Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od pewnego czasu autko (320d M47N2) źle zapala na zimnym silniku po diagnozie okazało się że wyszedł błąd spalonych świec na 1,2,3,4 cylindrze osobiście wątpie żeby spaliły się cztery świece na raz więc stawiam na sterownik tylko nie wiem gdzie on się znajduję a przed rozpoczęciem poszukiwań wolę zasięgnąć języka z góry dziękuję
Opublikowano
no ze świecami może być różnie. W poprzednim aucie miałem spalone 3 z 4 świec. teraz też jestem przekonany w tym aucie, ze jedna lub dwie świece nie grzeją

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak przyszła temperatura poniżej zera to zaaobserowałem u siebie, ze przy uruchamianiu zimnego silnika jeszcze przez 1-1,5 sekundy silnik nierówno chodzi, tak jakby brakowało mu jednego palącego cylindra. Dziś sie chyba wybiore do elektryka, zeby sprawdził czy to świece żarowe. I teraz pytanie:

1. Czy po podpięciu pod komputer da sie sprawdzic czy problemem są spalone świece żarowe czy też sterownik?

2. Czy komputer pokaże, które świece dokładnie nie działają?, np 2, 4?

3. Czy w sytuacji jak u autora pierwszego postu czy da sie rozróżnić spalone świece od uszkodzonego sterownika? Czy komputer pokaże inny komunikat dla błądu sterownika?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Przerabiałem temat uszkodzonych świec i sterownika ostatnio. Potwierdzam sterownik znajduje się pod kolektorem ssącym obok rozrusznika. Jest przykręcony dwiema nakrętkami.

Miałem tak. Podłączyłem autko pod kompa i wyszło mi że świece na 2, 4 i 5 cylindrze mam uszkodzone. Więc wymieniłem wszystkie. Po wymianie i skasowaniu błędów wyskoczył mi błąd świecy na 5 cylindrze i dodatkowo pojawił się błąd modułu sterującego. Więc wymieniłem moduł i teraz wszystko jest super.

Tak więc aby mieć pewność co jest uszkodzone najlepiej ściągnąć kolektor dolotowy, ściągnąć fajki z każdej świecy i i przewodem podłączonym do + sprawdzić czy świeca będzie pobierała prąd (będzie iskrzenie przy stykaniu kabla ze świecą).

Jeśli któraś świeca będzie uszkodzona należy wymienić wszystkie. Następnie zabrać się za wymianę modułu.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam,

byłem wczoraj na diagnozie komputerowej i wyszło 5 błędów:

1-świeca żarowa nr1

2-świeca żarowa nr2

3-świeca żarowa nr3

4-świeca żarowa nr4

5-Sterownik świec żarowych

Napewno będę wymieniał wszystkie świece bo nie wiadomo czy ktoś wogóle tam kiedyś zaglądał, natomiast mam pytanie co do sterownika, mianowicie chodzi mi czy może się to wyświetlać np. dlatego, że swiece są już uszkodzone, wypalone itp. czy sterownik tez jest uszkodzony i muszę kupić nowy? czy wystarczy wymienić tylko same świece?

Jakiej firmy kupić świece i jaka jest ew cena tego sterownika i kto to produkuje?

Pozdrawiam

Opublikowano

sterownik kupisz Beru spokojnie za 180-190 zł, oczywiście nowy

wymień świece na pewno, jak masz błąd sterownika to pewnie też już ledwo działa

świece tańsze są dobre Febi, a najlepsze Beru

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam dzisiaj udało mi się podłaczyć inpe i wywaliło mi kilka błędów

4232 Glow plug zylinder 3, control czyli świeca żarowa

4222 Glow plug zylinder 2, control świeca żarowa

4b90 rail pressure monitoring at engine-start tu chodziło że było niskie napiecie aku wymienione błąd do skasowania

49F2 data (WHEEL_SPEED, 0xCE) któryś czujnik w kole

4203 glow control unit sterownik świec

4A66 Powermanagement Bord net (Layer_PMBN) nie wiem

483D throttle valve actuator to też chyba związane ze świecami żarowymi

Pytanie co robić czy wymienić sterownik świec żarowych bo faktycznie same świece mogą być sprawne tylko sterownik przekłamuje ?

a 2 problem czy da się odczytać w inpie który czujnik jest do wymiany ? Ogólnie ten czujnik powoduje że nie raz zapala mi się kontrola trakcji tak jakbym był cały czas w poślizgu.

Opublikowano
A świece należy wymienić.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
2 problem czy da się odczytać w inpie który czujnik jest do wymiany ? Ogólnie ten czujnik powoduje że nie raz zapala mi się kontrola trakcji tak jakbym był cały czas w poślizgu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba sprawdzić po podłączeniu INPA z modułem trakcji czy nie ma błędów. Nagrywając live data z czujników po wystąpieniu błędów też można coś zobaczyć.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Dzięki , odczytałem wszedłem w moduł kontroli trakcji i błąd tylni prawy. Jak jest z wymianą tego czujnika da radę na ulicy go wymienić ? Wystarczy zdjąć tylko koło ?
Opublikowano
Dzięki , odczytałem wszedłem w moduł kontroli trakcji i błąd tylni prawy. Jak jest z wymianą tego czujnika da radę na ulicy go wymienić ? Wystarczy zdjąć tylko koło ?

Kolego da się wymienić ten czujnik na ulicy ale trochę trzeba się pogimnastykować, jakbyś chciał czujnik to mam sprawny na sprzedaż w dobrych pieniążkach :) :wink:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Dzięki gdybym mieszkał w PL to bym się skusił , ale obecnie przebywam w UK więc tutaj muszę się zaopatrzyć.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie o zakup sterownika mam dwa numer na sterowniku jeden to 7 786 821 07

drugi to 0 522 120 101 czy kupując nowy musza obydwa numery pasować czy tylko ten drugi proszę o odpowiedz

Opublikowano

U mnie przed wymiana świecił błąd

Na 2,3,4 teraz po wymianie świec

Swieci 1,2,3,4 pisze aktwacja sterownika

Myśle ze sterownik pad mam pytanie co do wymiany

Czy obydwa numery sterownika musza pasować

Podaje pierwszy i drugi 7 786 821 07 i drugi

0 522 120 101

Proszę o odpowiedz pozdrawiam