Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od dluzszego czasu zaczela mi sie swiecic kontrolka check engin. Samochod jak stoi obroty lekko faluja, samochod muli czuc brak mocy do tego szarpie nim przy niskich obrotach przy ruszaniu. Pojechałem do mechanika okazalo sie ze to sonda wiec mi wymienil po ilku dniach znowu sie zaswiecila pojechałem znowu okazalo sie ze jest to odma zostala wymieniona pojezdzilem tydzien i znowu to samo tym razem to byla przepustnica po tyg czasu od wymiany check znowu sie swieci od sondy. Wie ktos moze co jest grane? Dodam ze swiece i kable od swiec sa nowe.
Opublikowano
to jest m43 ?? jaki dokładnie blad wyskakuje ? ja bym zwrocil uwagę na przeplywke
Opublikowano
Tak to jest m43. MEchanik mi dokladnie nie powiedział jaki dokladnie blad tylko ze to od sondy. A przepływomierz tez wymienialem na nowy. Cokolwiek wyminie po czasie znowu pojawia sie błąd.
Opublikowano
Hmmm mozliwe ze gdzies ciagnie lewe powietrze sonda nie daje rady ustawic mieszanki i wali bledem , sprawdz wezyki itp mozesz pryskac plakiem na odpalonym silniku na biegu jalowym jak obroty wzrosna tzn ze gdzies jest dziura
Opublikowano
Sprawdzalem juz tak byl wezyk nieszczelny ale zostal wymieiony. Co dziwne po kazdej wymianie samochod chodzil kilka dni prawidłowo a po tych kilku dniach wywalalo blad i zaczal odwalac.
Opublikowano
kurcze dziwny przypadek, zwykle blad sondy jest spowodowany wlasnie przez nia, przeplywke lub lewe powietrze nie wiem co jeszcze może wplywac na mieszanke i powodować zle odczyty sondy
Opublikowano

W takich wypadkach to najpierw się dobrze sprawdza czy nie bierze lewego powietrza, nawet przez uszkodzone przewody od odmy może zaciągać lewe.

U ciebie było już wiele wymienione ale może być coś na wtyczkach.

Jeździłeś z odpiętą przepływką ?

MEchanik mi dokladnie nie powiedział jaki dokladnie blad tylko ze to od sondy.

Może zmień mechanika?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
no jak na moje to chyba jeszcze gdzies ciagnie lewe , dobrze by było jakbys podal blad który wyskakuje
Opublikowano

Przed wymiana przeplywki jezdzilem z odpieta i samochod smigał ładnie bledu nie wywalalo po podpieciu nowej przez kilka dni byl spokoj i znowu bylo to samo co przy starej. Odpiałem ostatnio z ciekawosci ale nic to nie dalo dalej chodzi jak chodzil blad sie swieci. Ale zauwałyem ze po odpaleniu silnik wydaje dziwny dzwiek.

JUtro podjade pod komputer i napisze ktory to blad.

Opublikowano

Pisałeś że odmę wymieniłeś ale często bywa że przewody od odmy są popękane i nimi może dostawać lewe powietrze a na dodatek potrafi wydawać dziwne dźwięki.

Czy odkręcałeś korek od oleju na wolnych obrotach ? czy były jakieś zmiany ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 2 tygodnie później...