Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po przejrzeniu mnóstwa tematów nie odnalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Otóż. Posiadam zawieszenie M Sports suspension i mam do wymiany z przodu amortyzatory.

Czy moje sprężyny są krótsze od zawieszenia bez M?

Czy do mojego zawieszenia bez wymiany sprężyn podejdą standardowe amortyzatory bez M?

Czy ktoś montował amortyzatory inne niż sachs czy bilstein i może się o nich wypowiedzieć?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Możesz śmiało wkładać Monroe ReFlex - to są amprtyzatory dedykowane do zawiechy m-technikowej. U mnie z przodu już dobre 3 lata jeżdżą i spisują się bardzo dobrze.

Pzdr.

Opublikowano
Opublikowano
Do zawiasu Mtechnik bez problemu podejdą zwykłe amortyzatory, więc drogi autorze tematu musisz podjąć decyzję sam jakie założyć :cool2:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

A przy 2 sztukach na prawdę nie warto zostać przy tym co fabryka przewidziała?

Też miałem dylemat tylko ja miałem x4 do wymiany zestaw odbojów osłon i poduszek , wybrałem Sachsa w/g VIN do zawieszenia "M z NIVO "i nie żałuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rok temu też miałem ten dylemat co Ty ,ale jednak pozostałem przy sacha-ch i nie żałuję .

Trochę drożej ,ale nie chciałem , żeby posadzenie auta mi sie zmieniło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do zawiasu Mtechnik bez problemu podejdą zwykłe amortyzatory, więc drogi autorze tematu musisz podjąć decyzję sam jakie założyć :cool2:

Nie chcę tu robić OT, ale...

podejść podejdą tylko czy będzie to miało głębszy sens? Wątpię.

Skok amora zwykłego jest zupełnie inny niż tego do zawieszenia M.

Jeżeli zestawimy zwykłe amory ze sprężyną z zawieszenia M to może się okazać, że za niedługi czas trzeba będzie powtórzyć operację wymiany.

pzdr

yaz

Opublikowano

Nie chcę tu robić OT, ale...

podejść podejdą tylko czy będzie to miało głębszy sens? Wątpię.

Skok amora zwykłego jest zupełnie inny niż tego do zawieszenia M.

Jeżeli zestawimy zwykłe amory ze sprężyną z zawieszenia M to może się okazać, że za niedługi czas trzeba będzie powtórzyć operację wymiany.

Jeśli jest to prawda to nie muszę się już zastanawiać co do wyboru :wink:

Opublikowano

Też miałem dylemat tylko ja miałem x4 do wymiany zestaw odbojów osłon i poduszek , wybrałem Sachsa w/g VIN do zawieszenia "M z NIVO "i nie żałuje.

Co fabryka dała? Przy tym niższym zawiasie m sport nie dostaniesz Sachsa więc nie wiem o jakiej fabryce mówisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam u siebie również zawieszenie M i wymieniałem przednie amorki.

Bez problemu dostałem Sachsa do tego typu zawieszenia, dokładnie to co było fabrycznie zamontowane.

Nr Sachs do zawieszenia M to 556834, natomiast Sachs do zwykłego zawiasu to 556832.

Różnica w cenie między ww to jakieś 200pln/szt.

pzdr

yaz

Opublikowano

Co fabryka dała? Przy tym niższym zawiasie m sport nie dostaniesz Sachsa więc nie wiem o jakiej fabryce mówisz.

Mówie o aluminiowych Sachsach do zawieszenia sportowego z nivo

wiec przód jak najbardziej zgodny z VIN co do tyłu były 2 opcje tzw zamiennik sachs który jest do sportowego z nivo i bez bez nivo

Dokaldnie taki jak założyła fabryka jeszcze dostępne sa ale nie produkowne i zastąpione tym pierwszym.

Numery amorków tyl:

33521094057

33521094052

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak to nie, kosztują prawie 500pln za sztukę, ale są dostępne.

Opublikowano

Miałem pól roku temu dylemat co kupić - reflexy czy sachsy. Postawiłem na sachsy, ori wytrzymały 13 lat i 275tyś przebiegu i dopiero sroga zima wykończyła amor (wylał lewy). Wymień od razu łożyska amorków, mój mechanik mi o tym nie wspomniał i teraz dwa razy robota...

Po wymianie bajeczka, auto bardzo sztywne. Dodatkowo naprawdę komfortowy jest m-pak jak jest zdrowy !