Skocz do zawartości

E46 Coupe 328Ci - dziwne stuki z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam E46 328Ci w automacie. Mam taki problem, przy zmianie z P na R słyszę głośny stuk gdzieś w okolicach mostu, to samo gdy mocniej przycisnę oraz jak auto pod wpływem wciśnięcia gazu redukuje i przyspiesza. Nie występuje to zawsze, ale cały czas jest to ten sam dźwięk. Co to może być gdzie szukać ?

Od razu dodam:

- Podpora wału nowa, więc wykluczam

- Tuleje i mocowanie wózka ok

Z góry dzięki za wskazówki.

Opublikowano

Może być wszystko z przeniesieniem napędu ,a to należy zdiagnozować w warsztacie.

Dla doświadczonego mechanika to pestka, a bez diagnostyki warsztatowej to tylko można zgadywać.

Tu na forum było wielokrotnie o tym pisane, możesz poczytać .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Tuleja nr9 wydaje się ok. Panowie stuk nie występuje zawsze nie raz depnę i cisza. Zauważyłem że występuje pod obciążeniem np. wjeżdżając powoli na krawężnik jest stuk jeden głośny z okolic mostu, tak samo ruszając agresywnie na nierównym terenie pod gore. Może to półosie ? Jak mogę je sprawdzić tak żeby ewentualnie wykluczyć ?
Opublikowano

Może tuleje wózka ?

Ktoś opisał prostą metodę aby to sprawdzić ;

Auto stało na ręcznym i mechanik próbował gwałtownie ruszać energicznie puszczając kilka razy sprzęgło (na jedynce jak i na wstecznym). W kanale zaobserwowałem, że cały wózek lata w górę i w dół. Stąd były te stukania .

To może być jedna z przyczyn.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Problem w tym ze mam automat, wiec tym sposobem nie zbyt moge to sprawdzic. Ale wiem ze jak mialem tuleje mostu wywalone w e36 to walilo przy kazdej zmianie z 1 na 2 i przy wbijaniu wstecznego oraz gwaltownym przyspieszniu zawsze. A tu nie koniecznie 9 na 10 przyspieszen jest ok cisza a jedno moze sie trafic ze walnie, raz tez wystapilo przy 160 i redukcji biegu do przyspieszenia (depniecie w pedal). Przy spokojnej jezdzie na co dzien cisza. Jest jakis inny sposob na sprawdzenie tuleji ? Wydaja sie oki ale chyba bez demontazu nie mozna na 100 sprawdzic..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a łącznik elastyczny wału? Kiedyś miałem to samo u siebie raz stukało raz nie. Czasem stukało nawet gdy próbowałem ruszyć najdelikatniej jak potrafiłem też nie doszedłem co to a później pękła mi półoś przy moście. W środku jest taki koszyczek z kulkami , był cały wytarty. Nie wiem czy jak ją ściągniesz czy bedzesz mógł zajrzeć do środka bo ona jest tak jakby zamknięta. Nie pamiętam czy jest tam jakis dekielek który można podważyć czy po prostu jest to nie do rozebrania

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii