Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam w samochodzie idrive z 2012 roku (F30). Ostatnio zastanawiałem się czy jest możliwość wyświetlania SMS-ów z telefonu podczas jazdy. Mam telefon z androidem. Widziałem że niektórzy mają opcje messages w menu office. Niektórzy użytkownicy mają taką opcje jeżeli podłączą Iphona. Czy są jakieś aplikacje i wymagania dotyczące telefonu z Androidem aby wyświetlać SMS? Czy ktoś z was używa tej opcji?

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie messages to wiadomosci wysyłane zdalnie do auta np. lokalizacja lub trasa do nawigacji wysyłana z komputera lub telefonu.

Podejrzewam, że czytanie smsów czasie jazdy jest standardowo zablokowane.

Można w navi prof np. skonfigurowac skrzynke mailową, ale tego jeszcze nie próbowałem.

pozdr

Grzegorz

Opublikowano

Jest opcja czytania email jak również sms (jak widać na jpg poniżej). Czytałem że ta opcja nie jest dostępna na wszystkich telefonach. Zastanawiam się czy nie mogę czytać sms z ekranu za względu na ustawienia telefonu i idriva czy to wina telefonu z androidem. Czy aby czytać wiadomości trzeba mieć navi proffesional lub jakiś dodatkowy pakiet ?

Znalazłem również info że telefon musi obsługiwać "Bluetooth MAP Profile". Do tej pory nie miałem możliwość sprawdzić czy opcja messages pojawia się w idrive z innym telefonem.

http://www.navibiz.com.cn/image/biz/mf-64-01.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie sparowany iphone6s i czyta sms, ale maili już nie.

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...

Opublikowano

na czym polega to "sparowanie"

u mnie działa telefon jako telefon - zestaw głośnomówiący, widzi książkę telefoniczną, ale tylko tyle - żadnych SMSów ani maili nie mam...

F30 2014, navi NBT - coś powinienem ustawić, dokodować?

Opublikowano

Tak, przez bluetooth.

w zakładce office.

zrobiłem test, bo w sumie zwątpiłem czy to w bmw czy w drugim aucie.

64adb63795ae.jpg

e605bb6b01f0.jpg

Opublikowano

Na tej stronie co podałes, to otwierając na tel nie wyświetla mi sie okienko do wpisywania vin.

Jak możesz to sprawdź, mój vin WBA3A51030J392291

Opublikowano

Ciekawe, według BMW nie masz tej opcji :mrgreen:

Zrzut_ekranu_2016_08_24_o_11_56_04.png

Porównuje nasze VIN i masz dwie opcje więcej dot. usług BMW i połączenia z telefonem, mianowicie:

S6NF Connection, MP3 player in mobile phone

S6NR BMW APPS

Resztę mamy to samo. Ciekawe, że BMW twierdzi, że nie ma opcji, a jednak jest. Co ciekawe z innym telefonem (Sony Xperia Z2) czytanie wiadomości działa mi normalnie.

Która opcja w VIN daje to menu "office" ?

Nie jest to czasem moduł bluetooth? Bo ja w zakładce Office mogę tylko przeglądać kontakty pobrane z telefonu.

Opublikowano

ja właśnie też nie mam opcji OFFICE w menu

dlatego nie mam ani maili, ani smsów wychodzi na to

czyli rozumiem, że z tym już raczej nic nie zrobię w prosty sposób? (kodowanie mam na myśli)

• Moderatorzy
Opublikowano
Myślę że jak ktoś nie ma bluetooth to nawet nie pytałby o SMS. Funkcja Office musi zostać dokodowana z tego co doczytałem na forach w US. Ale wciąż nie wiem od czego zależy jej obecność lub nieobecność (która pozycja z vin).
Opublikowano
Ciekawe, według BMW nie masz tej opcji :mrgreen:

w sumie nie jestem pewien,

ale, chyba, sms pokazuje od pewnego czasu.

i tak samo od pewnego czasu i nie przeszukuje mi książki telefonicznej.

tzn książkę pokazuje z telefonu, ale np przy wybraniu litery nie pokazuje kontaktów od tej litery.

tak samo od pewnego czasu nie pokazuje ostatnio wybranych połączeń.

nie wiem czy to nie ma związku z nowszym softem ios.

Opublikowano
U mnie telefon zsynchronizowany, jest Office, ale nie wyświetlają się żadne wiadomości. Ponadto przy probie konfiguracji poczty (gmail) pojawia się błąd (problem z pocztą wychodzącą)
Opublikowano
Myślę że jak ktoś nie ma bluetooth to nawet nie pytałby o SMS. Funkcja Office musi zostać dokodowana z tego co doczytałem na forach w US. Ale wciąż nie wiem od czego zależy jej obecność lub nieobecność (która pozycja z vin).

Może porównaj mój lub kolegi VIN (kilka postów wyżej) ze swoim i zobacz, które z usług BMW / komunikacji z telefonem nie masz.

• Moderatorzy
Opublikowano
Porównałem, ale wciąż nie wiem która dokładnie. Pewnie BMW Apps lub BMW Online. Może kiedyś znajdę informacje w internetach :)
Opublikowano
Porównałem, ale wciąż nie wiem która dokładnie. Pewnie BMW Apps lub BMW Online. Może kiedyś znajdę informacje w internetach :)

Ja nie mam BMW Apps a mam zakładkę Office.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chciałem dodać konta emailowe do auta, ale coś nie idzie:

- konto niemieckie (jest na liście, ale wychodzi jakiś błąd) / otrzymuję emaila żeby się skontaktować z dealerem

- konto polskie - tu jako ręcznie ustawione - wyskakuje błąd przy próbie dodania konta.

Co może być nie tak?