Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Doposażyłem swoje auto w PDC przód i tył. Podłączyłem wiązkę pod moduł. Fizycznie czujniki działają. Brakuje podglądu na monitorze w momencie włączenia biegu wstecznego. W innym wątku pisałem o tym problemie. Rozwiązanie to dokodowanie. Zainstalowałem NCS. Zmieniłem numer VIN modułu za pomocą Winkfp. Następnie za pomocą NCSa przekodowałem moduł CAS profilem expertmode. W końcu po kilku próbach udało się.

W ustawieniach idrive wyświetliła się w końcu opcja PDC. Wygląda to tak.

https://zapodaj.net/6d4d7429e934b.jpg.html

http://images75.fotosik.pl/814/53d5512f289f98a8med.jpg

Problem jest taki, że po wrzuceniu wstecznego i po zaznaczeniu opcji na idrive nie wyświetla się podgląd cofania.

Co w tej sytuacji jeszcze trzeba zrobić? Proszę o pomoc jak to uruchomić.

Z góry dziękuje za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodaj jeszcze FA i zakoduj je w CAS LM i PDC przez NCS i zapodaj pusty plik man do nawigacji

Może wtedy zadziała wszystko jak powinno

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Ok. Dodawałem wcześniej FA do CAS i LMA ale być możne nieskutecznie. Zrobię to jeszcze raz.

Pisałeś że jeszcze trzeba w PDC. Rozumiem ,że zrobić to samo co z CAS i LMA tylko wybrać moduł PDC?

Przekodować pustym plikiem nawigację ? Proszę o wyjaśnienie tej operacji ?Czy chodzi o to (tylko jaki wtedy wybrac sterownik?):

F1

F3 exx

F6

F4 ster

F2 Codierdaten lesen

F3

.TRC kopiujesz do .MAN

zmieniasz i zapisujesz ( rozumiem, że w tej operacji tworzę pusty plik .MAN i i go zapisuje?)

powracasz da ncs

F2 SG codieren

F3

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez trc, kasujesz wszystko w pliku man tak aby nie było nic napisane i kodujesz nim nawigacje. Jak masz dodane FA to zostaną zapisane standardowe wartości pod twoje wyposażenie

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Pierwsza część jest jasna.

Napisz proszę co rozumiesz przez kodowanie nawigacji. Wybrać moduł navi analogicznie jak cas i lma czy jakoś inaczej

Opublikowano

Wszystko działa. Wyświetla się na monitorze podgląd pdc po wyrzuceniu wstecznego. Kodowanie robiłem na profilu expertmode. Na profilu expertmodus nie poszło.

Wystarczyło pzekodowac pustym plikiem .man

Dziękuję za pomoc