Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Mam pytanie robił ktoś z Was chip w silniku 320d efficientdynamics 163km ?? Z tego Co patrzyłem w necie to jest to ten sam silnik co 320d 184km tylko zredukowana moc. Ogólnie jak na 163 km jeździ lepiej niż moja była e90 lci 320d seria 177 km (pomiar z hamowni seria 177,9km i 353nm) . Jak robiliście chipa to wyciągali wam sterownik ?? Tu chyba w f30 również jest ecu 17 ciekawi mnie czy uda się złamać zabezpieczenie bez grzebania w sterowniku tak jak to poszło w moim poprzednim e90 LCI .
Pozdrawiam Kuba:)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja posiadam ten silnik i nie zamierzam go chipowac. Silnik mniej wysilony pozyje dluzej niz kolegow co maja zwykle 320d. Zdajesz soebie sprawe ze moment obrotowy jest taki sam w 320ed i 320d? Wiec pytam sie po co ?
Opublikowano
Ale odgrzebales.... poza tym co to za odpowiedz. Chce więcej mocy bo chce szybciej przyspieszac do tego to sluzy :-) i nie chce tu słuchać wywodów ze auto przyspiesza momentem a moc sie nie liczy. Moment obrotowy i moc przy danej predkosci sa ze soba powiązane dokladnie wzorem wiec to wartosci tozsame. Auto przyspiesza najszybciej wtedy kiedy przy danej prędkości liniowej (km/h) ma największą moc. Czyli przy mocy np 200km z 6000 obrotów (bo nizszy moment) będzie przyspieszac lepiej niz ze 160 km przy 2000 rpm (bo duzy moment to malo obrotow silnika potrzeba na fana moc)
Opublikowano

nie moje klocki wiez zrobisz jak uwazszaz. do silnika 320d ed masz oficialny chip od BMW ktory podnosi moc do ok 182HP. Podnoszac moc ponad 200HP to nie wiedomo co sie stanie, moze byc jak kolega napisal wyzej.

Silnik 320d ed kupuje sie dla nizszych podatkow drogowych w wielu krajach EU a nie do krecenia mocy jak normalne 320d. Masz racje do jedengo, roznica pomiedzy 320d a 320d ed to 0.5sec do 100 przy tym samym momencie obrotowym. tylko 0.5sec! W silnikach po 2015/16 podniesiono moc, moment obr pozostal ten sam.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witajcie, Powoli staje się szczęśliwym posiadaczem 320ed. I zainteresowałem się zwiększeniem mocy do 184km. Ktoś się tego podjął lub jeździ takim autem? Możecie coś więcej powiedzieć na temat trwałości i zmian? W sumie trwałość bez zmian skoro ten sam silnik wychodził fabrycznie w takiej mocy?
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a może wystarczy wymienić ECU z jednostki o wyższej mocy. Za większe pieniądze to Hamman w Hamburgu robi cuda.

a ty patrz schematy i numer w ETK - nadaje czy nie. No i sama procedura wymiany np nie jest tania

Opublikowano
a może wystarczy wymienić ECU z jednostki o wyższej mocy. Za większe pieniądze to Hamman w Hamburgu robi cuda.

a ty patrz schematy i numer w ETK - nadaje czy nie. No i sama procedura wymiany np nie jest tania

Procedura nie jest tania, ale jest oryginalny program do tego silnika. I jest to do zrobienia :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Procedura nie jest tania, ale jest oryginalny program do tego silnika. I jest to do zrobienia :D

no to spróbuj wgrać :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wgrać tylko zamienić komputery. :idea:

Wtedy ponownie

a ty patrz schematy i numer w ETK - nadaje czy nie.