Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat jest chyba znany (bimmerpost.com) - w F30/31 jest montowany przeinteligentny system wentylacji, który żyje własnym życiem. Niestety, to życie bywa oderwane od rzeczywistości ;)

Bywa np. tak, że przy temperaturach otoczenia ok. 15st. C nagle włącza się kompresor klimatyzacji mimo, że klima jest wyłączona ('AUTO' wyłączone, klimatyzacja wyłączona przyciskiem po prawej, ogólnie panel sterowania ciemny). Efekt jest taki, że z górnych nawiewów co 2-3 minuty wali chłodem. Ustawianie temperatury na panelu bez znaczenia. Położenie górnego pokrętła bez znaczenia.

Przy tym wszystkim nawiew ma niską wydajność, powodującą zaduch we wnętrzu :roll: Oczywiście po włączeniu dmuchawy na max. robi się lepiej.

Całość, po kilku godzinach podróży, najdelikatniej mówiąc jest mocno denerwująca :twisted:

Ktoś przerabiał? Komuś udało się problem rozwiącać?

Myślałem, że może filtr kabinowy się zatkał. Ale jest dość duży i po 13kkm (tyle samochód ma przejechane) to raczej niemożliwe.

Pozdrowienia!

Opublikowano

Ja mam tylko jakiś dziwny dzwiek jakby drugiej wentylacji, tutaj opisalem:

viewtopic.php?f=163&t=297657&start=15

jak u Ciebie tak szaleje to bym stawial na update softu.. bo co innego? chyba ze czujnik jakis walniety temp. wewn. auta.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Może komuś się przyda: wygląda na to, że pomogło wgranie nowego softu. Nie ma już ruletki temperaturowej, wentylacja ma większą wydajność.

Będę testował dalej ale na razie wygląda obiecująco.

Przy okazji; znikęło szarpanie podczas przyśpieszania (update jest globalny, z ECU włącznie).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy okazji; znikęło szarpanie podczas przyśpieszania (update jest globalny, z ECU włącznie).

Masz na myśli szarpanie przy zmianie biegu z jedynki na dwójkę?

Opublikowano (edytowane)

Pytanie pewnie podstawowe - update softu (ogólnie, nie tylko w kontekście Twoich perturbacji z klima/nawiewem) można zrobić samemu czy trzeba w ASO?

EDIT: Dobra, bije się w pierś za nieodpowiednie pytanie, sprawdziłem już stronę BMW Update i wszystko jasne :roll:

Edytowane przez houdini01
Opublikowano
Masz na myśli szarpanie przy zmianie biegu z jedynki na dwójkę?

Nie, mam na myśli szarpanie po odjęciu gazu (hamowaniu silnikiem) a następnie przyśpieszaniu.

• 1 miesiąc temu...