Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po pierwsze załóż opony właściwe a nie jakieś baloniki z żuka.

masz prawie o 5% większą średnicę opony więc ciężej mu się odpychać, a do tego bieżnik też ma znaczenie w spalaniu.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
po pierwsze załóż opony właściwe a nie jakieś baloniki z żuka.

masz prawie o 5% większą średnicę opony więc ciężej mu się odpychać, a do tego bieżnik też ma znaczenie w spalaniu.

baloniki to nie są!!!! może ty masz baloniki....

Spalanie już jest w normie więc opony tu nie miały nic do znaczenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to może napisz co było przyczyną a nie się produkujesz.

nie ma się co kłócić.

ten rozmiar nie jest fabryczny i nie ma się co kłócić kropka.

porównaj tylko moje baloniki ze swoimi.

to opony do suv'a

http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/33/14/25/33/3314253395_1

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/33/61/24/92/3361249291

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• 3 lata później...
Opublikowano
Cześć. Od paru miesięcy jestem posiadaczem Bmw E46 318i 118KM 1998r. I zastanawiam sie czy spalanie 15l gazu jest w tym samochodzie całkiem normalne? Nieważne czy w trasie czy na mieście, ekonomicznie czy dając w palnik spala 15l nie da się zejść niżej tej wartości. Był podpinany pod komputer i było pełno błędów, np. coś o sondzie lambda. Po skasowaniu został tylko błąd 115. To ten od grzałki w termostacie (już założyłem nowy) Nie miałem okazji sprawdzić błędów po wymianie termostatu. Dodam że nie posiada katalizatora, jest wspawana rurka. Co do pracy silnika nie mam żadnych zastrzeżeń no tylko przy wciśnięciu połowy gazu auto lepiej się zbiera jak po wciśnięciu całego pedału ale to chyba normalne. przy obrotach wyższych jak 4 tys lepiej się wkręca na całym gazie. Kontrolka Check Engine się nie świeci bo chyba było coś kombinowane, przy przekręceniu stacyjki nawet się nie zaświeca, tylko przy teście zegarów działa. Poprzedni właściciel zapewniał, że pali 10l gazu :) No i jeszcze taka usterka co żaden gaziarz i mechanik nie wiedział co to może być. Butla ma 48l Czyli powinno wejść +- 40l gazu. A wchodzi 27l i zaczyna odbijać ale trzymając przycisk gdy tak odbija gaz dalej się tankuje. :D Niby da się zatankować do tych 37l, ale te dziwne spojrzenia ludzi gdy tankujesz i odbija zawór a Ty trzymasz tak jeszcze z 20 sec. :D Tym spalaniem się przejmować i oddawać auto do elektryka czy takie ma być? Proszę o wypowiedzi.
Opublikowano
pali Ci o jakieś 5 litrów za dużo. Świece wymieniałeś? Ja bym się przyjrzał jeszcze raz tej sondzie oraz danym z temperatury silnika która idą na kompa. Ile pali benzyny?
Opublikowano
Swiec nie wymieniałem. Ale czy przez swiece moglby tyle palic? Wlasnie w ten weekend jak znajde troche czasu to objade do elektryka by podpial pod komputer i posprawdzal wszystko. Na ukrytym menu sprawdzalem i temperatura trzyma sie blisko 90 stopni. Dostalem pewnie wadliwy termostat bo powinien otwierac sie na 105 ale to na dniach wymienie na drozszy, ale na starym dobrze trzymalo te 105 stopnia a spalanie bylo takie samo. Nigdy nie sprawdzalem ile pali benzyny. Bede musial spróbować. A w ukrytym menu srednie spalanie pokazuje 10l
Opublikowano
A benzyny ile powinna palic gdzy wszystko jest ok? Byłem u dobrego gaziarza i powiedzial ze z gazem wszystko jest ok i bym szukal przyczyny u elektryka.
Opublikowano
spalanie benzyny w m43 powinno wahać się w granicach 8-10l. Niech ktoś Ci zbada parametry silnika podczas jego pracy a nie tylko skasuje błędy. Auto nie przerywa ani nie szarpie? Nie czuć za nim nieprzepalonej benzyny?
Opublikowano
Ok, w ten weekend moze uda mi sie udac do elektryka by to wszystko zbadał. Nie szarpie ani nie przerywa. Przeplywka raczej sparwna bo po odpieciu spada z obrotow i nie rowno chodzi. Ja osobiscie gdy otworze okna a samochód jest odpalony i stoi w miejscu to czuc lekki zapach spalin. Sam gaziarz mi powiedzial ze czuc spaliny gdy zgasil i wyszedl z auta.
Opublikowano
to, że czuć spaliny to raczej normalne :) chodzi o zapach nieprzepalonej benzyny. zrób jak radziłem wcześniej i jak coś to raportuj. Szczególnie przyjrzyj się sondzie, czujnikowi temperatury w głowicy, szczelności dolotu.
Opublikowano
Kurcze no moze ten zapach co czuc niekiedy to nieprzepalone paliwo. Nie czulem jeszcze takiego zapachu ale to raz na jakis czas zaleci takim smrodem. Dowiem sie jeszcze od poprzedniego wlasciciela kiedy zmienial swiece i filtry do gazu. Ok zrobie tak jak mowisz, jak sie wrócę od elektryka w weekend to bede mowil co i jak. A gdy temperatura jest wyswietlana na zegarach to znaczy ze czujnik w glowicy jest sprawny tak? Szczelnosc dolotu sprawdzalem psikajac wszedzie wd-40 i nie bylo zmian w obrotach.
Opublikowano

Czujnik w głowicy jest sprawny wtedy kiedy podaje na komputer rzeczywistą i nieprzekłamaną wartość. U mnie np. potrafił na gorącym silniku zapodać do komputera info, że silnik jest zimny i wrzucał ssanie.

PS. Nie wierz w to co wciska Ci były właściciel.

Opublikowano
Ok. to elektryk wszystko sprawdzi i też jaka temperatura jest przesyłana do komputera. No były właściciel powiedział mi ze filtry gazu wymieniał 2 lata temu a świec w ogóle. A auto ma od 2012r. :D Od tego roku jest na niego zarejestrowane.
Opublikowano
Spalanie benzyny wyszło 10l. Filtry od gazu i świece wymienię jak znajdę chwile czasu bo cały czas praca :) Jutro elektryk podpina bmw do kompa.
Opublikowano

Byłem u elektryka i nadal pokazuje blad 115 i pisze błąd czujnika temperatury a temperature dobrze pokazuje na komputerze. Sondy sprawne tylko dziala w zakresie 1,20 po przegazowaniu spada do 1.05. Elektryk powiedzial ze paliwo nie jest calkowicie spalane. Kupilem i założyłem swiece NGK BKR6EQUP. Różnicy w jezdzie nie czuć ale mniej smierdzi ta nie spaloną mieszanką. Filtry zmienie dopiero za tydzień. I sprawdze jeszcze raz czy sonda działa prawidłowo. Z Tym błędem 115 cos robic? Bo według internetu to grzalka w termostacie, ja wymienilem na nowy i dalej to samo.

Oo i 1 sonda miała 100% temp nagrzania a druga 22% ta za katalizatorem. To elektryk powiedział że tak ma być bo ona tylko wykrywa czy katalizator jest czy nie. :D Nie ma katalizatora a na komputerze pisało że sonda wykrywa katalizator :D

Był też błąd spalania stukowego, po skasowaniu sie nie odnowił. Jedyne jakie sie odnowiły to ten 115. I po odpaleniu i gazowaniu nieznane błędy: Nr: 50, 1, 66

Opublikowano
mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego co pisałem do Ciebie wcześniej. To nie jest silnik m43? Elektryk niech Ci pomoże z tym bo sam możesz nie ogarnąć.
Opublikowano
No wiem wiem, jak sam nie dam sobie rady to oddam do dobrego elektryka tylko auto trzeba oddać na 2-3 dni bo takie terminy maja a na razie potrzebuje auta dzień w dzień. :D Teraz to elektrycy tak na miejscu mi sprawdzają błędy i mówią co zrobić by było ok, ale ten tylko mi powiedział by świece wymienić. Silnik M43TU B19. Teraz szukałem tej wtyczki od czujnika spalania stukowego i była lekko włożona wystarczyło palcem dotknąć i wypadła bo nie była zatrzaśnięta. Czy przy wyjętej wtyczce lub uszkodzonym czujniku silnik może dostawać zbyt dużą mieszankę?
Opublikowano
No i włożyłem wtyczkę i czuć poprawę mocy. No nie dużo ale z 15km na pewno. No i może spalanie sie zmniejszy. Nw czy tak jeździć nie grozi to niczemu? Na wolnych gdy chodzi na gazie słychać nie do końca równą prace silnika ale na benzynie jest ok.
Opublikowano
I tak. Po podpięciu wtyczki od czujnika spalania stukowego bmw jest mocniejsze. Nie ma już muła po dodaniu całego gazu. Spalanie na benzynie wynosi 8.5l a gazu 13l Wszystko przy spokojnej jeździe 70% trasa 30% miasto. Przed końcem tygodnia wymienię filtry od gazu i spalanie może jeszcze spadnie. No zobaczymy :)