Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem.

moje BMW pali bardzo dużo gazu (sekwencja firmy Lovato) miasto 13,5L-15L na 100km prędkość do 60-100km/h) trasa 11L (140km/h) przy czym benzyny miasto 10L trasa 8,5L ( przy tej samej jeździe)

Znajomego taka samo BMW pali 1-1,5L gazu więcej od benzyny... a moja tak dużo.

dodam że opony to 215/60/16r.

doradzicie czemu tak dużo pali tego gazu bo to jest aż 35-50% więcej.

Ewentualnie doradźcie jakiś dobry serwis gazu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
No to sporo Ci pali moja poprzednia e39 520I paliła w trasie przy 140 km/h około 10 litrów, miasto 14-15 przy ciągłym wkręcaniu do 3,0 tys, obrotów minimum i jeździłem na 17/225/45
Opublikowano
Możliwe, że wystarczy tylko regulacja, ale bez kompa nic nie można powiedzieć musisz i podłączyć silnik i gaz wiele możliwości może być
Opublikowano
powiem tak gaz ma rok i 1 miesiąc ja posiadam BMW od miesiąc. Podobno gaz jest na gwarancji 24 miesięcznej (czyli jeszcze prawie rok) w książce serwisowej gazu nie ma nic na temat robienia serwisu po założeniu gazu. Może dlatego tak dużo pali. Przejechane na gazie ma dopiero 12tys a przy 15 jest przegląd.
Opublikowano
Dobrze jest co 10 tys. wymienić filtry. Dzisiaj byłem nawet u gazownika z kolegą bo miał problem i auto całkiem inne :)
Opublikowano
Ale z tego napisałeś to wychodzi, że w trasie pali Ci 2,5 litra więcej gazu od benzyny, a w mieście 3,5 bo nie jest tak wiele różnicy, można ustawić, żeby spalanie było takie jak na benzynie, ale to wtedy słabsze auto będzie. Podjedź zrób serwis i wtedy zobacz. Też może być różny gaz, tankując u mnie w mieście robię w trasie około 300 km przy 130 km/h a tankowałem ostatnio we Wrocławiu na zwykłej stacji to u mnie na Orlenie po 2,44 a tam po 2,19 zrobiłem 190 km i jazda była na tempomacie, ale strasznie dużo tirów na autostradzie co chwilę hamowanie i przyśpieszanie i zostało 14 litrów więc dużo zależy od gazu. Tankujesz na jednej stacji czy różnie ?
Opublikowano

Pewnie przydałoby się też wymienić świece.

Ale na początek zdecydowanie dobry gazownik.

Każda instalacja jest dobra jak jest fachowo zamontowana.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Jeżeli spalanie jest wysokie to albo sonda wariuje albo poprzedni właściciel miał tak ustawiony gaz, żeby auto nie zmulało. Jeżeli masz na cewkach jakieś przebicia to gaz też nie jest w pełni przepalany, możesz to sprawdzić przy tłumiku przykładając dłoń. U mnie gazownik przyłożył twarz i go troszkę oparzyło.
Opublikowano
ok sprawdzę to przebicie na cewkach. błędów na kompie brak więc sonda chyba jest ok. Ze świecami się wstrzymam jeszcze chwilę... I podjadę do gazownika. Tylko jak by ktoś polecił jakiegoś dobrego w okolicach Mazowsza. Tak to to autem się super jeździ ;) to jest moje 2 BMW i 2 raz jestem zadowolony ;)
Opublikowano
Jak podłączy pod kompa to będzie wszystko widać czy jest odpowiednia mieszanka, wymień na pewno filtry i powinien urządzeniem na sam koniec sprawdzić szczelność czy nie ucieka gdzieś gaz. Ale jeżeli nic się nie dzieje nie ma błędów i ma moc to będzie dobrze :)
Opublikowano
ok sprawdzę to przebicie na cewkach. błędów na kompie brak więc sonda chyba jest ok. Ze świecami się wstrzymam jeszcze chwilę... I podjadę do gazownika. Tylko jak by ktoś polecił jakiegoś dobrego w okolicach Mazowsza. Tak to to autem się super jeździ ;) to jest moje 2 BMW i 2 raz jestem zadowolony ;)

Jeżeli będzie dobry gazownik to bez komputera stwierdzi jeżeli będzie przebicie. Jeżeli będziesz chciał wymienić świece to takie jakie zostały przypisane do Twojego modelu nie jakieś specjalnie do gazu. Ogólnie cewkę będzie ciężko sprawdzić. Ale ja bym na Twoim miejscu pojechał najpierw podłączyć komp sprawdzić co i jak wymienić filtry, sprawdzić ciśnienie wszystkie węże i na nowo zobaczyć czy powstały jakieś zmiany na kompie, co na pewno odczujesz podczas jazdy :) Wracając do przeglądów z gazem to jest co 10 tys. km albo raz na rok tak jak olej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś odebrałem autko z warsztatu

Wymienione zostało :

oczywiście filtry

ustawiony gaz

oraz dla spokoju wymienili mi świece ;)

zobaczymy ile po tym będzie palił...

Akurat mam trasę w niedziele do Łodzi więc sprawdzę

Opublikowano

Jeśli to był ogarnięty gazownik to powinno być ok.

Jeśli na benzynie spalanie nie odbiega od normy to nie ma siły, trzeba się dokładnie przyjrzeć ustawieniom gazu.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Dziś odebrałem autko z warsztatu

Wymienione zostało :

oczywiście filtry

ustawiony gaz

oraz dla spokoju wymienili mi świece ;)

zobaczymy ile po tym będzie palił...

Akurat mam trasę w niedziele do Łodzi więc sprawdzę

Świecę mam nadzieje, że wymieniłeś na takie jakie były od początku ? nie jakieś specjalnie do LPG ?

Opublikowano
Świecę mam nadzieje, że wymieniłeś na takie jakie były od początku ? nie jakieś specjalnie do LPG ?

Haha ja ostatnio na jakimś forum się dowiedziałem, że są świece specjalnie stworzone do instalacji gazowych... Tak jak reklamy, które jakiś czas temu leciały w TV: "olej specjalny do silników francuskich" ; "niemieckie silniki potrzebują właściwego oleju - do silników niemieckich" :lol: :lol: :lol: :duh:

Opublikowano

spalanie spadło trasa około 9.5l ( tankowanie do pełna 37L przejechane 390KM jazda autostradą 80% miasto 20% w tym korek 30minutowy + klimatyzacja chodziła) Miasto podejrzewam ze tez mniej będzie palił ale jeszcze nie sprawdzałem bo chory byłem ale już jutro do pracy wiec się okaże.

Świece założone jakieś za 27 zł za sztukę podejrzewam że zwykłe (nie do LPG) mechanik powiedział że 30tys i wymiana ( koszt za świece + wymiana 140zł myślę że nie dużo) doszedł serwis gazu 180zł w tym 2 filtry ciężko dostępne ;)

efekt auto pali mniej oraz zanikło skakanie obrotów ;)

Oraz dowiedziałem się że mam źle wtryski gazu zamontowane tz mogły by być lepiej zamontowane ponieważ sią pod kontem prawie prostym a powinny być pod ukosem. Jak znajdę więcej czasu to może się tym zajmę.

Opublikowano
W takim razie spalanie u Ciebie wygląda podobnie jak u mnie. Skoro cena za świecę to 27zł/sztuka to możliwe, że zostały założone dedykowane świece o oznaczeniu BKR6EQUP chociaż w sumie patrząc na ceny na allegro są troszkę wyższe niż 27zł. 180zł za serwis gazu? Strasznie dużo. Co wchodziło w skład serwisu oprócz wymiany filtrów i sprawdzenia na kompie? Mechanik powiedział, że filtry do gazu są "ciężko dostępne"? Przecież jak montują instalacje gazowe i je serwisują to na pewno na kilogramy mają takich filterków i to chyba jakaś bzdura jest.
Opublikowano

właśnie nie mógł dostać tych filtrów braki w hurtowniach. Nawet ja szukałem po sklepach po podał mi wymiary.

koszt serwisu to filtry podłączenie pod komputer wpis w książkę gwarancyjną. I pewnie ten wpis taki drogi ale jak jest jeszcze rok gwarancji na gaz to chyba warto trochę więcej zapłacić.

Opublikowano
właśnie nie mógł dostać tych filtrów braki w hurtowniach. Nawet ja szukałem po sklepach po podał mi wymiary.

koszt serwisu to filtry podłączenie pod komputer wpis w książkę gwarancyjną. I pewnie ten wpis taki drogi ale jak jest jeszcze rok gwarancji na gaz to chyba warto trochę więcej zapłacić.

Wiadomo, że warto utrzymać gwarancję, bo u mnie przykładowo w pierwszym samochodzie, gdzie założyłem gaz, przed upływem gwarancji zaczęły niedomagać wtryski i zostały wymienione za darmo. Chodzi mi bardziej o cenę bo u mnie w mieście koszt wymiany filtrów +regulacja dla starych instalacji to 80zł a dla wtryskowych 100zł więc dużo taniej niż u Ciebie i nie ma rozgraniczenia czy przegląd gwarancyjny czy zwykły.

Opublikowano
spalanie spadło trasa około 9.5l ( tankowanie do pełna 37L przejechane 390KM jazda autostradą 80% miasto 20% w tym korek 30minutowy + klimatyzacja chodziła) Miasto podejrzewam ze tez mniej będzie palił ale jeszcze nie sprawdzałem bo chory byłem ale już jutro do pracy wiec się okaże.

Świece założone jakieś za 27 zł za sztukę podejrzewam że zwykłe (nie do LPG) mechanik powiedział że 30tys i wymiana ( koszt za świece + wymiana 140zł myślę że nie dużo) doszedł serwis gazu 180zł w tym 2 filtry ciężko dostępne ;)

efekt auto pali mniej oraz zanikło skakanie obrotów ;)

Oraz dowiedziałem się że mam źle wtryski gazu zamontowane tz mogły by być lepiej zamontowane ponieważ sią pod kontem prawie prostym a powinny być pod ukosem. Jak znajdę więcej czasu to może się tym zajmę.

180 zł. Sporo, filtry jakie montują powinien każdy gazownik posiadać, są w sklepie motoryzacyjnym z filtrona, ale po chwili gaz będzie uciekał :) Ogólnie filtry kosztują około 35-40 zł. Na pewno ten przy parowniku z wymianą to 20 zł. Co do serwisu, to powinien zmienić filtry ( 2 ), podłączyć auto pod kompa posprawdzać ustawienia, wpis do książki od gazu i zmienić węże, opaski. Ja płaciłem za taką usługę 80 zł, a ostatnio byłem z kolegą to płacił 130 zł. :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no nikt mi nie chciał polecić warsztatu więc pojechałem do najbliższego w mojej miejscowości. Tyle policzył...[/quote

Najważniejsze, żeby śmigała bestia :)

Opublikowano
No rzeczywiście sporo policzył. Ja jestem umówiony w tym tyg na wymiane 2 filtrów+będziemy jechać z kompem by wszystko profilaktycznie sprawdzić i za to kasuje mnie 70zł.