Skocz do zawartości

Kupno 1er - porady, opinie, porównania. Pomoc w wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No to ja tez coś dodam. Szykowalem się do zmiany samochodu od roku i w sumie to czailem się na coupe i to większe, ale monitorowalem tez wchodzące nowości. Czytałem wiele testów i porównań- w większości porównań a3 , seria 1, mercedes a wygrywalo bmw, chociaż ja nietypowo wybrałem BMW z xdrive. Mercedes z całej trójki ma najgorsze właściwości jezdne, najgorsza pozycje za kierownica, jest rownież najmniej komfortowy-twardy. Im dłużej zbieraniem się do serii 1 tym bardziej zaczynała mi sie podobać wizualnie-szczególnie wersja 3 drzwiowa ,która wybrałem. Jak sprawdzicie wymiary wewnętrzne tych 3 samochodów to zwróćcie uwagę , ze 1 jest tez najobszerniejsze w środku-zdecydowanie większe od pierwszej generacji- rownież jakość materiałów wew jest o niebo lepsza-aczkolwiek muszę przyznać, ze wnętrze audi podoba mi się bardziej. Ale np fotele sportowe w BMW są również wygodniejsze niż niż u konkurencji ,lepiej je tez można ustawić. Automat w mercedesie mimo ,ze 2 sprzeglowy tez w testach oceniany jako wolny/rozczarowuje a nad 8 biegowym sportowym auto w BMW wszędzie same ochy i achy. Regulacja twardosci zawieszenia/amortyzatorow tez na razie u konkurencji nieobecna a w testach porownawczych a4 i BMW 3 oceniana na korzyść BMW ( tryb comfort bardziej wygodny niż w audi ,tryb sport lepiej prowadzący sie niż w audi). No i pewnie trochę to snobistyczne podejscie ale coś w tym jest - audi niby premium a silnik ten sam co w skodzie... Niby bzdura bo jak dobry to czemu nie - ale z drugiej strony skoro płace tyle kasy to tez za wyjątkowość/wyłączność... a nie tylko opakowanie...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

o nie- silnik nie jest ten sam co w skodzie.

Silniki w grupie VW rozdzielane sa tak ze silnik ktory dostaje w testach ocene 9-10 punktow idzie do Audi

7-8 do VW

a reszta do Skody i Seata

gorsze materialy, podzespoly, osiagi, kultura pracy, i awaryjnosc.

Opublikowano
o nie- silnik nie jest ten sam co w skodzie.

Silniki w grupie VW rozdzielane sa tak ze silnik ktory dostaje w testach ocene 9-10 punktow idzie do Audi

7-8 do VW

a reszta do Skody i Seata

gorsze materialy, podzespoly, osiagi, kultura pracy, i awaryjnosc.

A skad te informacje?

Mam kilku znajomych z audi i skodami. Wszystkie czesci ktore kupuja do tych samochodow maja na metce logo vw, audi, skoda, seat.

Jesli Twoje info sa pewne, nie zaslyszane tylko wyniesione z fabryki to bylaby ciekawa informacja. I jeszcze jaki testy im robia przyznajac oceny.

Opublikowano

to nie sa te same silniki-

roznia sie juz w specyfikacji moca i osiagami

podzespoly rowniez sa inne.,- czesci nie pasuja, bloki silnikow sa z innych stopow, inne technologie...

Nowinki techniczne ktore byly w silnikach A3 2 gen w tyl wchodza teraz do Leonow.

Najdluzej jezdza silniki w Audi-przoduja w bezwaryjnosci w grupie VW.

Opublikowano

Niestety nie chce mi sie w to wierzyc. Nie mam niestety zadnych dowodow na obrone :( Wedlug mnie jada z tej samej tasmy tylko inne metki im przyklejaja. Trzebaby sprawdzic w ksiazkach serwisowych numery czesci. Znajmomi Audi sewisuja w aso w skodzie bo maja blizej i nikt nie ma z tym problemu w sensie gwarancji itd. I nie mowie o a3 ktora jest drogim golfem tylko o mocnych 6cylindrowych q5.

Szczegolnie podkreslajac nowa platforme mqt czy mqb widac jak rozne sa to auta :-)

Vw 1,4 tsi sypia sie tak samo w skodach jak i vw ten sam problem, te same czesci.

Znajomy ktory pracowal w seacie w aso twierdzi ze mieli raz sytuacje ze dostali spady z vw, w postaci sprzegiel w ktorych byla jakas plastikowa sruba i vw z nich zrezygnowal a seat przytulil. Co do rankingow awaryjnosci to tez mowil jak mieli zabronione raportowanie awarii jak trzebabylo podskoczyc w rankingu itd.

Dodam jeszcze tylko ze przy akcjach serwisowych dot np silnikow wzywani sa posiadacze wszystkich marek vag itd.

Jesli natomiast masz informacje ze zrodla, bezposrednio, a nie z plotek czy zaslyszanych i przekazywanych informacji to zwracam honor:-)

Opublikowano
No silnikowo napewno BMW wygrywa to wiadomo.Szkoda że BMW nie zaszalało bardziej z tą stylistyką jedynki to byłby kompakt idealny chociaż na zdjęciu Bad_Boya ta jedynka wygląda całkiem całkiem :P
Opublikowano

takich prezentow to nikt nie robi-

zeby taki sam silnik dawac w Audi jak i w Skodzie :lol:

porownaj nazwy osiagi i moc silnikow- sa inne, podzespoly, wtryski, turbiny rowniez...

Info o punktacji silnikow w grupie VW przeczytalem na streetracing.

Opublikowano

No w ten sposob to sie nie przekonamy. Jak argument nazwy wyciagasz jako pierwszy. Tsi tfsi - marketing. To tak jak z quattro w a3 ktore z prawdziwym quattro nie ma nic wspolnego za to z haldexem z octavi juz bardzo duzo.

Wchodzac w googla w kilka sekund znajde Ci dziesiatki stron i testow z magazynow motoryzacyjnych gdzie jest napisane ze to identyczne silniki.

Wlasciciel skody sie dowartosciowuje a vw czy audi wierzy w znaczek i za niego placi. Zreszta za znaczek bmw tez sie placi specjalna cene.

Opublikowano
Kiedyś na szkoleniu VW słyszałem od wykładowcy że przykładowo silniki które trafiają do audi (w zasadzie to ich elementy) są poddawane innej obróbce (chyba cieplnej - już nie pamietam) w każdym bądź razie chodziło o to że te trafiające do Audi nawet mają inny proces produkcji. Ile w tym było prawdy a ile bełkotu szkoleniowego .... nie mam pojęcia. Jak dla mnie Bawarka za rozkład mas, napęd na właściwą oś, i pozycję za kierownicą. A3 nowym nie jechałem ... w A-Klasie strasznie mi się automat nie podobał ... ospałyyy w stosunku do skrzyni ZF i dzwignia przy kierownicy.
  • Moderatorzy
Opublikowano
takich prezentow to nikt nie robi-

zeby taki sam silnik dawac w Audi jak i w Skodzie :lol:

porownaj nazwy osiagi i moc silnikow- sa inne, podzespoly, wtryski, turbiny rowniez...

Info o punktacji silnikow w grupie VW przeczytalem na streetracing.

Dokładnie... w VAGu nawet te same silniki np. 1.9 TDI montowane np. w Golf 4 tej samej mocy mają kilka różnych oznaczeń (i np. były montowane w nich różne turbiny). Trzeba patrzeć na oznaczenia silników i wtedy może wyjść, że niektóre modele w Audi i VW będą miały dokładnie te same silniki. A podejrzewam, że przy różnych mocach silników to dopiero wyjdą różnice w podzespołach.

Zresztą w BMW jest podobnie modele 114, 116, 120, 130... Masz inne turbiny, rozrządy, hamulce, skrzynie, sprzęgła...

Opublikowano
No w ten sposob to sie nie przekonamy. Jak argument nazwy wyciagasz jako pierwszy. Tsi tfsi - marketing. To tak jak z quattro w a3 ktore z prawdziwym quattro nie ma nic wspolnego za to z haldexem z octavi juz bardzo duzo.

Wchodzac w googla w kilka sekund znajde Ci dziesiatki stron i testow z magazynow motoryzacyjnych gdzie jest napisane ze to identyczne silniki.

Wlasciciel skody sie dowartosciowuje a vw czy audi wierzy w znaczek i za niego placi. Zreszta za znaczek bmw tez sie placi specjalna cene.

dlatego porownaj sobie w spokoju dane silniki- zobaczysz sam ze osiagi, rozwiazania tech i kluczowe czesci takie jak wtryski, turbo maja inne.

Quattro- to Octawia dostala od Audi Haldexa, ktory w grupie Audi stosowany jest tylko w malym A1 i A3 a od A4 wzwyz jest juz Torsen ktorego w Skodzie nie uswiadczysz- ciekawe dlaczego ?

2.0tdi i 2.0tfsi robia w Audi przebiegi 200 000 bez remontu a analogiczne silniki w VW czy Seatach niekoniecznie.

Opublikowano

Jestem bardzo spokojny :-)

Osiagi to efekt wielu czynnikow od oporu powoetrza zsczynsjac na wydechu konczac. Silnik bedzie mial inne spalanie itd. Co do tdi to maja takie same moce np 150 w audi i golfie. Co ciekawe z taka sama moca pojawily sie w jednym czasie w katalogach :-) Wydaje mi sie nieprawdopodobne ze w dobie unifikacji wszystkiego co mozliwe, cieciu kosztow taki koncern jak vag odpalaby inna linie dla tych samych silnikow w roznych modelach. Moze roznice sa w osprzecie itd.

Oczywiscie w wyzszych modelach audi, ktore nie maja odpowiednikow w innych markach nie ma tego "problemu". A golf7 czy a3 - to juz ta sama liga, znaczy nie cenowa.

Torsena nie uswiadczysz w skodzie bo jest w silnikach montowanych wzdluznie, a takiego chyba w skodzie nie ma. Nie wiem jak jest w najmocniejszym superbie bo tam jest chyba v6

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Pierwsze wrazenia-super !!! Najbardziej balem sie,ze samochod bedzie zbyt twardy i niewygodny szczegolnie,ze drogi u mnie w okolicy bardzo rozne-ale okazalo sie,ze w trybie comfort ( mam regulacje amortyzatorow) jest wygodniejszy niz moje poprzednie volvo c30. Skrzynia automatyczna -bajka w trybie comfort biegi zmieniane niezauwazalnie,w trybie sport -utrzymuje wyzsze obroty-mniam :D . Strasznie korci,zeby pocisnac no ale teraz mnie czeka docieranie silnika wiec hamuje sie ( CZYTAC: meczę ) straszliwie. Po zatankowaniu do pelna komputer pokazuje 550 km do oproznienia zbiornika- fakt,jazda poki co delikatna ale jak na 320 koni to lepiej niz dobrze. Fotele sportowe -super wygodne-wreszcie idealnie moge dopasowac pozycje za kierownica. mam tez kolejna wersje navigacji pro-wrazenia super ,ale czym sie rozni od poprzedniej pro to nie mam porownania. Poki co jeden maly feler-kierownica fajna ,gruba -tylko tak jak czytalem juz na innych forach-nie mozna ustawic jej tak ,zeby wieniec nie zaslanial czesci wskaznikow-ma malą srednice-po prostu sie nie da.No na fotki musicie troche poczekac- bo teraz musze troche popracowac na ten samochod :8)
Opublikowano
Nowy ekran navi fajna sprawa, duzo lepiej wyglada bo ma lepsza rozdzielczosc. Ogolnie auto kosa, dawaj jakies zdjecia :cool2:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Dawaj zdjęcia!!!

Musisz tak wkurzać ludzi...??? ;) Tymi tekstami o automacie i o zawieszeniu. Mogę sobie tylko wyobrażać jaka to jest bajka... Cholernie zazdrość mnie zżera! :)

Ile właściwie to auto waży (z xdrive'em)?

Opublikowano
Sluchajcie fotki umieszcze dopiero w przyszlym tygodniu-bo poki co juz sie ubrudzil=pogoda kiepska.
Opublikowano

http://fotoo.pl//out.php?i=554688_img-0616.jpg

http://fotoo.pl//out.php?i=554687_img-0615.jpg

pierwsze fotki

• Moderatorzy
Opublikowano

A jednak... są już fotki :D

Ale pięknie wygląda! No to teraz nowa jedynka zaczęła mi się podobać (także na zdjęciach, bo do tego czasu ciągle miałem mieszane uczucia ;) ). Piękne felgi kolor przy tych zderzakach daje radę!

Skąd jesteś? Bo szykuje się w najbliższym czasie spot jedynek na śląsku... byłoby super jakbyś się pojawił ;)