Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Zdaję sobie sprawę, że tematów odnośnie dużego spalania jest miliony. Niestety przeglądając te tematy nie dowiedziałem się dokładnie co może być nie tak.

Ale może od początku, niedawno kupiłem BMW E46 318D 85kW 115/116 kM na zwykłym wtrysku i pompie. Z początku robiłem wiekszość km w trasie i nie zauważyłem jakiegoś dużego spalania, problem pojawił się gdy zacząłem jeździć po mieście. Wskazówka od paliwa leci w dół jakby ją ktoś magnesem ciągnął :/

Ostatnio wymieniłem filtr paliwa,powietrza,oleju oraz zmieniłem olej w silniku. Wiem na pewno, że mam do wymiany termostat gdyż samochód nie grzeje się tak jak powinien (ale czy nienagrzany silnik aż tak ciągnie paliwo?) Przy okazji podłączyłem pod komputer samochód aby sprawdzić czy czasem nie ma błędów, błędy były natomiast po skasowaniu nie pojawiły się ponownie więc założyłem, że były to jakieś stare, nie usunięte.

Dodam też, że w mieście nie butuje auta, jeżdze raczej spokojnie a i tak wg wskazań komputera z testu 5.0(srednie spalanie z ostatnich 50km) spalanie wynosi ok 9l.

Z testu 4.1(chwilowe godzinowe zużycie paliwa) komputer pokazuje od 0,7 do 1 L. Znajomy twierdzi, że to troche dużo (prawda to?)

Czytałem również, że ekonomizer na 1,2,3 i 4 biegu z pedałem w podłodze powinien wskazywać 20L. U mnie na 4 biegu wskazówka dochodzi do 18L po czym zaczyna spadać.

EGR czysciłem ok 1000km temu, prawdzałem go ręcznie i dałem radę normalnie go otworzyć. Na komputerze pokazuje EGR 69%, nie wiem czy to dobrze, czy nie.

To chyba narazie wszystko co przychodzi mi do głowy i co sprawdziłem do tej pory.

Prosiłbym o sugestie co jeszcze mogę sprawdzić/wyczyścic/cokolwiek innego zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Niedogrzany silnik dużo pali .

Nie patrz na wskazania komputera ale zatankuj do pierwszego odbicia zapisz ile masz na liczniku i jak wyjeździsz 75% zbiornika na tym samym dystrybutorze zatankuj do pierwszego odbicia i policz ile Ci pali na sto.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie. Te spalanie komputera, to mają się nijak do prawdy. Wymień termostat, żeby auto jeździło nagrzane do prawidłowej temperatury to zaoszczędzisz na paliwku.
Opublikowano
I spalanie według mnie jak na ropniaka po mieście wcale nie jest jakieś mega duże ja miałem 1.9TDI i po mieście jak jeździłem to potrafiła nawet 9 łyknąć a po trasie 5,5 ropniak i miasto według mnie to słaba opcja ...
  • 2 tygodnie później...