Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w moim 120d zapalił się check engine (poprzednio była to sonda lambda którą "skleiłem" i dałem drugie życie), teraz już raczej wymienię.

Dodatkowo w silniku słychać dźwięk/świst jak na filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=wVYymppZSaQ

Dodam, że musiałem odkręcić na jedną trasę dolną osłonę silnika jednak nic nie powinno zostać uszkodzone.

Czy ktoś wie co może być przyczyną? Proszę o pomoc

:norty:

Opublikowano

Trudno powiedziec jak daleko zajedziesz.

Na takim odglosie zazwyczaj jezdzi sie do mechanika(15-30km) a nie w trase 300km.

Jesli jestes za granica to moze i warto jechac do kraju ale jesli jestes w kraju to nie ma to sensu i lepiej postawic prawidlowa diagnoze u obcego mechanika.

Swisty i gwizdy w twoim silniku sa dobrze opisane na forum bmw serii 3 model E90.

MADE IN PRL
Opublikowano

Powiem tak masz dość mocny odgłos turbo, ale ja bym jeździł, u mnie też wyje od pewnego czasu ale trochę słabiej i zrobiłem już na wyjącej turbinie około 30tyś/km oleju nie bierze nie kopci mocy nie traci błędu nie wywala , na obroty się ładnie wkręca, tylko gwiżdże, jeden z serdecznych znajomych z forum powiedział "jak gwizda znaczy że działa" i tego się trzymam :norty: Turbo i tak będziesz miał do wymiany więc po co ci wymieniać od razu jak działa , jak nic się nie dzieje? a do gwizdu idzie się przyzwyczaić :norty: delikatniej głośniej radio lub posłuchać jak turbo wchodzi na obroty też fajny głos ;)! :cool2: Wiadomo są też zwolennicy wymiany turbiny albo jej regeneracji jak tylko słychać niepokojące odgłosy, i to też warto zrobić, jak masz odłożone jakieś dolary;)! Turbina Garet koszt regeneracji około 1/1.5 zł tregedii nie ma;)! decyzja należy do Ciebie. :wink:

2,5 tyś obrotów? to BMW kręć że je trochę bardziej;)! :norty: Turbinie nic nie będzie a jak się będzie miała rozsypać to się rozsypie i tak jest do wymiany.

Sonde Lambde skleiłeś ? :shock:

Sprawdź błędy przede wszystkim!!!

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Slyszalem tylko kawalek nagrania i ja bym jechal...

Nikt Ci nie powie kiedy turbo sie kompletnie rozsypie ale slyszalem gorsze.

oleju nie bierze nie kopci mocy nie traci błędu nie wywala , na obroty się ładnie wkręca,

Jesli u Ciebie jest tak samo lepiej jechac i naprawic u zaufanej osoby

Opublikowano
Cześć,

w moim 120d zapalił się check engine (poprzednio była to sonda lambda którą "skleiłem" i dałem drugie życie), teraz już raczej wymienię.

Dodatkowo w silniku słychać dźwięk/świst jak na filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=wVYymppZSaQ

Dodam, że musiałem odkręcić na jedną trasę dolną osłonę silnika jednak nic nie powinno zostać uszkodzone.

Czy ktoś wie co może być przyczyną? Proszę o pomoc

:norty:

Na zimnym tylko gwiżdże czy na ciepłym silniku też?

http://i.imgur.com/ZlcrycJ.jpg?1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedziec jak daleko zajedziesz.

Na takim odglosie zazwyczaj jezdzi sie do mechanika(15-30km) a nie w trase 300km.

Jesli jestes za granica to moze i warto jechac do kraju ale jesli jestes w kraju to nie ma to sensu i lepiej postawic prawidlowa diagnoze u obcego mechanika.

Swisty i gwizdy w twoim silniku sa dobrze opisane na forum bmw serii 3 model E90.

Kolega na takim odglosie zrobil 2 tys km we e90 :cool2:

takze nie jest powiedziane ze 30km moze rowniez zrobic kilka tys jak i jeden kilometr.