Skocz do zawartości

E61 LCI, 525D, 2009r - problemy z wyświetlaczem + klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Help!

Moja pierwsze BMW i odrazu z problemami, wydawało by się że to tylko wyświetlacz ale po podpięciu dwóch już czuje nosem kłopoty.

Generalnie nie wiem nawet czy ktoś przed sprzedaniem nie zrobił mi psikusa i nie podmienił nawigacji PRO na Business.

Spędziłem tydzień w sieci zanim napisałem ten post zatem liczę na pomoc zatem oto zestaw pytań:

- czy po VIN poza takim miejscem jak serwis mogę znaleźć info jaka nawigacja była u mnie zamontowana? CCC? CIC? pro czy biz? (C143446)

- mam taki monitor: 65829193748, stronki z częściami sugerują 65829193758 a dotychczasowo podpinałem model nieco inny 65826973671 (juz na wstępie widać że gniazdo zasilania jest w nieco innym miejscu) ale ponoć powinien zadziałać ale nie chce

- padł pomysł że to kabel łączący ekran z jednostką centralną (radiem) - sprawdziłem 10 pinowy kabel i wyszło mi że dwa środkowe nie mają połączenia - tu nie chcę pruć kabla żeby sprawdzić czy przewód jest 8- czy 10-zyłowy, zatem czy te dwa środkowe piny to faktycznie są puste czy właśnie to je popsute?

- na koniec dodam iż radio działa, wybiera stacje, zapamiętuje je na przyciskach 1-8

Druga sprawa to klima - mój mechanik po uzupełnieniu klimy stwierdził że klima działa tyle że temp. na wylocie to zaledwie 16°C, nie ma kompa strikte do BMW ale jak coś tam pogrzebał i wymusił otwarcie klap chłodzenia na maksa na wylocie było 10°C ale za chwilkę komputer samochodu zmienił tą temp na 16.

Nie wierze że to działa prawidłowo, ponieważ klima w trybie auto kompletnie nie schładza samochodu i tylko śmiga wichura na wysokich obrotach - dodam klima automatyczna / nie klimatronik

liczę na waszą wyrozumiałość i pomoc (nawet jak coś źle wyszukiwałem na forum i guglach)

filoslaw

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oryginalnie masz 661 Radio Bmw Business

Champ czyli nie masz nawigacji

Masz dźwięk czy wszystko padło? Ekran się włącza (podswietla) czy zostaje cały czarny

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wiesz ze auto masz po policji?

Twoja navi to business, co tam sie wogule dzieje?

ano coś na ten temat czytałem - właśnie dlatego było takie tanie :)))

widać że było wszystko demontowane i troche tu troche tam brakuje a sam ekran nie działał i generalnie tak jak opisałem

Opublikowano (edytowane)
Oryginalnie masz 661 Radio Bmw Business

Champ czyli nie masz nawigacji

Masz dźwięk czy wszystko padło? Ekran się włącza (podswietla) czy zostaje cały czarny

no właśnie takiej informacji szukałem, bo spodziewałem się że tam navi nie ma - ale to mnie nie boli, wole guglową navi :)

ale zastanawiał mnie fakt 698 - DVD? znaczy radio z funkcją odtwarzania filmów pomimo ekranu 6,5"? i wersji Business?

radio da się uruchomić, gra całkiem nieźle, oryginalny ekran po bliżej niesprecyzowanym czasie (2-3 min po uruchomieniu silnika) podświetla się na 1 sek na pomarańczowo i gaśnie, generalnie ciemno jak w d...

ekran który kupiłem, podświetla się na jasnoszary po kilku sekundach od wsadzenia kluczyka do stacyjki a potem jak wyżej... ciemność widze

Edytowane przez filoslaw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiedz jak radio działa to wygląda na to jak by monitor nie dostawał sygnału.

Sprawdź czy wszystkie wtyczki dobrze siedzą przy radiu jak i monitorze. Oczywiście samego monitora dalej nie można wykluczyć bo z tego co zrozumialem nie masz takiego samego.

Sprawdź też napięcie ładowania w ukrytym menu. Nie powinno być większe jak 14,5

Monitory które pasują do Ciebie to:

65826935559

65826938109

65826942579

65826950462

65826973545

65826981561

65829118719

65829224348

65829224350

Czy inne pasują niestety nie wiem

Wtyczki widzę tylko na 8 i 12 (do CIC-a) Pin

Były jakieś błędy połączenia CAN w najgorszym wypadku jest uwalone wyjście przy radiu lub platyna

Co do klimy to kompresor może wysiada

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wiedz jak radio działa to wygląda na to jak by monitor nie dostawał sygnału.

Sprawdź czy wszystkie wtyczki dobrze siedzą przy radiu jak i monitorze. Oczywiście samego monitora dalej nie można wykluczyć bo z tego co zrozumialem nie masz takiego samego.

Sprawdź też napięcie ładowania w ukrytym menu. Nie powinno być większe jak 14,5

Monitory które pasują do Ciebie to:

65826935559

65826938109

65826942579

65826950462

65826973545

65826981561

65829118719

65829224348

65829224350

Czy inne pasują niestety nie wiem

Wtyczki widzę tylko na 8 i 12 (do CIC-a) Pin

Były jakieś błędy połączenia CAN w najgorszym wypadku jest uwalone wyjście przy radiu lub platyna

Co do klimy to kompresor może wysiada

Wtyczki sprawdzałem, wszystko gra

odnośnie PINów - ja mam coś takiego - widać że jest ich 10 - zatem może to nie CIC tylko CCC?

http://www.xtremewebshop.com/public/zoom_89789608_13221066_1179890892041357_7893798515384052258_n.jpg

a pisząc sprawdzić ładowanie/ukryte menu... to chyba dopiero jak naprawię sobie ekran? czy jeszcze gdzieś da się to sprawdzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Źle się zrozumieliśmy, ja pisałem o wtyczkach w katalogi że nie ma na 10 PIN-ów. Może nie ma jej w katalogu wypisanej.

Napisz w Google ukryte menu e60 to Ci znajdzie

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ok, ale dzis mnie zadziwili na stacji diagnostycznej - jak to mozliwe ze u nich wylazi jako rocznik 2008 a na kazdej stronie ktora po VINie identyfikuje ta beemke wylazi rok 2009, no i ten sam rok byl w briefie... Zalamka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może być tylko wersja softu która jest pokazana. Pewność możesz mieć z czytając dane np. ISTA D

Miałeś jakieś błędy?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ok, ale dzis mnie zadziwili na stacji diagnostycznej - jak to mozliwe ze u nich wylazi jako rocznik 2008 a na kazdej stronie ktora po VINie identyfikuje ta beemke wylazi rok 2009, no i ten sam rok byl w briefie... Zalamka

Jedz na inna stacje. Z vinu wychodzi 2009 wiec taki jest prawidlowy rok produkcji.

PS

W niemieckim briefie jest data dopuszczenia samochodu do ruchu oraz data pierwszej rejestracji. Nie ma tam daty produkcji.

Opublikowano

To tak, inna stacjs diagnostyczna miala ten sam soft i znowu 2008 ale jak pokazalem im fotki dokumentu jaki zrobil rzeczoznawca i ze on pisze o modelu 2009 to wklepali mi rok 2009

Dziwna sprawa z ukrytym menu - jedni pisza ze powinien sie pojawic napis unlocked a na filmiku jak facio robil to takowego nie bylo

U mnie sie nie pojawil ale tez widac ze cos jest nie tak, wchodzac w 9. Ajest tak jakbym wyszedl z menu, pokazuje mi tylko --:-- i temp zewnatrz czyli d...

A wracajac do tematu klimy, kompresor? A moze to te badziewie sterujace/panel? Wczoraj odnioslem wrazenie ze przy ustawionych 18 stopniach lecialo mi cieple powietrze, jakby dodatkowo ogrzane

Tylko czy takie sa symptomy tego ze to sie psuje?

Aha no i mam problem z namierzeniem kabla laczocego ekran z radiem, nie znalazlem do tej pory numeru tej czesci - help!