Skocz do zawartości

BMW 535d xd - Pomoc w zakupie używanego modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum i przymierzam się do zakupu używanego modelu 535d GT xd

Samochód ma służyć do wyjazdów i spraw firmowych.

Dużo czytam o tym modelu, podoba mi się w nim to że jest wszechstronnie chwalony za komfort jak i osiągi ponieważ na tym najbardziej mi zależy, jednak przerażają mnie wpisy o np. zerwanych łańcuchach rozrządu

1. viewtopic.php?f=103&t=304529

2. http://www.klinika-bmw.pl/feat/zatarty-silnik-bmw-f10-535d-n57/

Nie zamierzam kupić samochodu sprowadzonego przez kogokolwiek z zachodu europy, nie interesują mnie takie wynalazki. Samochód musi być z polskiej dystrybucji o przebiegu około 120 -140 tyś. km.

Proszę o pomoc odnośnie eksploatowania pojazdu ponieważ doczytałem się między innymi o :

1.Zrywaniu się łańcuchów rozrządu

2.Uszczelka pokrywy zaworów gumowa viewtopic.php?f=77&t=297603

Cytat z powyższego linku "owa uszczelka 3.0d nie jest dociskana na całe powieszchni z racji jej budowy więc duża jej częśc nie jest dociśnęta . niestety duża częśc tej gumy odpada do miski olejowej i zatyka smok olejowy."

3. Uszkodzenie/odrywanie klap dolotowych w kolektorze ssącym

Wymienione powyżej sytuacje jak dla mnie są bardzo poważnym problemem któremu wolał bym zapobiec niż leczyć.

Proszę o pomoc (ponieważ mogę się mylić) czy ww ewentualne problemy tyczą się silnika który pracuje w 535d xd F07

Na co i co jaki czas zwracać uwagę aby takich "kwiatuszków" uniknąć.

-Nadmienię iż nie jestem zwolennikiem wymiany oleju i wszelakich filtrów co 20 tyś km robię to w przedziale 10-12 tyś km.

-Nie poruszam się samochodem z prędkością 250 km/h ponieważ mam dwójkę dzieci do odchowania, po autostradach poruszam się max 170 km/h

-Zależy mi na webasto ponieważ w zimie najpierw dogrzewam nim silnik/blok przed uruchomieniem i wyjazdem.

-Nie "katuje" samochodu ponieważ szanuję swoje narzędzia pracy dzięki którym zarabiam i żyję jak człowiek.

-Paliwa tylko ON + (verva itp..) żadnych "podleśnych" stacji paliwowych oczywiście z szacunkiem dla uczciwych sprzedawców.

-Nie oszczędzam na częściach eksploatacyjnych ! wszystko co ma być robione na czas jest robione.

Budżet na auto to 120-130 tyś zł

P.S.

Czy wyjściem z całej tej sytuacji będzie zakup wersji benzynowej ?

Nie czytałem na jej temat i nie wiem czy jest ona wolna od wad i mankamentów które dręczą silniki diesla w tym modelu.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak czytam to co powyżej napisałeś to mam deja vu. Normalnie wypisz wymaluj moja sytuacja 1 miesiąc temu. Do tego nawet ilość dzieci się zgadza :) o budżecie nie wspominając. Po takim czasie mając takie dylematy jak ty to nie brał bym 535d xd. Mialem/mam E39 530d i E32 750iL i jak te poprzednie można by jakoś porównać to F07 jeśli chodzi o przyspieszenie jest zbyt brutalna, wręcz niepotrzebna do celów i użytkowania takiego jak piszesz. Ten samochód to cud miód na Sport/Sport+.

Druga sprawa to ilość dostępnych egzemplarzy na rynku wtórnym. Z takim silnikiem jest ich niewiele a jak będziesz chciał mieć trochę dodatkowego wyposażenia to wogóle sprawa się komplikuje. No chyba ze chcesz tłuczony lub Anglika itp.

Podsumowując jak zależy ci bardziej na tym co w środku i prowadzeniu to poszukaj nikoniecznie z tym silnikiem a w full wypasie. 530 będzie naprawdę OK i będziesz miał znacznie większy wybór.

Co do opisywanych usterek to ja nie robiłem na razie nic - auto po przeglądzie ASO kupione. Przy następnym zlecę sprawdzenie rozrządu.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zapomniałem dopisać jeszcze o tym że zależy mi troszkę na podwyższonym siedzisku w samochodzie.

Obecnie dużo jeżdżę MB Viano 3.0 CDI i powiem szczerze nie chce wsiadać tyłkiem na podłogę ;-)

a 5 w wersji GT jest jednak pod względem siedziska wyżej niż zwykła 5-tka

Ci co mają problemy z kręgosłupem , dyskopatiami , przepuklinami i innymi przypadłościami odcinka lędzwiowego znają temat ;D

Nie dla mnie siedzenie w samochodzie na podłodze.

We wrześniu muszę znaleźć czas, podjechać i posiedzieć w takiej GT, zobaczyć czy pomysł nie spali na panewce pod względem zbyt niskiego siedzenia , oglądając testy na YT nie wygląda to źle patrząc na kolana osób prowadzących ten samochód.

Czekam na więcej opinii Panowie i Panie

Opublikowano
5 GT to masywne auto i czuć to w porównaniu do zwykłej piątki dlatego według mnie mocy nigdy za mało :D Faktycznie siedzi się wyżej lecz do iksów jednak brakuje. Ale komfort podróżowania rewelacyjny :wink:
Opublikowano

Po takim czasie mając takie dylematy jak ty to nie brał bym 535d

xd.

lazik dlaczego odradzasz X-drive? Pod względem bezpieczeństwa to

chyba najważniejszy układ w samochodzie, tym bardziej, że na pokładzie

będą dzieci.

kamilm30 nie gniewaj się, ale masz bardzo wygórowane wymagania w

stosunku do budżetu. Za tę kwotę można prawdopodobnie kupić auto z

2009r(początek produkcji) z przebiegiem ok. 200tkm, albo sprowadzone z

zagranicy z przekręconym licznikiem.

Podejrzewam, że masz dwa wyjścia: podwyższyć budżet, albo obniżyć

wymagania- niestety.

Oderwanie klap dolotowych w tym modelu raczej już się nie zdarza, ale

braku problemów z rozrządem nikt Ci nie zagwarantuje(w innych autach

rownież).

Na Twoim miejscu po zakupie wymieniłbym dynamicznie olej w skrzyni

biegów, rozrząd i porządnie wypłukałbym pokrywę kolektora ssącego. A

potem już według zasady: Jak dbasz, tak masz.

Pozdrawian

• Członkowie klubu
Opublikowano
Po takim czasie mając takie dylematy jak ty to nie brał bym 535d

xd.

lazik dlaczego odradzasz X-drive? Pod względem bezpieczeństwa to

chyba najważniejszy układ w samochodzie, tym bardziej, że na pokładzie

będą dzieci.

Nie odradzam xd tylko silnik/moc jaki ten samochód ma przy 535. IMVHO jak ktoś chce używać tak jak kolega pisze w OP to jest ona zbyteczna.

kamilm30 nie gniewaj się, ale masz bardzo wygórowane wymagania w

stosunku do budżetu. Za tę kwotę można prawdopodobnie kupić auto z

2009r(początek produkcji) z przebiegiem ok. 200tkm, albo sprowadzone z

zagranicy z przekręconym licznikiem.

Podejrzewam, że masz dwa wyjścia: podwyższyć budżet, albo obniżyć

wymagania- niestety.

Eeee opowiadasz bajki. Ja za swoją od pierwszego właściciela w PL i kupioną z ASO PL z rocznika '11 dałem 115k a patrząc czego nie ma to trzeba się naszukać.

Opublikowano

Eeee opowiadasz bajki. Ja za swoją od pierwszego właściciela w PL i kupioną z ASO PL z rocznika '11 dałem 115k a patrząc czego nie ma to trzeba się naszukać.

Chyba netto. Sorry, ale ten rocznik za taką kwotę... Masz niebywałe szczęście, graj w totka!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Chyba netto. Sorry, ale ten rocznik za taką kwotę... Masz niebywałe szczęście, graj w totka!!!

Brutto. I to dość normalna cena. Rzeczoznawca Dekry wycenił samochód na 125k brutto. Golas to nie jest a bazowa cena wg rzeczoznawców dla tego modelu to:

2010 - 101 700

2011 - 112 700

2012 - 124 700

nie wiem gdzie ty szukasz samochodów, ale lepiej rozejrzyj się dobrze na rynku.

Opublikowano

Potyczki słowne nie są moją intencją, ale chętnie kupiłbym kilka sztuk w tej cenie(na sprzedaż). Może nie potrafię szukać, więc pokaż choć jedną 535xd z 2011r z polskiego salonu z minimalnym wyposażeniem w przybliżonej cenie. Może kamilm30 na tym skorzysta, a ja,z bólem serca, przyznam Ci rację.

Ps. Ten ból serca to z powodu utraty wartości mojego auta. Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Potyczki słowne nie są moją intencją, ale chętnie kupiłbym kilka sztuk w tej cenie(na sprzedaż). Może nie potrafię szukać, więc pokaż choć jedną 535xd z 2011r z polskiego salonu z minimalnym wyposażeniem w przybliżonej cenie. Może kamilm30 na tym skorzysta, a ja,z bólem serca, przyznam Ci rację.

Ps. Ten ból serca to z powodu utraty wartości mojego auta. Pozdrawiam

Sorry ale ja szukanie mam za sobą. Jedyne co mogę zrobić to podesłać ci na PW moją wycenę z Dekry tego egzemplarza co kupiłem (pod warunkiem że nigdzie jej nie upublicznisz).

Opublikowano
Za kwotę podaną przez autora wątku spokojnie można coś znaleźć z rocznika 2010-2011 z przebiegiem do 140kkm z polskiego salonu. Pozostaje tylko kwestia czy każde z tych aut będzie warte kupna. Dalej powtarzam jeśli będzie okazja to bierz mocniejszy silnik.
Opublikowano

no ok pierwsze z brzegu w PL

1. http://allegro.pl/bmw-5gt-535d-xdrive-4x4-300km-head-up-warszawa-i6421546452.html - tutaj nie wiem czy z salonu PL ani czy sprowadzona bo autor ogloszenia nie określił tego ani w tą ani w tą.

2. http://allegro.pl/bmw-535d-gt-fvat-i6412781512.html / tutaj auto z niemiec ale z tego co widać to raczej nie "handlarz"

3. http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-gt-535-d-xdrive-salon-pl-bezwypadkowy-gwarancja-ID6ywFhT.html - tutaj symbolicznie drożej niż budżet jednak przebieg o wiele mniejszy od zakładanego i na pewno salon PL

Mam jeszcze pytanko odnośnie spalania na autostradzie przy prędkości 140-150 km/h tempomat , jakie jest realne spalanie w tych prędkościach ??

Opublikowano

Pozycja numer 3 to cena netto, nie wiem czy ma to dla Ciebie jakieś znaczenie.

Spalania przy takiej prędkości to miedzy 9 a 10 litrów.

Opublikowano
no ok pierwsze z brzegu w PL

1. http://allegro.pl/bmw-5gt-535d-xdrive-4x4-300km-head-up-warszawa-i6421546452.html - tutaj nie wiem czy z salonu PL ani czy sprowadzona bo autor ogloszenia nie określił tego ani w tą ani w tą.

2. http://allegro.pl/bmw-535d-gt-fvat-i6412781512.html / tutaj auto z niemiec ale z tego co widać to raczej nie "handlarz"

3. http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-gt-535-d-xdrive-salon-pl-bezwypadkowy-gwarancja-ID6ywFhT.html - tutaj symbolicznie drożej niż budżet jednak przebieg o wiele mniejszy od zakładanego i na pewno salon PL

Mam jeszcze pytanko odnośnie spalania na autostradzie przy prędkości 140-150 km/h tempomat , jakie jest realne spalanie w tych prędkościach ??

Z pewną dozą nieśmiałości zwracam uwagę, że druga oferta dotyczy auta z napędem na tył(XD jest kilka lub kilkanaście tys. droższy), ostatnia oferta jest z ceną netto, a więc

należy do niej dodać ok. 30tys. zł. Jedynie pierwsza jest ciekawa, jeżeli chodzi o wyposażażenie, chociaż mnie nie odpowiadają fotele(brak opcji comfort). Samochód jest w 99% sprowadzony(ktraj pochodzenia: inny), więc nieznana jest historia auta i rzeczywisty przebieg.

Pozdrawiam

Opublikowano

no tak druga oferta faktycznie nie dopatrzyłem nie ma xd

Cena netto / brutto nie przeszkadza , samochód idzie na firmę do celów 100 % zarobkowych więc będzie prowadzona na niego "karta pojazdu" i 100% odliczenia VAT

Opublikowano

o i tutaj mamy to o czym pisałem

1. http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-gt-x-drive-300km-salon-polska-i-szy-wlasciciel-ID6yrLfN.html

159,000,00 zł Brutto

129.268,29 zł netto

2. http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-bmw-5-gt-535d-x-drive-pewny-max-wyposazony-faktura-vat-akcyza-ID6yv3Pd.html

Tutaj troszkę większy przebieg no ale przy tej cenie do zaakceptowania

Dziwi mnie tylko ten wpis w ogłoszeniu że "akcyza opłacona od całości faktury"

Kraj pochodzenia - Polska ?

hmmm..... coś tu jest nie halo ;-)

Podkreślam ! nie pali mi się poczekam spokojnie ponieważ pośpiech i podpalanie się przy zakupie auta przy takich pieniążkach (jak dla mnie) nie wskazane.

Jak już coś wybiorę i zobaczę to na pewno napiszę. Proszę cały czas jednak o pomoc jeśli ktoś coś może dopisać lub poradzić to śmiało , jestem z tych co lubią słuchać a nie się przemądrzać.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ten z drugiego ogłoszenia to niezły polejwoda. Niby samochód ma wszystko co tylko można ale adaptive drive brak a to robi też sporą różnicę. Pierwszy zresztą też nie lepszy. Pisze że samochód ma przyciemniane szyby a na zdjęciach tego brak. Kiedy ci sprzedający nauczą się rzetelnie informować o oferowanych samochodach?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W pierwszym egzemplarzu nie zauważyłem ani jednego asystenta, o którym pisze sprzedający. Drugi został sprowadzony do Polski w 2012r. Łatwo nie będzie.
Opublikowano
Rzuć okiem na to: http://olx.pl/oferta/bmw-seria-5-gt-535d-xdrive-salon-pl-1-wl-serwis-aso-bmw-CID5-IDgHsbB.html#e68b42eaf7

Moj kolega przymierzał się do niego, ale miał inne ważniejsze wydatki. Pozdrawiam

Cała czarna w środku wrrrr ciężko to utrzymać w klarownej czystości ;/

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-5-gt-salon-bezwypadkowy-indywidual-3xtv-skory-elfenbeinweiss-ID6y9szl.html

Ta mi się cholernie podoba , kolor z zewnątrz , kolor skóry wewnątrz , system multimedialny dla dzieciaków ;-)

Ale nie ma xd ;-(

zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej poszukać 530 i podnieść jej moc do około 300 km , czytałem na różnych forach że można przez to obniżyć spalanie i w ogóle samochód jest bardziej do życia ale ile w tym wszystkim prawdy...

Opublikowano
Moja żona, specjalistka od czystości w rodzinie, przy kupnie auta postawiła jeden warunek; za żadne pieniądze jasne wnetrze! Więcej sprzątania niż jeżdżenia. Pisałeś, że będziesz woził autem dzieci - plamy na jasnych skórach są trudne do usunięcia. Mój syn zwymiotował oglądając bajki w zagłówkach i nigdy więcej nie włączył systemu. Przekonanego trudno przekonać, więc decyzję musisz podjąć sam. Osobiście byłbym ostrożny z wirusem. 535D ma dwie turbiny 530D tylko jedną, zrównanie w mocy może mieć konsekwencje. Są zwolennicy i przeciwnicy, ja należę do tych drugich po przykrych przejściach z fordem, którym kiedyś jeździłem.
Opublikowano

Żona ma mazdę 6 cała czarna z zewnątrz i wewnątrz , kiedy by tam nie sprzątała po 2 dniach już kurz ,pył i zgroza. Auto po myjni samochodowej dnia nie wytrzyma i już z zewnątrz zakurzone.

w lecie tragedia jak to się grzeje wszystko.

Mam srebrne Viano w środku taka szara myszka skóra, powiem szczerze od prawie 2 lat worze dzieciaki i grama śladu po nich nie ma a nakruszone paluszkami ,czipsami , kubusiami itp. itd.

Na myjni ręcznej bez problemu ze wszystkim sobie dają radę, nie wiem jakby to było z podsufitką bo w viano tam za wysoko żeby małymi łapkami dostać hehe :D

Nie obawiam się jasnych kolorów w wewnątrz , proszę zwrócić uwagę ze w ww aukcji ten samochód ma w dolnej partii czarne obicia , genialnie że pod nogami nie ma jasnych skór ani obić. Tam gdzie przy wsiadaniu i wysiadaniu najszybciej można butami coś obsmarować nie ma jasnych obić, wg mnie super rozwiązanie.

Nie ma mowy o tym aby samochód był w czarnym kolorze i był zarazem cały czarny w środku, to nie dla mnie.

czarny się strasznie grzeje (chodzi tutaj o deskę i fotele)

najmniejsze otarcia,ryski,kamyczki wszystko zaraz widać z daleka

w środku to wyzwanie do utrzymania... znam z doświadczenia

Pytanko :

W różnych aukcjach czytam o tym napędzie xd

Jedni podają że jest to napęd stały 4x4 inni że dołanczany automatycznie

Te napędy (x-drive) miały jakąś opcję czy to tylko błędny wybór osoby ogłaszającej ?