak wyjechało z fabryki.

Modyfikacje typu doposażanie w zielone paski itp. raczej nie będzie możliwe.

Musisz sobie zdawać z jednego sprawę, o ile to jest dla Ciebie istotne.

Zakładając nie oryginalną szybę, bez znaczka BMW, podczas jakiejkolwiek następnej szkody wiążącej się z wymianą przedniej szyby, żaden ubezpieczyciel nie zgodzi się założyć oryginału.

Jest to logiczne, miałeś zamiennik, to dla czego ubezpieczyciel ma płacić za oryginał.

Uświadomili mnie podczas wymiany szyby w ASO, kiedy ku mojemu zdziwieniu zaczęli obfotografowywać uszkodzoną szybę o zrobienia zdjęcia znaczka i na moje pytanie, po cholerę im zdjęcie znaczka usłyszałem właśnie taką odpowiedź.

Są na to podobno sposoby, ale nigdy nie przerabiałem tego tematu i nie znam nikogo kto by go przerabiał.

Jeżeli oryginał nie jest dla Ciebie istotny, to szukaj markowych "zamienników", taka jak napisał Jack79. Można wtedy myśleć o jakimś doposażeniu. O Nordglass krążą różne opinie.

jest jeszcze jedna opcja, kupno używanego oryginału, ale ja osobiście nie mam do tego przekonania.

Opublikowano
Nie kupuj z paskiem, bo to szajs. Mam Pilkington i też nie zachwyca jakością. Jak będą wycinać to przypilnuj uszczelki, bo do compacta jest inna. Element nr 1:http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AT71-EUR-05-2003-E46-BMW-320td&diagId=51_4388

Z tego co wiem to wg. technologii uszczelka powinna być wymieniona razem z szybą.

Opublikowano

Zgadza się. Zwracam jedynie uwagę na uszczelkę, bo np. od sedana nie pasuje.

jest jeszcze jedna opcja, kupno używanego oryginału, ale ja osobiście nie mam do tego przekonania.

Nigdy w życiu. Miałem 12 letnią oryginalną szybę. Noc, lekki deszczyk, słabo oświetlone ulice i jest kłopot z widocznością.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ASO nie powinno robić raczej żadnych problemów aby dodać jakąś opcje wyposazemia.

Kolega tak robił oni wysłali rachunek i tyle :cool2:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
... Noc, lekki deszczyk, słabo oświetlone ulice i jest kłopot z widocznością.

Dlatego nie mam do tego przekonania. kłopot będzie znaleźć używkę w dobrym stanie.

ASO nie powinno robić raczej żadnych problemów aby dodać jakąś opcje wyposazemia.

"Moje" ASO kręciło nosem, ja nie nalegałem - muszą się rozliczyć z ubezpieczycielem z f-ry zakupu szyby, a z VINu wynika inna itp.

Opublikowano

Z uwagi na posiadane AC, w ASO mi tego nie zrobią na koszt ubezpieczyciela.

Mogę ew. ścigać firmę - właściciela ciężarówki. Film z całego zdarzenia mam...

Tyle tylko, że zgłosiłem już szkodę z AC - tego raczej nie da się cofnąć (chyba).

No i szanse, że firma po dobroci zgodzi się na ściągnięcie jej kosztów z OC jest mała.