Skocz do zawartości

praca skrzyni 6hp26 w e60 530d

plwaw

Rekomendowane odpowiedzi

Ja osobiście nic niepokojącego nie widzę. Nie wiem czy chodzi ci o tą częstą zmianę biegów? Skrzynia po prostu reaguje na ruchy pedału gazu (widać po ekonomizerze). Czy chodzi ci o to wchodzenie na wyższe obroty przy ruszaniu a w 1:05 o to zejście obrotów do biegu jałowego a podczas przyspieszenia szybkie wejście na 2k? Jeżeli tak to jest to normalne bo do jakiś prędkości (chyba 40/50km/h)te skrzynie nie zapinają Lockupa, nie spinają się na stałe z napędem.

Oczywiście po obrazie wskazówek ciężko stwierdzić coś na 100%. Pracę skrzyni trzeba poczuć. :wink:

zmiany biegów nie czuć w acie, gdy by nie obrotomierz to miało by się wrażenie że jedzie się skuterem, mam na myśli czasem przeciągnięcie biegu ponad 2 tyś przy delikatnym przyspieszaniu (na początku filmiku) po co tak przeciąga bieg skrzynia ? nie zawsze tak się dzieje, i w 1:05 wskazówka obrotomierza pomiędzy 2 a 3 biegiem wygląda jak by się chwilę zawahała między 2 a 2,5 tyś obrotów (wzrośnie, cofnie się, wzrośnie i dopiero zmieni bieg) i Zastanawiam się czy z jakiego powodu to się dzieje ? lockup się zapina w tym przedziale prędkości między 2 a 3 biegiem ?

Lockup rozpina cie się poniżej 50km/h (widać w 1:00-1:02 jak zwalniasz, obroty spadają do jałowego) w 1:05 jak jest to zawahanie obrotów masz dokładnie 50km/h więc wychodzi na to że to lockup :cool2: Aż muszę sprawdzić u siebie.

Co do tego przeciągnięcia drugiego biegu to u mnie też dwójka zmienia się przy wyższej prędkości obrotowej niż 1 i 3.

• 2 lata później...

Lock up to "spinanie" skrzyni na każdym biegu. Przy zimnym silniku i skrzyni lock up zapina sie później. W razie potrzeby rozpina zeby Ci nie udusilo silnika .

Twoje pytanie jest troche niezrozumiale ale to ze wzgledu ze nie wiesz czym jest lock up :) ale jedno Ci powiem... lock up nie powoduje redukcji biegow tylko w nim uczestniczy :) Przy hamowaniu silnikiem nie powinien sie rozłączać chyba ze prędkość samochodu wzgledem obrotow silnika jest za niska wiec wtedy tak :) Jesli Ci np rozlacza przy 2k obr po puszczeniu gazu to masz coś nie tak :)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Panowie a jak to jest z ta wymiana oleju w tych skrzyniach? Jedni mowia ze jak nie był nigdy wymieniany to nie wymieniac a drudzy mowia wymieniac.Sączy mi się olej ze skrzyni i musze zmienić miske i tuleje uszczelniającą wtyczke i teraz jeżeli mam nie wymieniać to co mam spuscic olej i wlac go z powrotem? Troche bez sensu bo jak nigdy nie był wymieniany olej(auto serwisowane w Niemczech ale brak wpisu w książce o wymianie oleju) to ten olej ma przejechane 250 000 km to już jego właściwości szału nie robią.

• Zasłużeni forumowicze

Ja pewnie na wiosnę się wybiorę do ASO ZFa do Dortmundu, ostatnio naczytałem się trochę na zagranicznych forach, nawet z Londynu tam śmigają.

A w drodze powrotnej rundka na Nurburgringu :8)

https://www.google.pl/maps/place/ZF+Friedrichshafen+AG,+ZF+Servicestandort+Dortmund/@51.2274153,7.4170481,7.58z/data=!4m5!3m4!1s0x47b9146d29eb3385:0xde5dd0a909fd23f6!8m2!3d51.5083735!4d7.600672

• Zasłużeni forumowicze

Tak. Koniecznie.

Najlepiej jeszcze tłoczki w mechatronice.

Jak zdejmiesz mechatronikę i zostawisz tak na kilka godzin to znacznie więcej oleju wycieknie ze skrzyni przez co więcej wlejesz świeżego .

Jeśli chcesz to robić sam to z nalewaniem oleju musisz uważać < poczytaj o tym> bo na bank wlejesz za mało.

Niech jeszcze ci co im ta skrzynia tak dziwnie pracuje napiszą czy mają usunięte klapki z kolektora?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!

Tak. Koniecznie.

Najlepiej jeszcze tłoczki w mechatronice.

Jak zdejmiesz mechatronikę i zostawisz tak na kilka godzin to znacznie więcej oleju wycieknie ze skrzyni przez co więcej wlejesz świeżego .

Jeśli chcesz to robić sam to z nalewaniem oleju musisz uważać < poczytaj o tym> bo na bank wlejesz za mało.

:cool2: ok dzięki.

Witajcie, mimo iż jestem nowy na forum i to mój pierwszy post chciałbym odświerzyć temat i może uzyskać pomoc co do mojej "Beti", oznaczenie 535d 2004r 272km seria. Samochód nie jeździ prawdopodobnie skrzynia... Teraz pytanie do znawców tematu czy ktoś mi może pomóc postawić diagnozę? czy jest to konwerter czy coś mechanicznego w skrzyni(poniżej filmik)

https://youtu.be/N4_VP3PnA9U

Jeśli ktoś może pomóc proszę o info z góry thx

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze

Tak. Ma. Zwłaszcza w niskim zakresie obrotów.

Jazda automatem bez klapek to według mnie koszmar.

• Zasłużeni forumowicze

Kolego nie wiesz to nie pisz głupot bo nawet szanownego PROFESORA nie zrozumiałeś....

Owszem można wywalić klapki ale trzeba je WYKODOWAĆ z mapy DDE. A kto to robi?

Do tego klapki to nie tylko ekologia.

Zresztą nie chcę tu nikogo nawracać.

Wiem po swoim aucie i temat też na tym forum szczegółowo omówiony .

kolego w kazdym moim aucie wywalilem klapki i za kazdym razem od seri E do F odczuwałem poprawienie dynamiki auta. Znajomy kupil moja dawną F31 184hp automat przelot 230 tys w 2017r zrobil softa na 220hp 460nm a serie pokazalo mu 186hp bez klapek oczywiscie :cool2: "tak jest to moje subiektywne odczucie "

poza tym bardziej wierze mojej dupochamowni niz ,ze ktos tam cos napisze :cool2:

a jesli ktos nieumiejętnie posklada kolektor i to na starych uszczelkach albo na czerwonym silikonie to pòźjiej pisze na forum , ze dołu nie ma wiecej auto mu pali jeszcze ktos tam napisal ze te klapki spełniaja funkcje gaszenia haha

Pozdrawiam