Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW e61 530d samochod jest z 2004r końcówka roku. Wczoraj jadąc zaczął strasznie dymić na biało, za autem nic nie było widać do tego zaczął brać olej. Przebieg jest juz ponad 300 tys. Proszę o jakieś sugestie czy to może turbo czy coś innego. Zauważyłem także ze coś tyka w turbo jak sie w wyłączy zapłon.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź stan płynu chłodniczego.
Opublikowano
Jeśli równocześnie straciłeś moc to stawiam na awarię turbiny przynajmniej tak wynika z Twojego opisu. Miałem podobny przypadek w innym aucie dym jak z parowozu, olej w wydechu, turbina padła...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podpowiem to co już pisałem w wielu tematach, jak turbo pada, to na końcówce wydechu, jak przejedziesz palcem, będzie olej, jeśli nie, a kopci jasnym dymem (możesz pomylić biały z jasno niebieskim), to odma. W obu przypadkach znika olej z silnika.

Jasny dym to też objaw walniętej uszczelki pod głowicą lub samej głowicy, ale wtedy znika płyn chłodzący.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.