Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wiem ze bylo nie raz i ciezko cos podpowiedziec jak sie nie widzi silinika ale prosze tylko o podpowiedz skad jeszcze moze kapac olej. Sprawa wyglada tak ze kupilem samochod z peknieta pokrywa zaworow i olej normalnie sie lal jak cholera. Kupilem pokrywe zaworow. Umylem silnik i zalozylem nowa uszczelke i ta nowa pokrywe. Myslalem ze to jest to ale dalej olej kapal. Wygladalo tak jakby spod pokrywy vanosu i splywa po silniku na sprezarke od klimy. Dzis kupilem uszczelke pod vanos i ogien plus druga uszczelka pod pokrywe. Wymienione odpalam i nic. Silnik sie rozgrzal i wydawalo sie ze jest dobrzze ale wchodze do garazu i schylilem sie pod autko i dalej kapie. Sprawdzilem pod pokrywa sucho pod vanosem sucho ale dalej plynie po silniku na sprezarke. Gdzie jeszcze moge szukac? No nie moze byc tak zeby kapalo!!!! Nie wiem juz co sprawdzac
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elektrozawór vanos, czujnik położenia wałka wydechowego. Na nich powinny być oringi (nie sparciałe).

Przejedź palcem po krawędzi dolnej na łączeniu głowicy z pokrywą - może tam się sączy niewidocznie. Tam są miejsca w których silikon powinen być (na łączeniu vanosa z głownicą - jak nie ma to może się lać.

Ewentualnie - z jakim momentem dokręcasz pokrywę zaworów? Jak za mocno to uszczelka będzie puszczać.

Opublikowano
No wlasnie wyglada tak jakby cieklo po laczeniu glowicy z blokiem tak od gory. Pod uszczelka pokrywy sucho i pod uszczelke vanosa dalem troche sylikonu. Poprzeni wkasciciel slabo znal sie na mechanice i uczyl sie na niej. Moze cos niedokrecil. A moze to yszczelko podstawy filtra oleju???
Opublikowano
No i sprawdzilem tam gdzie robilem sucho jest a kropla wisi tak jakby z el zaworu vanosa (chyba to jest nie jestem pewny) i na takim pierdoniku wkreconym w glowice kolo kolektora wydechowego. Da rade to jakos wykrecic bo nie moge zobaczyc jak to siedzi tam. Aaaa i kapie tylko jak jest cieply i jak sygnie potem nic.
Opublikowano
Dobra chlopaki mam:) troche roboty bo to jest obudowa lancucha jak sie laczy z glowica ta w rogu kapie jak cholera. Nie wiem tylko jak to przykrecone jest bo normalnie u gory paznokcuem ruszam ta uszczelke!