Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
rozgladam sie za jakas odzywka do skory kolor wisniowy puki co uzywam srodow colorlock czyszcza kapitalnie ale przydalo by sie lepiej ja zabezpieczyc :wink: mysle nad glipton gt11 lub Poorboy's World Leather Stuff moze ktos uzywa ktoregos srodka i sie wypowie czy poleci cos lepszego :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bierzesz pod uwage zakup środków do czyszczenia i pielęgnacji z ASO bmw ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Od zawsze używam gliptona. Nie używałem go do skór kolorowych. Zawsze używałem kompletu (cleaner + conditioner). Kiedyś używałem cleanera GT12 to skór w kolorze beżowym/bananowym. Jak zwał tak zwał ;). Środek jest dość dobry. Z dwiema uwagami. Jest bardzo agresywny i trzeba uważać aby nie przetrzymać go na skórze ponieważ może ją odbarwić. Ponadto ze względu na konsystencję (żywicy) czyszczenie jest bardzo pracochłonne.

Teraz używam GT15, który przelewam sobie w butelkę z atomizerem. Nie jest tak agresywny jak 12. Ponadto czyści się dużo szybciej. Na średnio brudne wnętrze (całe fotele + boczki) schodzi 2-2,5godziny. Ponadto 15 rewelacyjnie czyści plastiki (oczywiście nie te "pogumowane").

Odżywkę GT11 zawsze używałem na wyczyszczoną skórę, ponieważ użycie go na niewyczyszczoną skórę, zwłaszcza jasną "konserwuje" brud.

Na koniec uwaga. Glipton pozostawia w aucie specyficzny zapach. Nie każdemu to odpowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nieźle :cool2:

Mocna instrukcja , ale nie odpowiedziałeś co sądzisz o środkach z bmw czy masz jakieś negatywne doświadczenie z nimi ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
chodzi mi wlasnie o odzywke do czyszczenia mam zestaw slyszalem ze glipton pozostawia zapach skory?co do srodkow ori bmw wydaje mi sie ze za te pieniadze mozna kupic cos naprawde dobrego a nie placic za naklejke bmw :wink:

Moje 730d==>

Opublikowano

Środki z ASO są nic nie warte z tego co wiem.

Ja mam zestaw Gliptona i powiem szczerze że nie wydaje mi się on zbyt agresywny, wręcz przeciwnie, wydaje mi się dość słaby. Wczoraj właśnie robiłem test na szarej skórze, która wydaje się zabrudzona, szczególnie porównując ją z miejscami niewidocznymi gdzie jest zdecydowanie jaśniejsza. Użycie Gliptona GT12 w sumie nic nie dało, trzymałem go na skórze około 5 minut po czym wyszczotkowałem i wytarłem. Zastanawiam się nad zakupem zestawu Colourlocka. Ma ktoś z Was doświadczenie z Colourlockiem i Gliptonem żeby móc je porównać?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

To i może ja odświeże temat się wypowiem :)

Zestawy Colourlock dzielą się na łagodne i mocniejsze. Zestaw z łagodnym środkiem SOFT CLEAN można używać do regularnego czyszczenia tapicerki, a zestawy ze STRONG CLEANEREM do mocno zabrudzonych i jaśniejszych tapicerek. Ważny po czyszczeniu jest środek konserwujący, który dzięki polimerom będzie chronił lakier i zabezpieczał przed ścieraniem się farby. Na pewno widzieliście przetarty boczek fotela od wsiadania i wysiadania, dlatego regularne czyszczenie, konserwacja i ochrona farby jest tak ważna.

W razie potrzeby tutaj linki do zestawów:

łagodny:

https://sklep.lederzentrum.pl/zestaw-do-czyszczenia-skorzanej-tapicerki-samochodowej-p-14.html

i mocniejszy:

https://sklep.lederzentrum.pl/zestaw-do-czyszczenia-skorzanej-tapicerki-samochodowej-strong-cleaner-p-242.html

I oczywiście witam wszystkich :)

Opublikowano

poszukiwania troche trwaly :wink: wiele tematow przeczytanych postanowilem kupic GLIPTONE GT11 Leather Conditioner i moge z czystym sumieniem polecic kazdemu skora jest matowa i swietnie pachnie wrzucam foto po zastosowaniu :)

DSC_1556.jpg

Moje 730d==>