Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Panowie .

Mam problem, w moim E81 jest pdc tylne, hmm.. tzn było ponieważ z pdc zostały tylko czujniki w zderzaku.

Rozumiem że muszę zakupić moduł pdc i go zakodować,problem jednak leży w tym iż nie mogę ustalić położenia głośniczka od pdc (gongu)

w bagażniku znalazłem za to "luźny" kabel który nie jest do niczego podłączony tylko zaizolowany, kabel znajdował się za tapicerką bagażnika.

Dodam jeszcze że jak już wspominałem we wcześniejszym poście, nie mam też gongów odnośnie pasów, rezerwy i wszystkich innych.

Stąd wnioskuję że ww kabel zapewne jest od głośnika pdc bo jak udało mi się znaleźć gdzieś na końcu internetu :D radio business ma osobny głośnik od pdc.

Proszę Was tylko o info czy u Was dźwięk "gongu" dochodzi z tyłu czy z przodu samochodu , ponieważ pod kierownicą również nie ma głośniczka.

Powiedzcie jeszcze czy kompletując pdc muszę mieć dwa czy jeden głośnik.

Wiem, że to głupie ale mi te gongi podobają się, do tego jestem pedantem i lubię jak wszystko działa tak jak powinno.

Dzięki :D

cd36eb722e96.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dużo zależy od rocznika.

W późniejszych rocznikach dźwięk mógł lecieć przez radio.

Niedawno kodowałem taką E87. Też byłem przekonany, że dźwięk pdc powinien być przez osobny głośnik

Opublikowano

Niedawno kodowałem taką E87. Też byłem przekonany, że dźwięk pdc powinien być przez osobny głośnik

Moja to Październik 2007 mówisz że dźwięk idzie z głośników ?

Dodam że test nr 13 w ukrytym menu B\C nie powoduje dźwięków,

a nie jest tak że bez modułu pdc nie będzie słychać też gongu ?

cd36eb722e96.jpg