Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam następujący problem, gdy na dworze panuje temperatura powyżej 20 stopni, auto osiągnie prawidłowoą temperaturę pracy i działa klimatyzacja strasznie kopci, dosłownie gęsta mgła, cała końcówka wydechu uwalona jest taką niby sadzą jak w starym dieslu.

Jak jest zimniej albo nie wlącze klimatyzacji nic nie kopci.

Niczego nie ubywa, w sensie oleju i płynu w chłodnicy, po podpięciu pod komputer błędy się nie pojawiają, pracuje i pali normalnie.

I zastanawiam się czy takie kopcenie może być spowodowane małymi przebiegami lub np. woda kapiąca z klimatyzacj kida gdzieś w okolice wydechu i tak dymi.

Miał ktoś może taku problem?

Opublikowano

Kurde ciężko to nagrać będzie, w sensie na filmiku tego tak fes nie widac jak na żywo.

A odnosnie spalania to np takim urzadeniem co w wydech wkładają masz na myśli żeby sprawdzić?

Opublikowano

Dymi. Jutro wrzuce, może sie uda nagrać z wieczora.

Od wymiany do wymiany 9-10k, ubywa może z litr.

Od czasu jak mam auto było zalewane 5w40 motul i mobil, teraz 6 wymiana będzie, poprzedni właściciel lał 10w40 nie wiem jaki.

Opublikowano

No masz problemy z uszczelka, lub głowica.

Zacznie ci ubywac płynu, może Ci pekac chłodnica, węże itd bo ciśnienie z komory spalania będzie iść w uklad.

Zrób test na obecność co2

Opublikowano

Tak dokładnie mówiąc to wali takimi mokrymi spalinami, ciężko to opisać, mi się ten zapach kojarzy z gorącym borygo, spaliny pójdą pod test i się zobaczy.

A co dziwne, przeleciałem dziś autostradą kolo 200 km bez klimy, zajechałem pod dom i zero dymu.

Natomiast rano zauważyłem taki objaw, że po zapaleniu z wydechu tak jakby potrafiła kapnąć woda, coś takiego jak w autach z lpg.

Opublikowano

Strasznie kopci, gęsta mgła i sądza na wydechu jak opisałes w 1 poście nie jest normalne. Dymek z rana ciągły normalna rzecz. Dziś jechałem 150km i w korkach cały czas leci para bo taki dzisiaj dzień. Dużo wilgoci w powietrzu i jest para.

Test wszystko powie. Ubywa płynu? Jak tak to ile?

Opublikowano

Właśnie jakby ubywało to by rozkminy takiej nie było :)

Ogólnie od czasu jak poskładałem układ chłodzenia po zderzeniu z dzikiem to nic nie dolewałem, czyli od około 30 k km jest trochę poniżej połowy,

Jutro z rana będę miał teścik to się wyjaśni.

Opublikowano

Test na zawartość spalin negatywny czyli ok.

Gosciu założył na wydech jakiś czujnik i stwierdził, że jakieś słabe paliwo musiałem zatankowac.

Dziwne bo tankuje raczej cały czas na bp.

Możliwe, że takie akcje po paliwiw by byly czy majster sie mnie pozbyć chcial?

Opublikowano

Sprawdzałem metoda zmiany pracy silnika po odkreceniu korka, i działa. 2 wymiany oleju temu była zmieniana.

Zatankowalem na Shell dla odmiany, wymieniłem filtr paliwa i przestałem jeździć po przyslowiowe fajki autem, w sensie przebiegi po 2 km, totalna poprawa.

Mam nadzieję, że nie efekt placebo :)